Pet corner

Güncelleme Tarihi:

Pet corner
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Harika köpekler

Çevik Kuvvet'in köpeklerini eylemlerden, maçlardan biliriz. Ekrana yansıyan görüntülerinden, eylemcilerin üzerine öfkeli hamleler yaparken hatırlarız onları. Eylemler sırasında gergindirler. Polis ortaklarının tuttukları tasmayı da kopartacak gibi gererken vücutları yay gibi olur. Kimi zaman ağızlarında bir ceket parçasıyla takılır kameralara görüntüleri.

Eylem bitip, Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı Köpek Eğitim Merkezi (KEM) Büro Amirliği'ne döndüklerinde stres biter. Sakin, sevgi dolu, hatta eğlenceli bir yaşam sürdürür, bu her patisinde ayrı marifet olan 22 harika köpek.

Birlikte göreve çıktıkları polis eğitmenleri, onlara sadece saldırı eğitimini vermemişler. Günün önemli bir bölümü beraber oldukları sevimli köpeklere, aylarca uğraşıp, farklı beceriler kazandırmışlar:

Apache maçlarda kalecilik yapıyor. Çevreci Kobra, nerede pet şişe, kola kutusu görse, götürüp çöp bidonuna atıyor. Mayk, tıpkı bir komando gibi sürünüyor. Yaban, ağaçlara tırmanıyor. Rex, sepeti ağzına alıp kantinden alışveriş yapıyor. Lady, geri geri yürüyor. Bora takla atıyor.

Yemeklerini de birlikte yiyorlar

KEM Büro Amirliği'nde iki Doberman, bir Rotweiller, bir Belçika 18 Alman kurdu görev yapıyor. Her köpeğin eğitmeni, aynı zamanda görev arkadaşı. Eylem ve maç olmadığı günler, birlikte eğitim yapıyorlar. Birlikte mola veriyorlar. İnanın abartmıyorum, pek çok kez öğle yemeklerini birlikte yiyorlar. Görev sırasında, eğitmen polisler bir arkadaş kadar yakın oldukları köpekleriyle kumanyalarını paylaşıyorlar.

Bu sistemi oturtabilmek için, KEM'de görev yapacak polisler, köpekleri seven gönüllüler arasından seçiliyor. KEM Büro Amiri Halil Yüksük, ‘‘Burada çalışacak arkadaşların köpekleri sevmesi gerekiyor. Tabii sadece sevgi yetmiyor. Sorumluluk sahibi de olmalılar. Köpeklerle ilgilenen polis arkadaşlar hemen farkedeliyor. Büromuza gidip gelmeye başlıyorlar. Eğitimleri merakla izliyor, köpekleri seviyorlar. Ekipteki arkadaşları, böyle gönüllüler arasından, ince eleyip sık dokuyarak seçiyoruz’’ diyor.

Henüz, köpek eğitmenleri için okul olmadığından KEM'e giren polisler tüm bilgileri kıdemli arkadaşlarından ediniyorlar.

Altı ayda görev başı

KEM'deki polisleri en çok üzen şeylerin başında, eğitimde şiddet kullandıkları yönünde kulaklarına gelen dedikodular. Oysa, eğitim sırasında köpekleri hırpalama konusunda bir yasak koyma ihtiyacı bile duymamışlar. KEM'de böyle bir şey yapmak, son derece ayıp. Zaten bu işten biraz anlayan bir kişi, polislerle köpekler arasındaki o müthiş sevgi bağını görünce, KEM'e şiddetin giremeyeceğini anlamakta güçlük çekmezler.

KEM'de kadrolu köpeklere önce temel itaat, ardından ileri itaat ve saldırı eğitimi veriyor. Buraya yeni gelen bir köpeğin, eğitmenine alışması ve göreve çıkacak duruma gelmesi altı ayı buluyor.

Emekli oluyorlar

Sağlık kontrolleri sözleşmeli bir veteriner tarafından yapılan, 6 ayda bir check-up'a giren, aşıları tamam olan köpekler, göreve çıkan hemcinsleri için hazırlanmış özel yemlerle besleniyorlar. Şu güne kadar eylemler sırasında yaralanan olmamış. Çünkü, şiddetin arttığı, taş ve sopaların uçuştuğu ortamlarda köpekler geri çekiliyor. Zaten onların görevi sadece korkutmak. Köpeklerden fiziki bir şiddet uygulamaları beklenmiyor.

Çevik Kuvvet'e köpeklere verilen önemi, yeni sipariş edilen bir araç da açıkça vurguluyor. Çevik Kuvvet Köpekleri, bundan böyle görev yerlerine özel bölmeleri olan bir araçta, eğitmenleriyle birlikte gidecekler. Çevik Kuvvet'in köpekleri, 10-12 yaşına geldikleri zaman emekliye ayrılıyorlar. Emekli olan köpekleri, çoğunlukla birlikte çalıştıkları polisler alıyorlar.

KEM'de en dramatik sahneler ise, eğitmen polislerin tayinleri çıktığı zaman yaşanıyor. Yıllar boyu, günün önemli bir bölümünü birlikte geçiren iki dostun, birbirlerinden ayrılması yürek burkuyor.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Köpek insanı köpek sayar

Köpeğin insana sadakati boşuna değildir. Çünkü insanı da kendi gibi köpek zanneder. Aileye ilk geldiğinde, bütün üyeleri köpek bilir. Önce bu köpek ailesinin reisi olamak için çaba gösterir, sonra da bunu başaramazsa babayı büyük erkek köpek, anneyi büyük dişi köpek ve diğer çocukları da kardeş köpek olarak algılar.

