PEN'in içinden tren geçti

Güncelleme Tarihi:

PENin içinden tren geçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

PEN Yazarlar Derneği'nde büyük kavga yaşanıyor. PEN Başkanı Alpay Kabacalı ile derneğin eski Genel Sekreteri Sezer Duru arasında patlak veren kavganın nedeni 'Edebiyat Treni' projesi. 'Edebiyat Treni' projesini PEN'in elinden almakla suçlanan Sezer Duru da derneği 'kasaba zihniyetiyle çalışmak'la suçluyor.

PEN Yazarlar Derneği'nde 'Edebiyat Treni' kavgası. Dernek Başkanı Alpay Kabacalı ile eski Genel Sekreteri Sezer Duru arasında yaşanan gerginlik gazete sütunlarına da yansıdı.

Kavga, Türkiye ayağını PEN'in üstlendiği 'Edebiyat Treni' projesi yüzünden patlak verdi. Türkiye'den Sezer Duru'nun koordinatörlüğünde Aslı Erdoğan, Turgay Fişekçi ve Mahir Öztaş'ın katıldığı 'Edebiyat Treni' projesine PEN'in zamanında bir cevap vermemesi nedeniyle özel kuruluşların sponsorluğunda gerçekleşti.

Gelişmeleri ve yolculuğun serüvenini Cumhuriyet'te anlatan Sezer Duru'nun yazısına PEN Başkanı Alpay Kabacalı da bir yazıyla cevap verdi. Kabacalı, önceki günkü Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan yazısında Sezer Duru'yu geziye katılan yazarları etkileyerek PEN'e cephe almakla suçladı.

Trendeki yazarlardan kınama

PEN Yazarlar Derneği'nin projesiyle Yazarlar Treni'ne davet edilen ve bu proje kapsamında şu anda Almanya'da bulunan üç yazar, Alpay Kabacalı'nın sözlerini kınadıklarını bildirdiler. Aslı Erdoğan, Turgay Fişekçi ve Mahir Öztaş yaptıkları ortak açıklamalarında şöyle dediler:

‘‘Sn. Alpay Kabacalı'nın 19.6.2000 günlü Cumhuriyet'te yayımlanan açıklamasını, Edebiyat Treni etkinliğinde ülkemizi temsil eden üç yazar olarak üzüntüyle karşıladık.

Değil bir yazar örgütü başkanının, hiç bir yazarın, hatta okuryazarın kalemine ve ağzına yakışmayacak sözleri kınıyoruz. Yazarlar her konuyu özgürce tartışabilirler. İki yılı aşkın bir süredir hazırlanan Edebiyat Treni etkinliği süreci de elbette konuşulup tartışılacaktır.

Yalnızca kimin gidip gitmediği değil, ülkemiz kültür hayatına neler götürüp getireceği de...

PEN, uluslararası bir yazar kuruluşudur. PEN'in uluslararası etkinliklerinde, Türkiye PEN'i, ne yazık ki, sürekli güç durumlara düşmektedir. Edebiyat Treni etkinliği de bunlardan yalnızca biridir.

Belki bu tekil örnekten yola çıkıp, PEN'in uluslararası bütün eylemlerini yeniden sorgulama gereği duyarız.’’

Sezer Duru: İyi yolculuklar dilemesini beklerdik

‘‘Bay Alpay Kabacalı'nın önceki gün Cumhuriyet'te yazdığı yazıyı Dortmund'da okudum. Başlığında kullandığı 'yalan dolan' sözlerini de, içeriğindeki gerçek yalan dolanın da 'Yazarlar ve sanatçılar arasındaki ırk, renk, dil, din ve siyasal görüş ayrılıklarından bağımsız olarak dostluk ve işbirliği duygularını güçlendirmek' olan PEN başkanının ağzından çıkmış olmasından utanç duydum. İşte bizim eleştirdiğimiz de bu tavırdı. Yoksa PEN başkanı falan olmak gibi bir niyetimiz yok. Kendisine PEN başkanlığında uzun ömürler dilerim. Düşünce özgürlüğüne, yazara saygıya inanan bir başkandan bizlere iyi yolculuklar dilemesini beklerdik. Başka bir şey asla...’’

Edebiyat Treni nedir

EDEBİYAT Treni Avrupa 2000 (Literaturexpress Europe 2000) esin kaynağını yazarların 1994 yılında yaptığı bir gemi yolculuğundan alıyor. Proje ilk kez 3 yıl önce Berlin Bilim Araştırma ve Kültür Bakanlığı tarafından önerildi. Portekiz'in Lizbon kentinden 6 Haziran'da yola çıkan tren İspanya, Fransa, Belçika, Almanya, Polonya, Litvanya, Estonya, Rusya, Beyaz Rusya, Polonya ve Berlin'e uğrayacak. Toplam 98 dilin konuşulduğu, 48 ülkeden 100'ün üzerinde yazarın katıldığı bu yolculuk 17 Temmuz'a kadar sürecek. Edebiyat trenindeki yazarlar, 20 kentte Avrupa'nın geleceğini, dilbilimsel ve edebi çeşitliliğini tartışacak konferans ve kültürel aktivitelere katılacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!