Güncelleme Tarihi:
Perry, Cumhuriyetçilerin aday adaylarına yönelik açık oturumda söylediği, ABD ve Türkiye'de infial yaratan ağır sözleriyle ilgili olarak CNN televizyonunda gazeteci Wolf Blitzer'ın programına bağlandı.
Blitzer'ın “Sözlerinizi tekrar gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Perry, “Hayır asla” dedi ve “2011 yılında 140-160 töre cinayetinin olduğu bir ülkeyle ABD'nin ilişki kurmaması gerektiğini” ileri sürdü.
PERRY FOX NEWS'DE BÖYLE KONUŞMUŞTU / WEB TV
Perry, “Türkiye'nin Mavi Marmara saldırısını savaş eylemi olarak nitelediğini ve bölgedeki gerçek Amerikan müttefiki olan İsrail'e karşı giderek daha agresifleştiğini” öne sürerek, “Erdoğan rejiminin bir şekilde saygımızı hak ettiği fikri doğru değil” ifadesini kullandı.
“Türkiye'nin, Atatürk'ün ortaya koyduğu Batılı duruşundan uzaklaştığını” ileri süren Perry, “ABD'nin töre cinayetlerine izin verilen bir ülkeye dış yardım göndermemesi gerektiğini” savundu.
SUNUCUYA SİNİRLENDİ
Blitzer'ın, ABD'nin Türkiye'ye yardım yapmadığı, Türkiye'de töre cinayetlerinin yasak olduğu ve Türk hükümetinin de böyle bir şeyi desteklemediği sözlerini kabul etmeyen Perry, sinirlenip, CNN sunucusuna “Töre cinayetlerini mi savunuyorsun?” diye sordu.
Blitzer'ın, “Türkiye'nin liderlerinin İslamcı terörist” olduğu yönündeki sözlerinin arkasında olup olmadığına yönelik sorusu üzerine ise Perry, töre cinayetlerini kastederek, “Kendi vatandaşlarına bu şekilde muamele ediyorlarsa bu terminolojiye yaklaşıyorlar” dedi.
“Türkiye'nin Amerika'ya izahatta bulunması gerektiğini” ileri süren Perry, “sözlerinden dolayı pişman olmadığını ve Türkiye'nin ABD'nin sahip olduğu Batılı değerleri yansıtan bir ülke olup olmadığı konusunda karar vermesi gerektiğini” öne sürdü.
İLETİŞİM DİREKTÖRÜ AA'YA AÇIKLAMA GÖNDERDİ
İletişim direktörü Ray Sullivan da AA'ya gönderdiğini açıklamada Perry'nin sözlerini savunarak, “Türkiye'nin değerli bir müttefik olabileceğini, ancak mevcut hükümetin eylemlerinin, bu ülkenin NATO gibi bir kuruluş içerisindeki rolüne zarar verdiğini” öne sürdü.
“Açık oturumda sorulan sorunun spesifik olarak, Türkiye'de giderek artan İslami etki, kadınlara yönelik şiddet ve Hamas ile ilişkisi hakkında olduğunu” belirten Sullivan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye değerli bir müttefik olabilir ancak mevcut hükümetin eylemleri, bu ülkenin NATO gibi bir kuruluş içerisindeki rolüne zarar veriyor. Türkiye'ye, iç şiddet, terörist gruplarla ilişkisi ve radikal İslamcı etkinin, NATO müttefiki ve dünya meselelerinde olumlu bir oyuncu olmakla tutarsız olduğu yönünde, mesaj göndermeliyiz.”
PERRY'E TÜRKİYE CEVABI
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Perry'e cevap verdi.
Bugün, NATO'nun 60'ıncı kuruluş yıldönümü kutlamaları için Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla bir araya gelen Rasmussen, Perry ile aynı fikirde olmadığını söyledi.