Güncelleme Tarihi:
Bin 776 kilometre uzunluğundaki bu petrol ırmağından günde 1 milyon varil petrol Ceyhan’a akıyor” dedi. Toplantıda Uzanlar'ın Adana'yı inek gibi sağdığını da belirten Güler, kendi iktidarları döneminde büyük yatırım yaptıklarını ve bölgenin eskiden olduğu gibi zengin günlerine döneceğini söyledi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi’nin Hilton- Sa Oteli’nde düzenlediği Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı’na katılan Bakan Hilmi Güler, BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın bölgenin enerji merkezi haline gelmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Bakan Güler, “Petrol ırmağı Ceyhan’a akıyor. 3 bin metrelik tepeleri, 300 ırmağı aşarak, bin 776 kilometre’den Ceyhan’a gelen petrol, Adana’da rafineri, petrokimya yatırımlarını da beraberinde getirecek. Enerji terminallerini bir düşünün. Bütün bunlar Adana’nın hanesine yazılacak. Artık Adana’ya ırgat dolu kamyonlar değil, uçak dolusu işadamları gelecek. Adana son yıllarda eski zengin halini yakalamıştı, bunlar olduğunda da fark atacak inşallah” diye konuştu. Güler, boru hattının kapasitesinin günlük bir milyon 600 bin varile çıkacağını da kaydetti.
Başta maden kaynakları olmak üzere jeotermal, rüzgar ve güneş haritasını çıkararak bunu yatırımcının hizmetine sunduklarını kaydeden Bakan Güler, Adana’yla ilgili yeraltı kaynaklarının bulunduğu raporlar ve haritayı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Aytaç Durak’a verdi. Adana’nın geçmişte enerji yatırımları açısından çok sıkıntılar yaşadığını kaydeden Güler, şöyle konuştu:
“Uzanlar, döneminde Çukurova Elektrik, Kepez şirketleri Adana’ya yatırım yapmamış, sadece sağılır inek gibi görmüş. Devamlı sütünü sağmış, yatırım yapmamış. Ama biz bölgenin yatırımlarını çok ciddi ele aldık. Sadece benim dönemimde DSİ ve TEİAŞ’ın 2008 ödeneği hariç Adana’ya 350 milyon YTL yatırım yaptık. Bunların başında doğalgaz geliyor. Adana’nın tertemiz bir hava soluması için doğalgaz getirdik. Ayrıca TEDAŞ 75 milyon YTL, TEİAŞ 10 milyon YTL, Türk Petrolleri 13 milyon YTL yatırım yaptı. Türk Petrolleri 5 ayrı kuyu açtı, bu bölgede gaz ve petrol emareleri çıktı, bu çalışmalara devam edeceğiz. TKİ’nin kömürde 20 milyon YTL’ye yakın yatırımı var. Tufanbeyli ve Saimbeyli bölgesi kömür zengini. Adana çok hızlı büyüyor. Avrupa’da yıllık elektrik tüketimi yüzde 1- 2 artarken, Türkiye’de bu oran yüzde 8.5 civarında. Antalya, Kahramanmaraş gibi bölgelerde bu oran yüzde 20’nin üzerinde. Bu görülmemiş bir şey. Adana da bunların içinde. Adana’da ayrıca alüminyum, krom, bakır, kurşun, demir grafit, cips, kireçtaşı, mangan, mermer, kuvarsit ve çinko var. Jeotermal araştırmasında iki kuyu açtık, ikisi de dolu çıktı. Başta maden kaynakları olmak üzere rüzgar, su, güneş ve jeotermal alanında ciddi enerji yatırımları Adana’ya yapılabilir. İşadamları olarak bilgimizi sizinle paylaşmaya hazırız.”
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek, MÜSİAD Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök ile MÜSİAD’ın 28 şubesinden işadamları katıldı. Açış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.