Petrolün BTC'ye gelmesi bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Petrolün BTCye gelmesi bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2006 14:48

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattında, ham petrolün Adana'nın Ceyhan ilçesindeki terminale gün içerisinde ulaşmasının beklendiği bildirildi.

AA muhabirinin yetkililerden aldığı bilgilere göre, 1076 kilometresi Türkiye'de olmak üzere toplam 1768 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı Ceyhan'a ilk petrolün gün içerisinde ulaşabileceği ve ilk yükleme için hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığı belirtildi.

Petrol akışının başlamasının ardından, Hazar denizindeki petrol sahalarında üretilen ham petrolü dünya pazarlarına ulaştıracak olan ve hazır bekletilen “The British Hawtharne” adlı gemiye yüklemenin yapılacağı kaydedildi.
BTC yetkilileri, bugün bazı gazetelerde yer alan BTC hattından hırsızlık yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirttiler.

Geçtiğimiz günlerde hatta böyle bir girişimin olduğunu, ancak devriye görevi yapan güvenlik güçlerinin durumu fark ederek ilgili yerlere bilgi verdiğini belirten yetkililer, “Yapılan inceleme sonunda BTC hattına hırsızlık yapmak üzere kelepçe takıldığı belirlendi. Ancak, hattaki hırsızlık girişimi petrol henüz gelmediği için başarısızlıkla sonuçlandı” dediler.

İlk petrol için düzenlenecek törenin, 13 Temmuz'da, görkemli bir şekilde yapılacağı, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye cumhurbaşkanları, başbakanları ile ilgili bakanlar ve 16 ülke temsilcisinin katılımının beklendiği öğrenildi.
Temel mühendislik çalışmaları Kasım 2000, detay mühendislik çalışmaları Haziran 2001 ve arazi temin ve inşaat çalışmaları 2002 Eylül ayında başlayan projenin, günde bir milyon varil ve yılda 50 milyon tonluk kapasiteyle dünya enerji sunum güvenliğinin geliştirilmesine önemli katkıda bulunması bekleniyor.
Hem ekonomik açıdan uygun hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir taşıma sistemiyle oluşturulan proje sayesinde, Türkiye'nin yılda 300 milyon dolar gelir sağlaması bekleniyor.

Proje, Doğu ve Batı enerji koridorunun önemli bir ayağını oluşturan BTC hattının çıkış noktasında olması nedeniyle Türkiye'ye jeopolitik önem de kazandıracak. Ceyhan, önemli bir uluslararası petrol piyasası merkezi haline gelecek. Tanker trafiğindeki azalma ise boğazların ve İstanbul'un çevresel, emniyetine olumlu katkı sağlayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!