ANKA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2008 10:52
Dış Ticaret Müsteşarlığı, Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'nin başvurusu üzerine ABD, Almanya, İtalya ve Romanya menşeli "yalnız süspansiyon tipi polivinil klorür"ün (PVC-S) ithalinde "nihai gözden geçirme soruşturması" açılmasına karar verdiğini bildirdi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde, yerli üretici Petkim'in söz konusu üründe dampinge karşı önlemlerin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine neden olması gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılması talebiyle başvuruda bulunduğu belirtildi. Petkim'in şikayetçi firma olarak tek üretici konumunda bulunduğu kaydedilen Tebliğde, şikayetin yerli üretim dalını temsil yeteneğini haiz olduğu bildirildi.
Tebliğe göre, yapılan inceleme sonucunda, ABD, Almanya, İtalya ve Romanya menşeli önleme konu ürün için uygulanan dampinge karşı önlemlerin yürürlükten kalkması halinde, dampingin ve zararın devam edebileceğine veya yeniden meydana gelebileceğine ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması için yeterli delillerin bulunduğu anlaşıldı. İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından ABD, Almanya, İtalya ve Romanya menşeli söz konusu ürün için nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi. Ürüne yönelik mevcut önlem, soruşturma sonuçlanıncaya kadar devam edecek. Ancak Belçika, Finlandiya, Hollanda, İsrail, Macaristan ve Yunanistan menşeli önleme konu ürüne karşı yürürlükte bulunan önlemlerin geçerlilik süresi 6 Şubat 2008 tarihinde dolacak.
İTHALATÇI VE ÜRETİCİLERE SORU FORMU GÖNDERİLECEK
Soruşturma için gerekli bilgilerin sağlamak amacıyla söz konusu ürünün Müsteşarlıkça bilinen Türkiye’deki ithalatçılarına, yurt dışındaki üretici ve ihracatçılarına soru formları gönderilecek. Anılan tarafların soru formu gönderi listesinde yer alıp almadıklarını öğrenmek için Genel Müdürlük ile temasa geçerek, bilgi almaları gerekecek. Soru formu gönderi listesinde yer almadığını öğrenen veya makul bir süre içinde soru formunu alamayan taraflar en geç 15 gün içerisinde soru formu talebinde bulunacak ve formları doldurarak belirtilen süre içinde Genel Müdürlüğe ulaştıracak.
Soru formunun ilgili ülkedeki üretici ve ihracatçılara iletilmesini kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak amacıyla soruşturma konusu ülkelerin Türkiye’deki resmi temsilciliklerine de soru formu gönderilecek. Taraflardan birinin belirtilen süreler içinde gerekli bilgiyi sağlayamaması veya yanlış bilgi vermesi ya da bilgiyi vermeyi reddetmesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması halinde soruşturmaya ilişkin karar, olumlu veya olumsuz, mevcut verilere göre alınacak.
Soruşturma, Tebliğ’in yayımıyla başlamış kabul edilecek.