Funda KESKİN/İSTANBUL, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2006 17:09
Savcı örgüt lideri olduğu öne sürülen Sedat Peker hakkında 27 yıldan 53 yıla kadar hapis cezası talep etti.
Suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan Sedat Peker ile kardeşleri Atilla ve Vedat Peker’in de aralarında bulunduğu 109 sanığın yargılandığı davada sona yaklaşıldı. Karar aşamasına gelen duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay, yargılama süresince gelinen aşamada, örgütün silahsız olduğu kanaatinin oluştuğunu ifade etti. Savcı Altay örgütün lideri olduğu öne sürülen Sedat Peker hakkında 27 yıldan 53 yıla kadar hapis cezası talep etti.
İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Sedat Peker, kardeşi Atilla Peker, Ali Bin Kalkan ve İlhan Özbek ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay, yargılama sırasında yürürlüğe giren yeni TCK’nın, haksız ekonomik çıkar topluluklarına ilişkin yeni bir tanımlama getirdiğini, bu konudaki düzenlemenin TCK’nın 220’inci maddesine düzenlendiğini belirterek bu maddeyi ayrıntılı şekilde açıkladı. Savcı Altay 220’inci maddeyi anlatırken, yasa koyucunun amacının toplum içinde tehlike yaratacak bir birleşmeyi cezalandırmak olduğunu ifade etti. Sanıkların, ‘ortak haksız menfaat temini amacına yönelik çok sayıda cebir ve şiddet unsurları içeren suçlar işlemek ortak karar ve niyeti altında bir arada bulunduklarını’ belirten Savcı Altay, örgüt lideri ile üyeleri arasında özel ve gizli iletişim araçlarının kullanıldığını elde edilen menfaatin düzenli aralıklarla paylaştırıldığını anlattı.
Sanıkların örgütsel menfaate yönelebilecek yasal ya da yasadışı tehlikelere karşı tedbir aldıklarını ifade eden Savcı Altay, bu konuda gerek yasal yollar çarpıtılarak, gerekse yasadışı menfaat ilişkileri tesis edilerek, kamu görevlilerinden faydalanılarak mücadele edildiğini anlattı.
“ÖRGÜTLENME SİLAHSIZ”
Savcı Altay mütalaasının devamında, “Sanıklarca gerçekleştirilen eylemlerin şekilleri, haraket tarzları, toplumun değişik kesimleri ile kurdukları ilişkiler ve talimatı doğrudan doğruya Sedat Peker tarafından verilmemiş olan 2 bar kurşunlaması olayı haricinde, şiddet eylemlerinde dahi silah kullanılmamış olması olayları birlikte değerlendirildiğinde, örgütlenmenin silahlı olmadığı anlaşılmıştır. Ele geçirilen 4 ruhsatsız ve bazı ruhsatlı tabancanın, örgütün hedef ve amaçları doğrultusunda hazır bulundurulduğunun kabulüne olanak bulunmadığı kanaatine varılmış, bu yönden silahsız örgütlere ilişkin ceza maddelerinin tatbiki talep edilmiştir” dedi.
PEKER, MÜTALAAYI KABUL ETMEDİ
Savcı Altay mütalaasının sonunda ise Sedat Peker hakkında ‘Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak’, ‘Tehdit’, ‘Nitelikli yağmaya teşebbüs’, ‘Özel evrakta sahtecilik’, ‘Hürriyeti tahdit’ iddialarından 27 yıldan 53 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Altay, Siedad Peker’in diğer tehdit ve gasp suçlarından ise beraatini talep etti.
Atilla Peker’in 13,5 yıldan 30 yıla kadar, Vedat Peker’in ise 8.5 yıldan 13.5 yıla kadar hapsini isteyen Savcı Altay, avukat Şirin Berk’in ise 11.5 yıldan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Savcı Altay mütalaasını devamında, Mecnun Odyakmaz’ın 11.5 yıldan 21 yıla, Avukat Çağatay Özdemir ve Avukat Hakkı Kurtuluş’un ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapsini istedi. Sanıklardan Ali Bin Kalkan hakkında 12.5 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası istenirken, 36 sanık için ise beraat talep edildi. 7 sanık hakkında görevsizlik, 3 sanık hakkında da dosyalarının ayrılması istendi.
Duruşmada söz alan Sedat Peker mütalaayı kabul etmediğini belirterek, “Bunları hayatın öğretileri olarak görüyorum. Sağlık sorunlarım var. Adalet Bakanlığı’na yazıların gelip gitmesi zaman aldığından, cezaevinde tedavim yapılamıyor. Dışarıda tedavimi yaptırmak istiyorum. Bu yüzden tahliyeme karar verilsin” dedi. Mahkeme heyeti, Ali Bin Kalkan ile İlhan Özbek’in tahliyesine karar vererek, son savunmaların hazırlanması için duruşmayı erteledi.