Güncelleme Tarihi:
Müşerref nüfuzunu yeniden kazanarak 11 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerde aday olmayı planlıyor. Ancak bu durumun ülkede yeni bir kutuplaşmaya ve seçim sürecini daha da karıştırmaya yol açması da söz konusu.
DARBEYLE GELDİ İSTİFAYLA GİTTİ
Eski bir general olan Müşerref 1999 yılında bir askeri darbeyle iktidarı ele geçirmiş ve 2008 yılında siyasi müttefikleri seçimleri kaybettikten sonra yeni hükümetin kendisini azletmekle tehdit etmesi üzerine istifa etmişti. Müşerref bir yıl sonra da ülkesini terk etmişti.
Müşerref iktidardan düşürüldükten sonra geçen dört yılda Pakistan’ın sivil hükümeti ekonomik kriz, İslamcı gruplar, Washington’la insansız hava aracı operasyonları sürtüşmesi ve Usame bin Ladin operasyonu gibi birçok sorunla boğuşmak zorunda kaldı. Dolayısıyla Müşerref’in ülkeye dönüşünde bu meseleleri kendisi için bir siyasi sermaye olarak kullanması bekleniyor.
Öte yandan Müşerref 2007’de bir suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto’ya ölümünden önce yeterince güvenlik sağlamamak suçlamasıyla karşı karşıya. Müşerref hakkında Belucistanlı bir ayrılıkçı liderin ölümüyle ilgili de suçlamalar söz konusu.
GEÇİCİ BAŞBAKAN SEÇİLDİ
Bir tarafta bu gelişmeler yaşanırken diğer tarafta Pakistan Seçim Komisyonu'nun (EPC) iki gündür süren toplantısı sonucunda seçimden önce görevi sona eren Başbakan Raca Pervez Eşref'in yerine seçim hükümetinin başbakanlığına iktidardaki Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) adayı emekli yargıç Mir Hazar Khan Khoso getirildi.
Khoso'nun ayrılıkçı akımların güçlü olduğu Belucistan kökenli olması dikkati çekiyor.