Pera Palas’tan ayrılmak yok!

Güncelleme Tarihi:

Pera Palas’tan ayrılmak yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2001 22:34

Pera Palas Oteli, 109 yıllık geçmişi, ünlü misafirleri ve tarihi dokusuyla göz kamaştırıyor. Otelin en önemli özelliklerinden biri de personeli. Onlar adeta 'tarihi' beraber yaşıyor. Halkla ilişkiler müdürü 40, kat şefi 30, güvenlik müdürü, maitrede hotel'i 22, genel müdürü 17 yıldır Pera Palas'ta çalışıyor. Otelin 'kilit' kadrosunda ortalama hizmet süresi 15 yılı aşıyor. Genel Müdür Fuat Öztümer sırlarının 'aile ortamı ve huzurlu çalışma' olduğunu söylüyor.

Atatürk, İsmet İnönü, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, ünlü casus Mata-Hari, yazar Agatha Christie, sinema sanatçısı Greta Garbo, ses sanatçısı Julio Iglesias, Arnavutluk Kralı Zogo, eski Fransız Cumhurbaşkanı Valerie Gisgard d'Estaing.... Ve daha onlarca devlet adamı, sanatçı, bürokrat, yazar...

Hepsinin ortak bir yönü var; Pera Palas Oteli. Hepsi yaşamlarının bir dönemini 109 yıllık tarihi Pera Palas Oteli'nde geçirdi. Hatta, Atatürk Çanakkale Savaşı'ndan sonra Pera Palas'ı mesken edindi. Sürekli kaldığı 101 numaralı oda bugün Atatürk Müzesi...

Pera Palas, ünlü Orient Ekspres müşterileri için 1892'de inşa edildi. Wagons-Lits şirketi tarafından yapılan Otel, o zamanın en lüks ithal mallarıyla dekore edildi. Zamanla birkaç kez el değiştirdi. Atatürk, 1920'li yıllarda, Suriye görevi esnasında kendisine yardım eden Misbah Muhayyeş Bey'i Türk vatandaşlığına geçirdi ve Pera Palas'ın işletmeciliğini verdi. Muhayyeş 1928'de 600 bin altın ödeyerek oteli satın aldı. 1949'da Otelin yıllık kira gelirinin Darüşşafaka, Darülaceze ve Verem Savaş Derneği arasında bölüştürülmesini vasiyet etti.

Pera Palas bugün Kültür Bakanlığı ve Misbah Muhayyeş Vakfı'na ait. 1974'ten beri İstanbul Otelcilik ve Turizm şirketi tarafından işletiliyor.

Otelde toplam 145 oda ve 135 personel var. Yönetim tarzı ve insan kaynakları açısından 'turizm' sektöründe 'benzeri' olmayan özellikler taşıyor. Pera Palas Oteli Genel Müdürü Fuat Öztümer, kilit personel olarak tabir edilen 'idari' bölümün yıllardır değişmediğini söylüyor. Yeni alınan personel, kilit ekip tarafından yetiştiriliyor. İdari personelin ortalama hizmet süresi 15 yılın üzerinde. Örneğin Halkla İlişkiler Müdürü Cevat Bayındır 40, Kat Şefi Ahmet Nergiz 30, Maitrede Hotel Ahmet Ayan 22 yıldır Pera Palas'ta çalışıyor. Güvenlik, mutfak ve personel müdürlüğü bölümlerinde çalışanların da 10-20 yıl arasında hizmet süreleri var.

Genel Müdür Öztümer 17 yılı tamamlamış. Birçok transfer teklifine rağmen hiçbir zaman ayrılmayı düşünmediğini söylüyor. Yönetim ve insan kaynakları politikalarını şöyle özetliyor: ‘‘Bizde kilit kadro aile ortamındaymış gibi çalışır. Onların bu anlayışı alt kadrolara da yansıdığı için eğitim ve uyum açısından sorun yaşamıyoruz. Personelimiz huzurlu çalışma ortamı nedeniyle işten ayrılmıyor. İnsanlar mutlu çalıştıkları için daha verimli oluyorlar.‘‘

Pera Palas'ın müşteri profiline bakıldığında yüzde 95'inin yabancı olduğu görülüyor. Toplam müşterilerin yüzde 50 sini İtalyanlar oluşturuyor. İkinci sırada yüzde 20 ile ABD'liler var. Kalan yüzde 25, Japonya, Fransa, İngiltere ve diğer ülkelerden oluşuyor. Öztümer, İtalya'da Pera Palas'ı bilmeyen kimse olmadığını, yabancı basında sürekli yer aldıklarını söylüyor. Otel ziyaretçileri gelir düzeyi yüksek, 40 yaşın üzerinde, özellikle tarih ve kültüre merak duyan kişilerden oluşuyor. Öztümer, her yıl periyodik olarak gelen birçok müşterileri olduğunu belirtiyor. Yaz aylarında yüzde 100’e ulaşan doluluk oranı, sezon dışında yüzde 75'i buluyor.

Tarihi korumaya 200 milyar

Pera Palas Oteli'ndeki tarihi doku büyük bir özenle korunuyor. Otelin sıhhi tesisatının büyük bölümü, kapı kolları, mobilyalar, bütün mekanik ve elektrik donanımları orjinal ve kullanılıyor. Türkiye'nin en eski elektrikli asansörü de Otelde yer alıyor ve işliyor. Genel Müdür Fuat Öztümer, diğer otellere nazaran bakım onarım masraflarının 2-3 kat fazla olduğunu söylüyor. Bu yıl bakım-onarım masrafının 200 milyarı aşağını belirtiyor. Pera Palas'ın eşyalarının bir bölümü otelin eski sahibi Misbah Muhayyeş Bey'in vasiyeti üzerine Topkapı Sarayı'na bağışlanmış. Bunlar halılar, kilimler, seccadeler, kavanozlar, saatler, tesbihler, kılıçlar vs.den oluşuyor ve sayıları 500'ü buluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!