Pentagon düğmeye bastı

Güncelleme Tarihi:

Pentagon düğmeye bastı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2002 02:03

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak ile olası bir savaşta ve ülkenin işgalinde kullanılmak üzere, çok sayıda askeri birlik, savaş uçağı ve lojistik desteğin Basra Körfezi ülkelerine sevki için emir verdi.

WASHINGTON Post gazetesinin haberine göre ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, askeri birlik ve uçakların gelecek haftalarda Kuveyt, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman ve diğer körfez ülkelerine gitmesi için geçtiğimiz Salı günü 20 sayfalık bir gizli emir imzaladı.

Bölgeye gönderilecek gemiler arasında, kimyasal ve biyolojik silah saldırısına uğrayan askerlerin tedavisine uygun donanıma sahip 272 metre uzunluğunda bin yataklı hastane gemisi USS Comfort da bulunuyor. Hastane gemisi, yarın denize açılıyor.

Pentagon ayrıca, Körfez bölgesindeki 60 bin kadar askerine ek olarak Ocak ayı içinde bölgeye gönderilmek üzere 50 bin kadar askere daha hazır olmaları emri vermeyi kararlaştırdı. Gazete, Körfez'de toplanacak ABD askeri sayısının 1991 Körfez Savaşı'ndakinden biraz daha az olacağını da belirtti. 1991'de Körfez'de yaklaşık 500 bin ABD askeri bulunuyordu. ABD'nin şu an bölgede 60 bin askeri ve aralarında İncirlik'in de bulunduğu çeşitli üslerde de 400 savaş uçağı var. Gönderileceklerle birlikte, ABD'nin uçak sayısı bine ulaşacak.

HANGİ KUVVETLER GİDİYOR

KARA KUVVETLERİ

Yüzlerce M-1 Abrams tankı ve M-2 Bradley zırhlısı.

101. Hava İndirme Tümeni (Apache saldırı helikopterleri desteğinde).

1. ve 3. piyade tugayları ile 2. ve 3. piyade taburları.

200-250 bin kadar yedek ulusal muhafız. Bir bölümü Körfez'e gönderilecek, bir bölümü ise ABD'deki üslerinde her an harekete hazır bekletilecek.

DENİZ KUVVETLERİ

Biri George Washington olmak üzere 2 uçak gemisi.

2 amfibik saldırı-çıkartma gemisi.

Çok sayıda füze gemisi, destroyer ve denizaltı.

Bin yataklı hastane gemisi.

17 bin 500 deniz piyadesi.

HAVA KUVVETLERİ

F-15C, F-15E savaş uçağı filoları.

B1B, B2 bombardıman uçakları.

F-117 Stealth hayalet savaş uçakları.

B-52 ağır bombardıman uçakları.

C-130 yakın destek ağır saldırı uçakları.

HH-60 savaş ve arama kurtarma helikopterleri.

Predator pilotsuz keşif uçakları.

Tanker uçaklar.

Irak’ta savaşa hazırlık

IRAK Ticaret Bakanı Muhammed Mehdi Salih, ülkelerine düzenlenecek her türlü saldırıya karşı hazırlık yaptıklarını ve kent kent, sokak sokak direneceklerini söyledi. Salih, dün Bağdat'ta düzenlenen bir dayanışma konferansında askeri üniforma içinde yaptığı konuşmada, ‘‘Ülkemize kim saldırırsa saldırsın kaybedecektir. Köy köy, kent kent, her kentte sokak sokak çarpışacağız’’ dedi.

Diyarbakır’da alarm

ABD'nin olası Irak operasyonu nedeniyle Güneydoğu'da vatandaşlar endişeli. Diyarbakır'da apartmanların sığınakları, spor merkezi, kıraathane olarak kullanıldığı için halk, sığınak sorunuyla karşı karşıya kalacak. Büyükşehir Belediyesi ‘‘Vatandaşların yeraltındaki otopark ve çarşıları kullanabileceğini, kimyasal bir saldırıda yapılacak bir şeyin olmadığını’ açıkladı.

