Güncelleme Tarihi:
KADERLERİ DEĞİŞTİ
1992'de Nahcivan'la Türkiye arasında açılan Dilucu Gümrük Kapısı, Iğdır ve Nahcivan'ın kaderini değiştirdi. Üç yıl önce başlayan sınırlı petrol ithalatından sonra Iğdır, 100 milyon dolar ihracatı olan bir kent oldu. Bir zamanlar PKK'ya en çok militan veren il konumundayken şimdi terörün esamesi okunmuyor. İşsizlik neredeyse hiç yok. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden göç alıyor. Daha önce, verimli topraklarını tam olarak kullanamıyordu, havaalanı yapıldıktan sonra doğunun ‘‘megakenti’’ olmaya adaylığını koydu. Nahcivan tarafına gelince... Petrol taşımacılığının başlamasıyla birlikte Nahcivanlılar'ın aylık geliri 2 dolardan 37 dolara yükseldi.
İKİ TARAF DA MEMNUN
Iğdır Nahcivan arasındaki ticaret sadece mazotla sınırlı kalmadı. Nahcivanlılar'ın bavul ticareti yapması da kolaylaştırıldı. Iğdır'ın şu anki ihracatı yüz milyon doları aşıyor. Bavul ticaretinden de yalnızca Iğdır olarak yılda 25 milyon dolar elde ediliyor. Dolayısıyla Iğdırlı'nın yüzü gülüyor . Nüfusu 350 bin olan Nahcivan'da ise petrol geliri, bir şekilde her aileye yansıyor. Dolayısıyla Nahcivanlı'nın da gülmesi doğal .
DÜNYAYA AÇILDILAR
Kısa zaman öncesine kadar, yalnızca iki kanallı siyah beyaz Rus televizyonunu izleyebilen Nahcivanlılar, ‘‘petrol zengini’’ olduktan sonra ilk iş olarak çanak antenlere sahip olup dünyaya açıldılar. Ancak, iddialara göre Nancivan'daki petrol gelirinin büyük bir bölümü tek bir kişinin elinde toplanıyor. Halk arasında ‘‘Ceyar’’ olarak nam salan Gümrük Müdürü Mübariz'de. Hal böyle olunca da Nahcivanlılar, petrolden gelen paranın ancak küçük bir bölümünün kendilerine ulaştığını söylüyorlar.
Iğdır-Nahcivan Petrol Koridoru'nun hikayesi yarından itibaren Hürriyet'te...