PeÅŸmergeler Kerkük'te

Güncelleme Tarihi:

Peşmergeler Kerkükte
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 10, 2003 12:04

Peşmerge ve ABD askerlerinden oluşan birlikler Kerkük'e girdi ve kontrolü ele geçirdi. ABD birliklerinin desteğiyle kente giren Kürtler direnişle karşılaşmadı. Kentte yağma başladı.
 PeÅŸmergeler Kerkük'te- VIDEO

Haberin Devamı

PEŞMERGELER, KERKÜK'ÜN MERKEZİNDE 
   Â
Peşmergeler Kuzey Irak'taki Kerkük kentine girdi. Önce BBC'nin internet sitesinde yer alan habere göre, Kürt güçlerinin  kente ilerleyişi sırasında Amerikan savaş uçakları destek sağladı. Peşmergelerin kente girdiği ve sevinç gösterileri yapıldığı belirtildi. BBC muhabiri, ''Kerkük düşmüş gibi görünüyor'' demişti.

Amerikan Associated Press (AP) ajansı, haberi, ''Kürt savaşçılar stratejik petrol bölgesi Kerkük kentine girdi'' şeklinde duyururken, Reuters ajansı, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) bir komutanın bu haberi doğruladığını belirtti. Fransız Haber Ajansı (AFP) da, görgü tanıklarına dayanarak, kentin çatışma olmadan peşmergelerin eline geçtiğini bildirdi.

AP'nin haberinde, Kürt birliklerin Kerkük'ün sanayi bölgesine doğru ilerlediği, kentte Iraklı güçlerin olup olmadığının açıklık kazanmadığı belirtildi. Kentin kuzeybatı ucundan silah sesleri geldiği kaydedilen haberde, Kerkük caddelerinde, otomobil ve kamyonlara dolaşanların KYB ve KDP bayraklarıyla gösteri yaptıkları ifade edildi.

Haberin Devamı

Adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı askeri yetkili de, AP'ye yaptığı açıklamada, ''bölgesel istikrarın yararına'' Amerikan özel operasyon güçlerinin kente bir Amerikan varlığını sokmaya çalıştığını söyledi.

Reuters'a açıkma yapan KYB güçleri komutanlarından Mam Rüstem de, kentin kontrolleri altında olduğunu söyledi. Yüzlerce peşmergenin Kerkük'e aktığını duyuran Reuters, görgü tanıklarına dayanarak, Iraklı askerlerin ya silahlarını teslim ettiğini ya da güneye Tikrit'e doğru çekildiklerini belirtti.

AFP de kentin düştüğünü ve kentte yaÄŸmalamalar olduÄŸunu duyurdu. Görgü tanıklarından Bavi Yasin, AFP muhabirine, ''Dün kent çevresinde çatışmalar meydana geldi, ancak kent içinde deÄŸil. Iraklılar bugün geri çekildi. Halk ayaklandı, sonra peÅŸmergeler geldi'' dedi.  Â

Bir diğer görgü tanığı Saman Mahmud Abdullah ise "Iraklılar bu sabah ayrıldı. Daha sonra halk ayaklandı. Birçok Peşmerge yaklaşık bir saat önce kente girdi'' dedi.

Kuzey Irak'taki yerel yönetimden bir kaynak, ''Mahmur ve Altun Köprü düştü'' demişti.
AFP muhabiri de, Altun Köprü yöresinden top sesleri duyulduğunu bildirdi. Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) uydu televizyonu Kürdsat'ın daha önceki haberinde, Irak güçlerinin Mahmur yöresinin kontrolünü kaybettiği belirtilmiş, ''Burası artık Baas güçlerinin kontrolünde değildir. Yöre Kürt halkına geri dönmüştür'' denilmişti.

KENTTE YAÄžMA BAÅžLADI

Kentin kontrolünün Peşmergelerin eline geçmesinin ardından Erbil ve Süleymaniye'den gelen Kürtler, Tapu ve Nüfus dairelerini yağmalamaya başladı. Bu durum yerel halkın tepkisine yol açtı.  

ABD'Lİ YETKİLİLER: GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN GİRDİK
   Â
Amerikalı ve Iraklı Kürt yetkililer, Amerikan güçleri ve peşmergelerin, ''halk ayaklanması çıkmasının ardından güvenliği sağlamak için'' Kerkük'e girdiğini söylediler.

Haberin Devamı

Amerikan özel güçlerinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ''Kente girdik, çünkü halk ayaklanması vardı'' dedi.Â

Iraklıların çekilmeyi tamamladıkları sırada peşmergelerin halkı ayaklanmaya teşvik ettiğini ifade eden Amerikalı yetkili, ''İstikrarı sağlamak için kente girdik'' diye konuştu. Amerikalı yetkiliye göre kentte çatışma çıkmadı.

Iraklı Kürtlerin komutanlarından Hosman Bani Marani de, peşmergelerle Amerikan askerlerinin Kerkük'e ayaklanma çıktığı için girdiklerini söyledi.

