Güncelleme Tarihi:
ÖSYM, memur sınavını da berbat etti
İlk kez merkezi sistemle yapılan memur sınavında, ÖSYM yanlış cevap anahtarı açıklayarak skandallar dizisini sürdürdü. 1.5 milyon aday, gazeteleri ve ÖSYM'yi telefon yağmuruna tutarak, şaşkınlığını ve öfkesini dile getirdi.
TEK basamaklı sistem uygulaması, sınav sorularının çalınması ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplamasındaki hataları nedeniyle prestij kaybına uğrayan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yaptığı ‘Devlet Memurluğu Sınavı’ da fiyaskoyla sonuçlandı.
ÖSYM, önceki gün yapılan memur sınavıyla ilgili gazetelere yanlış cevap anahtarı verdi. Cevap anahtarının yayınlanan soru kitapçığına ait olmadığını farkeden memur adayları, telefonlara sarılınca Hürriyet bürolarının santralları kilitlendi.
ÖSYM HATASINI KABUL ETTİ
ÖSYM, ‘‘Yanlış cevap anahtarı vermişiz’’ diyerek 1.5 milyon gencin girdiği Devlet Memurluğu Sınavı'ndaki hatasını kabul etti. Gün boyu telefonları kilitlenen ÖSYM, dün apar topar doğru cevap anahtarını hazırladı.
Önceki yıllarda ve son üniversite sınavında bir çok hatalı uygulamaya imzasını atan ÖSYM, son iki yılda ‘‘Hiçbir yükseköğretim kurumuna yerleştirilemediniz’’ dediği toplam 473 adaya daha sonra ‘‘Kazandınız’’ belgesi gönderdi. ÖSYM, 1998 ÖSYS sonuçları açıklandıktan sonra da yapılan itirazlardan 1881'ini haklı buldu. Yeniden puan hesaplayan ÖSYM, kazanamadığını ilan ettiği 162 adayı üniversiteye yerleştirdi.
İTİRAZ REKORU KIRILDI
Bu yıl ise Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın hesaplanmasında ortaya çıkan skandal, itiraz sayısını rekora ulaştırdı. Optik okuyucudan kaynaklandığı ve 875 öğrenciyi kapsadığı açıklanan AOBP hesaplama hatası düzeltilince, 92 aday için yeniden işlem yapıldı. Böylece, kazanamayan 24 aday, bu kez üniversiteli olurken, 68 aday üst tercihlerine yerleştirildi. Bunun üzerine ÖSYM'ye itiraz dilekçesi yağdı. Sonuca itiraz eden 59 bin 444 adaydan da, bu kez 2 bin 539'u haklı çıktı. Puanı değiştirilip yeniden yerleştirmeye alınan bu adaylardan, daha önce kazanamayan 287'si, bu kez üniversiteli oldu. Yine, puanı yükselen 333 adayın ise yerleştirildiği okul değişti.
Merkezi sistemle memur almak haksız rekabet
ANAP Genel Başkan Yardımcısı ve Şırnak Milletvekili Prof. Dr. Salih Yıldırım, merkezi sınav sistemiyle memur alımının haksız rekabet yarattığını söyledi.
Ağrı, Rize, Osmaniye liseleri ile İstanbul Kabataş Lisesi'nden mezun olan bir kişinin eşit imkanlar taşımadığına dikkat çeken Yıldırım, birçok kişinin bu şartlarda devlet kapısında hizmet vermesinin imkansız olduğunu belirtti. Yıldırım, sınavın eğitim düzeyi eşit yerlere göre yapılmasını ve sınav başarı puanının aşağıya çekilmesini savunarak, aksi halde vatandaşın devlete güveninin kaybolacağını ileri sürdü.
Basın toplantısında Körfez krizi nedeniyle kapatılan Habur Sınır Kapısı'ndan sonra Güneydoğu'nun ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşadığını da belirten Yıldırım, ‘‘Güneydoğu Anadolu, terörden çok çekti. Ama terörden çektiğinin 10 katını sınır kapısının kapatılmasından çekti’’ dedi. Tüm olumsuzluklara rağmen Habur sınır kapısının 1615 sayılı Gümrük Yasası çerçevesinde mutad depo kapsamında açıldığını ve ülkeye tüm sınır boyundan 3 milyon ton mazot getirildiğini hatırlatan Yıldırım, ‘‘Tüm haksız rekabet, teknik sıkıntı ve vergi kaybına rağmen devlet bunu bile bile uygulamak zorundaydı. Bu şekilde 47 bin araç ile 500 bin insana fayda sağladık. Buradan akaryakıtın gelmesinden sonra bölgede terör yüzde 70-80 azaldı. Akılcı bir uygulamayla 3-4 milyon dolar gelir sağlandı’’ dedi.