Pentagon'un yeni terörle mücadele planı onaylandı

Güncelleme Tarihi:

Pentagonun yeni terörle mücadele planı onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2006 19:15

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, Bakanlığının (Pentagon) rolünü öne çıkaran yeni terörle mücadele planlarını onayladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Gazetenin Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Pentagon'un önemini Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve Dışişleri Bakanlığı'ndan çok daha fazla artıran yeni planlar; bir terörizmle küresel mücadele planı ile iki özel plandan oluşuyor.


Ayrıntıları gizli tutulan planların silahlı kuvvetlere Irak ve Afganistan gibi savaş bölgeleri dışında terörizmle mücadelede daha geniş rol verdiğini yazan gazete, bu planların 3 yıldır Florida eyaletinin Tampa kentindeki Amerikan Özel Kuvvetler Komutanlığı (SOCOM) tarafından hazırlanmakta olduğunu belirtti.

Washington Post, yeni planlara göre Pentagon'un, başka bir ülkede askeri operasyona kalkışmadan önce Amerikan büyükelçisinden onay yerine kendisine bilgi verme özgürlüğüne de kavuştuğunu yazdı. 100 sayfa civarındaki yeni planların, şüphelilerin yakalanması, istihbarat toplanması, terörist eğitim kamplarına operasyon düzenlenmesi ve terörist unsurların yok edilmesi için yabancı askerlerle işbirliği yapılması gibi geniş bir askeri operasyon yelpazesi sunduğunu bildiren gazete, planların Amerikan bölgesel askeri komutanlıkları arasında işbirliği ile personel ve mali kaynak konularına öncelik tanıdığını kaydetti.

Gazetenin haberine göre, El Kaide ve buna bağlı Ortadoğu, Orta Asya, Güneydoğu Asya ve Afrika'daki örgütlere yönelik özel planda, askerlerin ABD'ye karşı olası geniş bir saldırıyı nasıl engelleyebileceği ve karşılık vereceği ortaya konuldu. Haberde, 3. planın ise askerlere, saldırının arkasında olduğu sanılan terörist gruplara, kişilere veya devletlere acil olarak karşılık verme seçenekleri önerdiği belirtildi.

Haberin Devamı

SOCOM'un bir süre önce ABD'nin Ortadoğu, Asya, Afrika ve Güney Amerika'da bulunan 20 kadar diplomatik temsilciliğine, ABD'nin savaşta olmadığı bölgelerde askeri operasyonlar yürütme kapasitesini artırmak için istihbarat toplamak üzere Yeşil Bereli veya diğer özel kuvvetlerden küçük gruplar yerleştirdiği açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!