Levent Daşkıran ldaskiran@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 00:00
PhIlIps’in Belçika’nın Bruges şehrindeki geliştirme ve pilot üretim tesislerinde gerçekleştirdiği Ambilight Event 2006 etkinliğinde, firmanın teknolojik gelişimini yakından görme şansı yakaladık. Üretim aşamasından test süreçlerine, müşteri etkileşiminin değerlendirilmesinden en yeni teknolojilere kadar doyurucu gündemleri olan toplantıda, Philips’in 2006 model ürünlerini de yakından gördük.
Çepeçevre Ambilight
Daha önce Philips düz ekran televizyonların iki tarafında görmeye alıştığımız Ambilight özelliği, 2006 yılı için tasarlanan yeni Philips CineOS düz ekran televizyon serisinde her yönü kapsıyor. Yeni seride Ambilight Surround ile üç yönde, Ambilight Full Surround ile televizyonun her tarafında bu özel etkiyi yaşayabileceksiniz. Üstelik tüm yönlerdeki ışıklar birbirinden bağımsız olarak bulundukları bölümdeki baskın renge göre değişebilme özelliğine sahipler. Philips tarafından geliştirilen Ambilight teknolojisinde, televizyonun görüntü alanındaki renklerin baskın tonu belirlenerek, aynı tonda ışık televizyon etrafına yerleştirilen ışık kaynaklarıyla duvara yansıtılıyor. Böylece izleme alanının hissedilir büyüklüğü artarken, gözün de rahat etmesi sağlanıyor.
Likit kristal büyülüyor
Etkinliğin görüntü kalitesini kıyaslamaya yönelik bölümünde bizi büyük bir sürpriz bekliyordu: ClearLCD teknolojisi. Normalde likit kristal televizyonların plazma televizyonlara göre en büyük dezavantajları hareketli görüntülerde titreme, koyu tonların yeterince iyi ifade edilememesi ve izleme açısının dar olmasıdır. Philips’in bu sorunların çözümüne yönelik geliştirdiği bir teknoloji olan ClearLCD, likit kristal televizyonlarda ekran aydınlatmasını yüzde 300 artırırken, aydınlatmanın sadece istenen bölgelerde yapılabilmesini de sağlıyor. Sonuç olarak hareketli görüntülerde bulanma ve takılma etkisi neredeyse sıfıra iniyor. ClearLCD, görüntüyü iyileştiren Pixel Plus 3 teknolojisiyle birlikte Philips’in 2006 model ürünlerinde sunulmaya başlanacak.
Eğlence her yerde
Toplantıda Philips’in farklı türden yeni ürünlerine dair sunumlar da yapıldı. Bunlar arasında HDTV ürünleri, 5 adet uydu müzik sistemine kablosuz olarak yayın yapabilen müzik setleri, kablosuz kulaklıklar, Skype ve MSN üzerinden görüşmeleri destekleyen kablosuz VoIP telefonlar, sadece 3 hoparlörle 5.1 etkisi sunan ses sistemleri, çok amaçlı uzaktan kumandalar, dijital ses ve görüntü iletiminin kusursuz sağlanmasına yönelik kablolar ve kişisel video-müzik ürünleri göze çarpıyordu. Bu ürünlerin hemen hepsi kendilerine özgü teknolojileri ve farklı uygulamaları da beraberlerinde getiriyorlar. Örneğin müzik sistemleri, parçaları istediğiniz tarza göre sıralarken değerlendirmeyi parçayı oluşturan ses sinyallerinin analizine dayanarak yapıyor. Böylece örneğin bir hard rock albümünde yer alan hafif bir parçanın, ID3 etiketinde "Hard Rock" yazdığı için hafif müziklerden oluşan listelere girememesi sorunu tarihe karışıyor.
Özetle Philips, özellikle düz ekran televizyonlar ve HDTV ürünlerinde gösterdiği gelişmelerle 2006 yılına damgasını vurmaya hazırlanıyor.
Zor şartlar yıldırmıyor
Philips test merkezinde plazma ve likit kristal televizyonların binbir türlü işkenceye maruz kaldığını gördük. Bunlar arasında masayla beraber düşürülme, kamyon kasasında gider gibi sürekli sallanma, 45 dereceden eksi 30 dereceye, yüzde 90 nem oranına kadar farklı ortamlarda çalıştırılma gibi işkenceler vardı. Aslında tüm bu testlerin amacı ürünün farklı kullanım koşullarındaki performansını ölçmek, zira bu ürünlerin satıldığı ülkelerin konumu ekvatordan kutuplara kadar değişiyor.
Kullanıcı ön planda
Philips’in sloganını oluşturan "Sense and simplicity", yani ihtiyaçları sezme ve olabildiğince basit bir şekilde sunma anlayışını da etkinlikte yakından gördük. Merkezde bütün işi saatlerce bu cihazların karşısına oturup kumandayı eline alarak kurcalamak olan görevliler bulunuyor. Bu görevliler kendilerine verilen cihazlara ait fonksiyonlar arasında tıpkı bizim günlük yaşamda yaptığımız gibi dolanıp duruyorlar ve yeterince basit ve sezgisel bulmadıkları tüm durumları geliştirilmek üzere rapor ediyorlar.