Güncelleme Tarihi:
TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) işbirliğiyle düzenlenen 3'üncü Rekabet Kongresi sırasında gazetecilerin petrol fiyatlarındaki artışa ilişkin sorularını yanıtlayan Öğütçü, en kötümser tahminle yıl sonunda petrol fiyatlarının 92-93 dolar olacağının öngörülürken, fiyatların şu anda 98 dolarlara kadar çıktığını söyledi.
Öğütçü, petrol fiyatlarındaki artışın nedenlerine ilişkin olarak da, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin Kuzey Irak'a operasyon yapıp yapmayacağı ortalığı biraz alevlendirdi. İran'a, ABD askeri müdahalesi bekleniyor. Er ya da geç olacak. Piyasalar da bunu gördükleri için muazzam gerginlik yaşanıyor. Çünkü İran şimdi 2,5 milyon varile yakın petrol sağlıyor. Hürmüz Boğazı'nı kapatırsa bu bölgedeki Suudi petrolün uluslararası piyasalara ulaşmasında ciddi kriz yaratır. Bunun yanında spekülatif unsurlar da var. Petrol piyasası, finans dünyasıyla da yakından bağlantılı. Ama petrolde asıl sorun, yapısal bir talep artışı var. Türkiye gibi ülkelerde yüzde 8'e varan artış var. Bu talep nasıl karşılanacak? Yeterince arz yok. 2030'a kadar çok büyük miktarda yatırım gerekiyor. Ama bu yatırım yapılmıyor. Uzun vadede karanlık görünüyor.”
Önümüzdeki 20-25 yıl daha fosil yakıtlarla yaşamaya devam edileceğini ve yenilenebilir enerjinin sanıldığı kadar çözüm olmadığını belirten Öğütçü, dünyada yeni bir enerji ekonomisine doğru geçiş başladığını, az enerji ile daha fazla değer üretmeyi başaranların rekabet gücünde yukarıya doğru tırmanacağını söyledi.
TÜRKİYE KİRLİ SEKTÖRLERİ SAHİPLENİYOR
Öğütçü, Türkiye'nin enerji yoğun sektörlerde çalıştığını, bu sektörlerin de katma değerinin çok yüksek olmadığını vurgulayarak, şöyle dedi:
“İngiltere'de artık imalat sanayi kalmadı. Hizmet sektörüne, yeni teknolojilere yöneldiler ve eskisinden daha zengin oldular. Türkiye gibi ülkeler onların pahalı, kirli bulup attıkları sektörleri sahiplenmeye başladı. Türkiye'nin vakit geçirmeksizin temiz teknolojiye, üretime ve katma değeri yüksek, enerjiyi az kullanan sektörlere yönelmesi gerekiyor.”
Petrol fiyatlarındaki artışın bütçe dengelerini sarsacağını ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini ifade eden Öğütçü, “Önümüzdeki 1-1,5 yılda petrol fiyatları,135-140 dolara kadar çıkacak. Şu andaki düzeyi, İran-Irak savaşı düzeyi ile aynı. Bunu aşmaya başladığında işaret fişekleri fırlamaya başlayacak” dedi.