Petrol Ofisi, en temiz dizelle Türkiye’ye 1 yıl kazandırdı

Güncelleme Tarihi:

Petrol Ofisi, en temiz dizelle Türkiye’ye 1 yıl kazandırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2008 00:00

Petrol Ofisi, dünyanın ’en temiz’ dizeli sayesinde küresel ısınmayla mücadelede Türkiye’ye tam 1 yıl kazandırdı. Türkiye’nin en büyük akaryakıt şirketi Petrol Ofisi, Türk tüketicisini dünyanın ’en temiz’ dizeli ile Avrupa Birliği’nin (AB) şart koştuğu yasal düzenleme tarihi olan 1 Ocak 2009’dan 1 yıl 26 gün önce buluşturdu.

Küresel ısınma, günümüzde dünya gündeminin en önemli konuları arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan rakamlara göre, küresel ısınmanın nedenleri arasında yüzde 90 oranla insani faktörler başı çekiyor. Enerji sektörünün çevreye duyarlı projeler ve ürünler geliştirmek için yaptığı çalışmaların meyveleri de alınmaya başlandı. Bunlardan biri de ’yok denecek kadar az düzeyde (0-10 ppm) kükürt’ oranıyla temiz ve çevreci yeni nesil ’ultra düşük’ kükürtlü motorin.

BİRKAÇ ÜLKEDE VAR

Avrupa’da bile sadece birkaç ülkede pazara sunulan bu ürünün kullanımı, yüksek teknoloji rafinaj sistemlerinin getirdiği ekstra maliyetler nedeniyle son derece cazip devlet teşviklerine rağmen çok sınırlı. Bu konudaki yasal düzenleme ise AB ülkeleri bünyesinde 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girecek. Petrol Ofisi de getirdiği ek maliyetleri tüketicisine de yansıtmama kararı alarak, bu ürünü ’En Temiz Dizel’ sloganı ve ’V/MAX Eurodizel 10’ adıyla geçtiğimiz günlerde pazara sundu.

Petrol Ofisi’nin küresel ısınmayla mücadelede somut bir adım atması Türkiye’nin en yaygın dağıtım ağına sahip akaryakıt şirketi olması nedeniyle de son derece önemli. Petrol Ofisi’nin Türkiye çapındaki erişimi nedeniyle attığı her adım, atmosferdeki karbondioksit emisyon oranlarındaki azalma için son derece olumlu sonuçları da beraberinde getiriyor. Petrol Ofisi’nin yaklaşık bin 300 istasyonunda tüketicisine sunduğu V/MAX Eurodizel 10, önümüzdeki birkaç ay içinde tüm Türkiye’ye ulaşmış olacak.

DİZEL ARAÇ ORANI YÜZDE 55

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dizel araç kullanım oranındaki artışa dikkat çeken Petrol Ofisi Perakende Satışlar Direktörü Ertan Çakır, "Beş yıl önce Türkiye’de trafiğe çıkan tüm binek araçlar içinde yüzde 13 civarında olan dizel araç oranı, 2007’de yüzde 55’lere yükseldi. Bu araçlar dizel yakıt ihtiyacını artırdı ve pazarı genişletti" dedi. Dizel araç kullanımındaki artışta dizel motorun teknoloji ve ekonomiklik anlamında diğer teknolojilere oranla farkı açmasının önemli rol oynadığını belirten Çakır, bunun da yakıtlardaki çevreci teknolojilerin geliştirilme sürecini hızlandırdığını söyledi.

Şu anda toplam dizel pazarının yüzde 17’sini oluşturan düşük kükürtlü motorin pazarının her yıl yüzde 60-70 dolayında büyüdüğüne işaret eden Çakır, "Bu hızla geliştiğinde önümüzdeki 2-3 yıl içinde düşük kükürtlü motorinin toplam dizel pazarı içindeki payının yüzde 50’lere ulaşacağı görülüyor" dedi.

Çakır, yeni nesil dizel araçlar için hazırlanan ve içerdiği yok denecek kadar düşük seviyedeki kükürt oranıyla dünyanın en çevreci dizeli olarak tanımlanan V/MAX Eurodizel 10 hakkında şunları söyledi: "Küresel ısınma önlenemediği takdirde, Türkiye’yi de gelecekte kötü günler bekliyor. Bütün bunların ışığında her şirketin, her bireyin üzerine düşen önemli görevler var. Biz de Türkiye’de akaryakıt sektörünün lideri olarak, çevreye en duyarlı motorini Avrupa ile eş zamanlı olarak Türk tüketicisinin hizmetine sunduk. 10 ppm’nin asıl zamanlaması, 1 Ocak 2009. Tüm Avrupa’da bu tarihten itibaren kullanımı zorunlu olacak. Ancak, biz Türkiye’de 5 Aralık’tan itibaren satışa sunarak, önemli bir fark yarattık. Henüz istatistiki veriler için çok erken olmakla birlikte, tüketicilerimizin de bu konuya büyük bir bilinçle yaklaştıklarını ve yeni nesil çevreci, motoru en iyi koruyan, performans artışı ve tasarruf sağlayan dizeli olarak kabul edilen V/Max Eurodizel 10’u memnuniyetle karşıladıklarını gözlemliyoruz."

DİĞERLERİYLE FİYAT FARKI YOK

V/MAX Eurodizel 10’un Euro 3 normlarıyla karşılaştırıldığında yüzde 80 oranında daha az kükürt, yüzde 60 oranında daha az nitrojen oksit içerdiğini anlatan Çakır, "Temiz dizel V/MAX Eurodizel 10, çevreyi ve motoru korurken, temiz ve düzenli yanmayla yakıt ekonomisi sağlıyor. Aynı zamanda en yüksek setan sayısı ile motorun performansını artırıyor ve motordaki vuruntuyu azaltarak sessiz ve seri sürüş imkanı sunuyor" diye konuştu.

Üretim maliyeti, buna bağlı olarak perakende fiyatı diğer dizellerden daha pahalı olan bu ürününün, Türkiye dışında satışa sunulduğu ülkelerde vergi sübvansiyonları ile desteklendiğini vurgulayan Çakır, "Satıldığı diğer ülkelerde olduğu gibi vergi sübvansiyonu uygulaması olmasa da biz şu anda V/Max Eurodizel 10’u diğer düşük kükürtlü dizel yakıtlarla eşdeğer fiyatla satıyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!