Pentagon'dan silah listesi

Güncelleme Tarihi:

Pentagondan silah listesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 00:49

Rakka operasyonunda YPG’ye verilen silahların PKK’nın eline geçme endişesine karşı Türkiye’ye mektup gönderen ABD yönetimi, ‘liste’nin her ay Türkiye’yle paylaşılacağını belirtti. ABD Savunma Bakanı Mattis tarafından gönderilen mektupta silahların, DEAŞ yenildikten sonra geri alınacağı yazıldı. Mektuba göre ilk envanter raporu bu ay gönderildi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı James Mattis’in, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a daha önce gönderdiği ve Rakka operasyonunun neden terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG ile birlikte yapıldığını anlattığı mektubun ayrıntıları belli oldu. Savuma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Mattis mektubunda, YPG’ye verilen malzeme ve teçhizata ilişkin ayrıntılı bilgiler paylaştı.

İŞBİRLİĞİ TAKTİKSEL
Daha önceki görüşmelerinde ABD’nin, YPG’nin içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile taktik bir ilişkilerinin bulunduğunu ve bu ilişkinin şeffaflığını sağlama arzusunda olduklarını dile getirdiğini hatırlatan Mattis, mektupta şeffaflığı sağlama konusundaki güvencesini bir kez daha teyit etti.
Terör örgütü DEAŞ’ı mağlup etmek için sahada YPG ile zorunlu bir işbirliklerinin olduğunu yineleyen Mattis, ABD ile Türkiye’nin ilişkisinin DEAŞ’ın mağlup edilmesinin çok daha ötesinde bir stratejik ortaklık olduğuna da vurgu yaptı.

Amerikalı bakan, Işık’ın daha önce Türkiye’nin güvenliğine ilişkin dile getirdiği endişelere yönelik yoğun ve kararlı tedbirler aldıklarını belirtti, YPG’ye verilen malzemelerin listelerinin her ay düzenli olarak Türkiye’yle paylaşılacağı güvencesi verdi. İlk envanter raporunun da bu ay gönderildiğini belirten Mattis, mayıs sonunda YPG’ye sağlanan teçhizatla amaçlarının, Rakka’nın tecrit edilmesi ve ele geçirilmesi olduğunu savundu.

GÖRSEL ENVANTER
Sağlanan bütün teçhizatın fotoğraflı kanıt ve görsel envanterinin tutulduğunu, DEAŞ’ın yenilgiye uğratılmasından sonra silahların geri alınacağını özellikle ifade eden Mattis, ayrıca dağıtılan silahların sadece Suriye’de kalmasını temin için ABD’li danışmanların sahada görev yaptığını vurguladı.

Pentagondan silah listesi



YÜZDE 80 ARAP GARANTİSİ
Mektupta, Türkiye ile planlı çalışma ve şeffaflık temelinde her türlü bilgi paylaşımının düzenli olarak yapılacağı garantisi veren Mattis, Rakka’yı ele geçirecek kuvvetin yüzde 80’ini Arapların oluşturacağını ve şehri elde tutacak kuvveti yine Araplardan teşkil edeceklerini kaydetti. Mattis, 29 Haziran’da Brüksel’de NATO Savunma Bakanları toplantısında, Rakka operasyonu, Türkiye’nin endişeleri ve hassasiyetleri ile diğer bölgesel konuları konuşmak için Işık’la görüşmeyi arzuladığını da ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!