Güncelleme Tarihi:
GÜNEY Amerika’da Kolombiya, Şili ve Surinam haricinde sağcı devlet başkanı kalmadı. Bolivya’dan sonra, Peru’da da solcu ve yerli etnik gruba mensup bir devlet başkanı seçildi.
2006 başkanlık seçimlerini kılpayı farkla kaybeden emekli yarbay Ollanta Humala (48), yolsuzluktan hapis cezasına çarptırılan eski devlet başkanı Alberto Fujimori’nin merkez sağcı bir milletvekili olan kızı Keiko Fujimori’ye karşı yarışı yüzde 48.5’a karşı yüzde 51.5’a oyla kazandı.
Merkez solcu Humala’nın zaferinde, radikalizmle suçlanan anti-kapitalist vaatlerini, merkezdeki seçmeni de çekecek şekilde kırpması etkili oldu. Peru’nun doğal kaynaklarından yoksullara daha büyük bir pay vermeyi vaadederken yabancı sermayeyi kovmayacaklarını da söyleyen Humala, “Toplumsal açıdan adil bir ekonomik büyüme istiyoruz. Herkes için daha adil bir Peru’yu inşa edebiliriz” dedi.
Chavez gibi olur mu
Şüpheliler, Humala’nın “değiştiğine” inanmıyor. Onun da bir zamanlar akıl hocası olan Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez gibi, yeterince güçlendikten sonra devletleştirme uygulamalarına başlayacağı ve anayasayı değiştirerek iktidarını ebedileştireceği öne sürülüyor. Humala ise “Ben milliyetçiyim, radikal solculuğum geçmişte kaldı” diyor.
Yarbay Humala, baba Fujimori’nin iktidardaki son günlerini yaşadığı 2000 yılında bir grup askerle birlikte isyan etmiş, Fujimori’nin iktidardan uzaklaştırılması sayesinde yargılanmaktan kurtulsa da kısa süre sonra emekliye sevkedilmişti.
Portekizli seçmen iktidarı cezalandırdı
YUNANİSTAN ve İrlanda’dan sonra yardım paketiyle kurtarılan üçüncü AB ülkesi olan Portekiz’de Sosyalistler önceki gün yapılan seçimleri kaybetti. Merkez sağdaki Sosyal Demokrat Parti (PSD), oyların yüzde 39’unu alarak 230 sandalyeli mecliste 105 sandalye kazandı. Sosyalistler yüzde 24 ile 73 sandalyede kaldı. PSD’nin, bir diğer sağcı parti olan ve 24 sandalye kazanan Demokratik Sosyal Merkez (CDS) ile koalisyon hükümeti kurmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Ekonomik krizin vurduğu ülkede Sosyalist hükümet Mart ayında çökmüş, Lizbon’daki yetkililer AB’den 78 milyar euro tutarında bir kurtarma paketi istemek zorunda kalmıştı. Başbakan olması beklenen PSD lideri Passos Coelho, kriz konusunda 6 yıldır iktidarda olan Sosyalistleri suçladı. Coelho, “Buna karşın geçmiş hükümet, kurtarma paketi karşılığında AB ve IMF’ye tasarruf tedbirleri alma sözü verdi. Bu nedenle yeni dönemde Sosyalistlerle de diyalog halinde olacağız” dedi. Piyasalar seçim sonucuna olumlu tepki verdi.