Irak’la savaş, teröre karşı savaş demektir

ABD Başkanı George Bush, teröre karşı mücadele çerçevesinde gelecek yıl Irak'ın oluşturduğu tehlikeye ‘‘karşı koyacaklarını’’ söyledi. Bush, dün yaptığı haftalık radyo konuşmasında, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i Irak'a komşu ülkeler ve dünya barışı için bir tehdit olarak niteledi, teröre karşı savaşı ‘‘sabır, kararlılık ve dikkatle’’ sürdüreceklerini belirtti. ‘‘Teröre karşı savaş, aynı zamanda Irak ve kitle imha silahlarının oluşturduğu felaket boyutundaki şiddet tehlikesine karşı koymayı da gerektiriyor’’ diyen Bush, ‘‘şimdi silah yığınağını açıklama ve bunları imha etme sorumluluğu, Irak diktatörünün omuzlarında’’ diye konuştu. Bush, Saddam'ın bunu yapmayı reddetmesi durumunda, ‘‘barış adına, ABD'nin Irak rejimini silahsızlandırmak ve Irak halkını kurtarmak için bir koalisyona liderlik edeceğini’’ de söyledi.

Ekonomik zararda anlaştık ama ortada somut rakam yok

ANKARA ile Washington, ABD'nin olası bir Irak harekatında Türkiye'nin uğrayacağı ekonomik zararın karşılanması konusunda bir çerçeve üzerinde anlaştı. ‘‘Esnek ve koşullara adapte olabilecek’’ prensip anlaşmasıyla ilgili iki taraf arasında görüşmelerin sürmesi ve ileride bir ‘‘mutabakat zaptı’’ imzalanması bekleniyor.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, dün Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Uğur Ziyal başkanlığındaki Türk heyetiyle biraraya geldi. Bu görüşmede de savaşın Türkiye ekonomisini uğratacağı zarar kapsamlı şekilde ele alındı.

Ekonomik boyutta çizilen çerçeveye göre, ABD, Türk ekonomisine güven verecek ve Türkiye ekonomisinin zor durumda kalmaması için bir ‘‘ekonomik paket’’ hazırlanacak. Bu paketin içinde, hibe, ucuz kredi ile askeri amaçlı yardım dahil birçok kalem bulunacak. Ekonomik değerinin yüksek olacağı belirtilen bu paket, Kongre onayından geçecek. Hürriyet'e bilgi veren üst düzey bir yetkili şunları anlattı:

‘‘Görüşmelerde, Türk ekonomisinin performansı, reform sürecinin devamını ve olası bir Irak operasyonunda Türk ekonomisinin nasıl savunulacağını ağırlıklı olarak ele aldık... Ekonomik desteğin sağlam bir temeli olacak. Türk ekonomisi içinde parası dönen bir kişinin parasının kaybolmaması için gerekenler yapılacak. Somut bir rakam üzerinde ise konuşulmadı.’’

KÜRT DEVLETİ UYARISI

Bu arada Ankara'daki temasları sırasında ABD'nin iki önemli ismine ‘‘hassas’’ olduğumuz konularda şu önemli mesajlar verildi:

BM KARARI Irak'la ilgili oydaşma bizim çok önemli. Irak'ın BM kararlarına harfiyen uymasını ve sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesini istiyoruz. BM Güvenlik Konseyi'nin alacağı ikinci karar dönüm noktası olur. Onun için bu kararın çıkması gerekir. Uluslararası meşruiyet çok önemli.

KÜRT DEVLETİ Bağdat yönetimini BM kararlarına uymaya zorlamak için başlattığımız caydırıcılık politikamız sürüyor. Iraklı muhaliflerle görüşmelerimiz devam ediyor. Ancak harekat ister kuzey, ister güneyden olsun, Kuzey Irak'ta artık tüm dünya kaumoyunun bildiği kırmızı çizgilerimize karşı bir hareketlilik yaşanırsa, gerekeni yaparız.

Gül’den Kızılay’a talimat: Hazırlıklarınızı yapın

BAŞBAKAN Abdullah Gül, Ortadoğu'da yaşanabilecek muhtemel gelişmelerin Kızılay'a çok büyük görevler yükleyeceğini ifade ederek, ‘‘Bunun bilinci içerisinde hazırlıklarımızı yapmamız lazım’’ dedi. Başbakan Gül, Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Gönen, Kızılay'ın bazı problemleri olduğunu ve bunları Gül'e aktardıklarını söyledi. Görüşmeden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gönen, Irak'tan gelebilecek bir göç dalgasına ne kadar hazırlıklı olduklarına ilişkin soru üzerine, ‘‘Ani bir göç olsa 4-5 saat sonra oradayım’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!