Her canlıda olduğu gibi başlangıçta lider olmayı denemiş başaramamış ise ardından aile reisini de lider olarak görüp itaat etmesini bilir.

İşte köpeğin insanı da köpek gibi görüp ona itaat etmesinden, sevmesinden yararlanarak sosyalleşmesini sağlayabiliriz. Madem o bizi kendi gibi köpek sayıyor biz de ona bir köpek olarak sayısız şeyi öğretebiliriz. Burada önemli olan kendinizi köpek yerine koyup, köpek gibi düşünmektir. Ve köpek eğitiminin püf noktası da buradadır. Siz bu usta köpek yerine geçip köpeğe yol gösterirsiniz. Köpekde liderinin gösterdiği yolda elinden geldiğince ilerler.

Eğitim toplumun kabul ettiği davranışları öğretmek, toplumu rahatsız eden köpek davranışlarını da köpeğe unutturmaktır. Ve bu da iyilikle yaptırılmakta kalıcı olur. Zorla yaptırılırsa kalıcı olmaz.

Cihan Özyağmur

Köpek Eğitmeni

Papağanlara oyun kulesi

Papağanların, bir sopa ve ucunda tünekten oluşan klasik mekanları, yeni tasarımlarla çok daha eğlenceli hale geldi. ABD'de Birdgym tarafından, sert plastikten yapılan demonte kuleler, papağanların beslenme ve tüneme ihtiyaçlarını karşıladığı gibi, yalnız kaldıkları zaman eğlenecekleri oyuncaklar da sunuyor. Bir salınca, bir zincirin ve zilli bir oyuncağın da yeraldığı papağan kulelerinin alt kısmında, yem artıklarının toplanacağı geniş bir de tepsi yeralıyor. Farklı kalınlıklarda yapılan tünekler, papağanların yorulmasını da engelliyor. Papağanların güçlü gagalarıyla zarar veremeyecekleri sertlikte plastikten üretilen kuleler, haşereleri de barındırmıyor.

Birdgym

Telefon 001 810 228 6937

e-mail: butch@avianinc.com

KEDİ HİKAYELERİ

En çok uçan kedi

Adolph adlı kedi, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Kara-Hava Kuvvetleri adına 90.000 millik uçuş yapmıştı.

1945 yılında, 5'inci Cephe Kargo Grubu’nda Yüzbaşı Ed Stelzig, izne çıkacak bir grup subayı almak üzere Avustralya'nın Darwin kentine gönderilmişti. Pilot pistte, kanadın gölgesi altında dinlenirken siyah beyaz bir kedi birdenbire sıçradı. Öyle sevecen bir kediydi ki, pilot onu yanına alıp bakmaya karar verdi.

Kediyi her gören, o komik suratına bakıp gülüyordu. Kafası hemen hemen tümüyle beyazdı, bir tek, burnunun altında küçük bir siyah lekesi vardı. Bu haliyle Alman diktatörü Adolph Hitler'e pek benziyordu. Stelzig de tüylü dostuna Adolph adını verdi. Uçağın arka tarafından bir kutu bulup getirdi, yardımcı pilot koltuğunun üstüne koydu, Adolph'u oraya yerleştirdi, ondan sonrada her görevde yanında uçmasına izin verdi.

Uçuşlar sırasında Adolph telsizin üzerinde uyurdu, çünkü orası sıcak ve rahattı. Her görev sonrası uçaktan sıçrayarak iner, pisti bir dolaşır, Stelzig'in uçağının motor sesini duymadan da geri dönmezdi.

Koskoca Pasifik savaşları boyunca Adolph, Sitelzig'in uçağını bir tek kere kaçırdı. Yanlış uçağa binmiş, Stelzig'in gideceği yerden 500 mil uzağa uçmuştu. Ama pilotla kedi yine kavuştular, Adolph da bir daha aynı yanlışı asla yapmadı.

Savaş bittiğinde Stelzig'in evine dönmesine izin çıktı. Gidereken Adolph'u da emekli bir albayın çocuklarına hediye etti. Uçan kediye aşık olmuştu çocuklar! Olunmayacak gibi değildi... Adolph tecrübeli bir havacıydı, belgelenmiş uçuşları 92 bin 142 hava miliydi

Veteriner

VETLAND HAYVAN BAKIMEVİ

Kozyatağı E-5 Üstü Değirmen Sokak 19/3 İstanbul 0216 410 36 80

PET EVİN VETERİNER KLİNİĞİ

Atatürk Bulvarı Meydan Sokak 2/c Kartal-İstanbul 0216 387 30 34

ZOOVET VETERİNER

Mithatpaşa Caddesi No:1027/A Güzelyalı İzmir 0232 247 64 72

NUHUN GEMİSİ

Vişnelik Mahallesi Savaş Caddesi No: 90 Eskişehir 0222 234 99 44

BİLVET VETERİNER KLİNİĞİ

Millet Caddesi Köşk Apartmanı B 25 Konya 0332 322 96 68

Mektup

Hürriyet Medya Towers Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!