Pembe karakola ceza

Güncelleme Tarihi:

Pembe karakola ceza
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Antalya'da beş yıldızlı otel konforunda dizayn edilen çağdaş görünümlü polis karakollarını denetleyen Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişleri, buraların 'Döşeme ve Düzenleme Yönergesi'ne uymadığını saptadı. Müfettişlerin bu kararı üzerine, polisin yüzünü ağartan modern karakolların yıkılması gündeme geldi.

Antalya Emniyet Müdürü Natık Canca'nın çabalarıyla kabuk değiştiren ve ünü yurtdışına taşan Antalya'daki karakollar, yıllık olağan denetimden geçirildi. Denetim için Antalya'ya gelen Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişleri, yeni karakolların kurallara uygun yapılmadığı konusunda rapor hazırladı. Müfettişler, karakolların 12 Aralık 1982 tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü Döşeme ve Düzenleme Yönergesi'ne aykırı yapıldığını belirledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp bakan onayı ile yürürlüğe giren yönergenin değişmemesi halinde, Antalya Emniyet Müdürü Natık Canca'nın karakolları modern hale getirdiği için ihtar alması da gündeme geldi. Her fırsatta, karakolları eski izbe halinden kurtarıp modern bir hale dönüştürmekle övünen Canca ise ‘‘Turizm kentine yakışır karakollar yaratmaya çalıştık. Amacımız, Türkiye'ye örnek karakollar sunmaktı’’ demekle yetindi.

Müfettişlerin çağdaş karakolları beğendikleri, yönergenin değiştirilmesi görüşünde olduklarını söyleyen bir polis yetkilisi ise ‘‘Yönerge hâlâ yürürlükte olduğu için bizden yaptığımız çağdaş karakolları yıkıp yönergeye uygun hale getirmemizi isteyebilirler. Böyle bir emir alırsak, karakolları eski haline getirmemiz kaçınılmaz olur’’ dedi.

İlla izbe mi olsun?

Türk turizminin başkenti Antalya'da, Canca ve ekibinin çabalarıyla, karakollar modern görünüm kazandı. Peyzaja önem verildi, konumu uygun olan karakollara suni şelaler, suni göletler yapıldı ve göletlerin içinde pekin ördekleri konuldu. Karakolların içi ve dışı açık pembe ve açık mavi boyandı. Perdelerin yerini karakolun iç rengine göre açık mavi veya gri jaluziler aldı. Ağır çelik masaların yerine cam masalar konuldu. Yönergede ebatları verilmiş klasik Atatürk portrelerinin yerine dev Atatürk portreleri konuldu. Duvara asılması zorunlu Atatürk resimleri yağlı boyalar ile duvara resmedildi. Nezarethaneler ise duvarsız, yani şeffaf hale getirildi. Emaye sobaların yerine soğuk ve sıcak üflemeli klimalar konuldu. Daktilolar rafa kaldırıldı, yerine bilgisayarlar konuldu.

Yönerge 15 yıllık

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce 15 yıl önce yayımlanan Döşeme ve Düzenleme Yönergesi, karakolların etrafının çim olmasını öngörüyor. Ağaç, yönergede var. Ancak, bu ağaçların, yaz ve kış yeşilini koruyan cinsten olması isteniyor. Bugün, Antalya'daki bazı karakollarda olduğu gibi bahçede meyve ağacının bulunması yönergeye uygun görünmüyor. Yönerge, karakol binalarının tavanlarının beyaz veya kirli beyaz boyalı, duvarlarının ise balköpüğü, krem renkte olmasını gerektiriyor. Ahşap kısımlar için uygun görülen renkler ise koyu krem veya kahverengi. Perdeler desensiz, çizgisiz, bej, bal köpüğü ve açık kahve renkli olacak. Atatürk portresi için çerçevenin 7-8 santim eninde olma standardı getirilmiş. Çerçevesi ceviz ve gürgenden yapılacak Atatürk portrelerinin, çalışma masasını ortalayacak şekilde tavandan 20-25 santimetre aşağı asılması da şart. Bugün ısıtma ve soğutmada kullanılan klimalardan yönergede bahsedilmiyor. Yönerge, emaye malzemeden imal edilmiş sobaların duvara 50 santim uzaklıkta, altlarında ise mutlaka mermer veya sactan koruyucu tabla konulması hükmünü getiriyor. Soba borularının 15 günde bir, bacaların ise en fazla 3 ayda bir temizlenme koşulu da yönergede yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!