Arzu ÇETİK/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2006 15:38
Pegasus Havayolları ile İzmir Havayolları (İZAİR) arasında yapılan işbirliği anlaşması, bugün düzenlenen törenle imzalandı. Törene katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özel havayolu şirketlerine maliyet hesaplarını kılı kırk yararak yapmaları tavsiyesinde bulundu. Bakan Yıldırım, “Ne koltuk değnekçiliği yaparız, ne de çelme takarız” dedi.
Balçova Crowne Plaza Oteli'nde düzenlenen imza törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, İzair Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile ortaklar ve davetliler katıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım törendeki konuşmasında, iki şirketin güzel bir işbirliği yaptığını ve bunun özlenen bir tablo olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, “Dünya iş yapısı şekil değiştiriyor. Didişerek güç kaybetmek yerine, birleşerek daha güçlü hale gelme, dünyada ve Türkiye'de iş tutma şekli öne çıkıyor. Bu güzel tabloyu oluşturan iki şirketin yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Örnek bir işbirliği ortaya koydunuz” dedi.
Özel havayolu şirketlerine maliyet hesaplarını dikkatli yapmaları konusunda da çağrıda bulunan Bakan Yıldırım, “Öncelikle güvenliğin pazarlığının olmayacağını herkes bilmeli. Maliyetlerinizi de kılı kırk yararak yapacaksınız. Ne koltuk değnekçiliği yaparız ne de çelme takarız. Pazarın büyümesi, ortaya koyacağınız hizmetle olacak” diye konuştu.
UÇAN, KAÇAN, YÜZEN HERŞEYİN BAKANI
Törende karayolu ile havayolu ulaşımı arasında yaşanan rekabete değinilmesi üzerine Bakan Yıldırım şunları söyledi:
“Ben uçan, kaçan, yüzen herşeyin bakanıyım. Sektörler arasında farklı muamele yapmam. Türkiye'nin potansiyelini görmeliyiz. Ulaşımda zihniyet değişikliği yapacağız. Otobüsle uçağı, otobüsle demiryolunu birleştirme gibi ulaşımda entegrasyon sağlayacağız. Kombine taşımacılığı gerçekleştireceğiz. Bölgeler arasındaki kalkınmışlık oranında dengeyi sağlamamız lazım. İstatistiklar 10 saat üzerindeki karayolculuğunun istenmediğini ortaya koymuş. Bu gerçeği görmeliyiz. Otobüs işletmecilerine de, havayolu işletmelerine de ekmek var.” Bakan Yıldırım, havayolu ile karayolu şirketlerinin işbirliği yapma konusunda görüştüklerini de kaydetti.
TÜRKİYE'DE KAFA KARIŞTIRAN BÜYÜME
Hizmet sektörünün zor ve uzun soluklu bir sektör olduğunu dikkat çeken Bakan Yıldırım, itibarın kolay elde edilemediğini, ancak kaybedilmesinin an meselesi olduğunu söyledi. Türkiye'de 2.5 yılda sivil havacılıktaki gelişmenin herkesin kafasını karıştırdığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sivil havacılık dünyada ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiye'de yüzde 35 büyüdü. İç hatlarda büyüme yüzde 140'a vardı. Türkiye'nin gideceği çok yol var. Bu büyük resmi görerek iş yapmamız lazım. Sivil havacılıkta ani büyüme ile sorunlar yaşamıyor değiliz. Yeter ki vatandaş uçsun, sorun çıkarsa biz de çözelim. Türkiye'nin ana aktarma alanları sayısını da arttıracağız. İzmir hakettiklerini, geç kalmış isteklerini hükümetimiz döneminde elde ediyor. İzmir için daha fazlası yapılacak. İzmir buna layık.”
Bakan Yıldırım, İzmir'in özlediği ve hakettiği yeni dış hatlar terminalinin bir iki ay içinde hizmete açılacağını söyledi.
SERMAYE İŞBİRLİĞİ YOK
Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, sermaye alanında işbirliğinin şu anda söz konusu olmadığını belirterek, iki şirketin yaptığı işbirliğinin önemine değindi. Sivil havacılıkta şirketlerin birbirine güvenmediğini savunan Sabancı, “Belden aşağı darbelemiyor, 2 havayolu şirketi birlikte uçma becerisini yakalıyor. Pegasus'un geldiği nokta itibariyle uçak ihtiyacı doğuyor. İzair dolu dolu uçmak istiyor. Başarılı olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
PARANIN YANINDA SEVGİLERİNİ ORTAYA KOYDULAR
İzair Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, 20 Nisan 2005'te 11 işadamı ile şirketi kurduklarını hatırlatarak şunları anlattı:
“Paramızı, bilgimizi, ticari deneyimimizi hiç bilmediğimiz havacılık sektörü için ortaya koyduk. En önemlisi sevgimizi koyduk. İzmir'e aşkla bağlıyız. İzmir'in Avrupa ve Türkiye'nin diğer kentleriyle direkt uçuş bağlantısı olmamasını kabul edemezdik. Uçaklarımız 132 kişilik, koltuk aralığı 84 santimetre. Yani Türk Basketbol Milli Takımı'nı en rahat şekilde deplasmana götürecek tek hava yoluyuz.” Demirtaş, 3 aya kadar dış hat seferlerine başlayacaklarını sözlerine ekledi.
Vali Oğuz Kağan Köksal, işbirliğini İzmir'den para kazananların, İzmir sevdalarını ileriye taşıması olarak değerlendirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir'in şahlanacağına ve hakettiği yeri alacağına inandığını belirtti.
Dış hat seferleri 3 ay sonra
PEGASUS ile İzmir Hava Yolları arasında imzalanan işbirliği anlaşması kapsamında 26 Haziran'da başlayacak uçuşlarda iki şirket ortak hareket edecek. İzair uçuşları, ‘İzair-Pegasus ortak uçuşları’ olarak gerçekleştirilecek. Pegasus Havayolları uçuş kodu kullanılacak. Biletler iki havayolu ile çalışan acentelerden temin edilebilecek. Ayrıca, www.izair.com.tr ve www.flypgs.com web sitelerinden rezervasyon yapılarak bilet alınabilecek. Havalanlarında Pegasus ve İzair bilet satış bankolarından bilet satın alınabilecek. Bunun için Pegasus sistemi ile İzair sistemi bir linke bağlanacak. İzmir'den hergün İstanbul ve Ankara'ya karşılıklı seferler olacak. Ayrıca, İzmir'den haftanın dört günü Adana'ya, üç gün Diyarbakır'a, Ankara'dan haftanın üç günü Bodrum'a, dört günü de Antalya'ya, Adana'dan Antalya'ya haftanın iki günü olmak üzere karşılıklı seferler yapılacak. Yolcular İzmir'den İstanbul'a, Ankara'ya, Adana'ya, Diyarbakır'a, Ankara'dan Bodrum'a ve Antalya'ya, Adana'dan Antalya'ya İzair uçakları ile uçacak. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ise Adana, Ankara, Antalya, Bodrum, Dalaman, Diyarbakır, Kıbrıs, Nevşehir, Trabzon ve Van'a Pegasus uçakları ile uçabilecekler. İzair, 3 ay sonra sonra da uçak sayısını arttırarak, dış hat seferlerine başlayacak.