Marani, ''Iraklılar çekilmeyi tamamladıklarında halk ayaklandı. Havaalanı çevresinde küçük çatışmalar çıktı. Biz de durumu kontrol etmek için kente girdik'' diye konuştu.

BBC MUHABİRİ, BAAS PARTİSİ BİNASININ ÖNÜNDE

Haberin Devamı

BBC muhabiri, öğlen saatlerinde kentteki Baas Partisi binasının önünde olduğunu duyurdu. Amerikan askerleriyle birlikte kente ilerleyen BBC muhabiri Dumeetha Luthra, ABD güçleri desteğindeki peşmergelerin Kerkük'e girdiğini, kendisinin de ''Baas Partisi'nin Kerkük'teki binası önünde bulunduğunu'' söyledi.

Muhabir Luthra, etrafında toplanan kalabalığın, ''Kerkük'ün muhtemelen düşüşünü'' kutladığını belirtti. Luthra, ''Kerkük'ün düşmüş göründüğünü, PeÅŸmergelerin fazla bir direniÅŸle karşılaÅŸmadan kente girdiklerini'' belirtti.Â

TANKLAR MUSUL'A Ä°LERLÄ°YORÂ
   Â
Amerikan tanklarının, Irak'ın kuzeyinde Musul kentine ilerlediÄŸi bildirildi. Reuters muhabiri, Erbil'deki Abrams tipi 12 tank ve zırhlı araçlarda bulunan 163. Zırhlı Tümeni'nden askerlerin, Musul'a doÄŸru yol aldığını söyledi.    Â

Haberin Devamı

Merkezi Dubai'de bulunan El Arabiya televizyonu muhabiri de ABD'nin Musul'da Iraklılara ait cephelere hava saldırısı düzenlediÄŸini belirtti.Â

Bu arada, Reuters, Hazer köyünden çekilen Irak birliklerinin, yolda iki köprüyü havaya uçurduÄŸunu bildirdi.Â

TÃœRKÄ°YE UYARMIÅžTI

Türkiye, Kürt grupların Musul ya da Kerkük'e girmesi durumunda Kuzey Irak'a müdahale edeceğini açıklaması üzerine ABD ile bir kriz yaşanmıştı. Ancak daha sonra yapılan görüşmelerin ardından varılan anlaşmaya göre Kürt gruplar, Kerkük ve Musul'a ABD askerleri olmadan giremeyecek. Erbil'e giren ve daha sonra Musul veya Kerkük'e hareket etmesi beklenen peşmergelere yüzlerce ABD özel birlik askeri eşlik ediyor.

"TÜRK ORDUSU'NUN, KUZEY IRAK'A GİRMESİNE GEREK YOK"

Haberin Devamı

Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, Türkiye ile ABD arasında yürütülen ''çok iyi diplomasi'' sayesinde, Kuzey Irak'ta bir sorun çıkmadığını ve Türk Ordusu'nun bu bölgeye girmesine gerek kalmadığını söyledi.Â

Fleischer, düzenlediÄŸi basın toplantısında, Iraklı Kürtler'in, petrol kentlerinin kontrolünü ele geçirme niyetlerine karşılık Türk Ordusu'nun müdahale edebileceÄŸi yönündeki soruları yanıtladı.Â

Beyaz Saray Sözcüsü, ''Neredeyse bir aydır, Türkiye'nin sınırı geçip geçmediÄŸi sorusuyla karşılaşıyorum. Ve her gün verilen cevap aynı kalıyor. Hayır. Bu, ABD ile Türkiye arasında yürütülen çok iyi diplomasinin sonucudur'' dedi.Â

Fleischer, Türkiye'nin, kuzeyde insani bir kriz çıkmasını engellemek istediğini ve bu çerçevede, sınırdaki küçük bir bölgeye muhtemel girme ihtiyacını dile getirdiğini söyledi.

Ari Fleischer, ''Ancak kuzeyde bir insani kriz olmadı. Dolayısıyla Kuzey Irak'a girmeye de gerek kalmadı. Kürtler ile de, çok yakın işbirliği sürdürüyoruz. Ve onlar mesajımızı anlıyorlar. Mesajımız, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasıdır ve bunda kararlıyız'' diye konuştu. 

GÖNÃœL: ABD'NÄ°N VERDİĞİ SÖZÃœ TUTACAÄžINA Ä°NANIYORUZÂ

Bu arada Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, peşmergelerin Kerkük'e girdiği haberleri üzerine, Türkiye'nin muhatabının koalisyon güçleri olduğunu söyledi.

ABD'nin Iraklı Kürtlerin Musul ve Kerkük'e girmeyecekleri yönünde Türkiye'ye verdiği sözü tutacağına inandıklarını belirten Gönül, bunun dışına çıkılmamasını istedi. Gönül, ABD'nin Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini bildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!