Paylaşım kavgası bir şirketi böyle bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Paylaşım kavgası bir şirketi böyle bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2006 00:00

Türkiye’nin en büyük tekstil firmalarından biri olan Dörtel Tekstil, kardeşlerin kavgası yüzünden batma noktasına geldi. Şirketi kuran dört kardeş, birbirleriyle paylaşım kavgasına girince, toplam değeri 150 milyon doları bulan Dörtel Tekstil’in makine ve bazı arazileri satıldı. Antalya’da bulunan Adora Golf Resort tatil köyü de satışa çıkarıldı.

TONTU Holding’deki olaylar, 2001 yılında mal paylaşımı yüzünden araları açılan kardeşlerden Erdal Tontu’nun gözaltına alınmasıyla başladı. Erdal Tontu, hisselerini ucuzu kapatmak isteyen ağabeyi Erol Tontu’nun üzerine mafya elemanlarını gönderdiği iddiasıyla gözaltına alındı. Bunun üzerine mali krize giren ve evine haciz gelen Erdal Tontu, şikayetini geri alması koşuluyla şirketteki hissesini ağabeyi Erol Tontu’ya sattı. Hisselerini satan Erdal Tontu, şirketten ayrılıp ilişiğini kesti. Şirket de Erol, Halil ve Hanifi kardeşlerin yönetimine geçti.

UNUTULDU DERKEN

Tam bu olay unutuldu derken, 2004 yılı sonunda şirkette yeni bir skandal patlak verdi. Küçük kardeşinin hisselerini satın alınca yüzde 51 hisseye sahip olan Erol Tontu, yüzde 21.5 hisse sahibi olan Yönetim Kurulu Başkanı kardeşi Halil Tontu’yu görevden alıp yerine 40 yaşındaki oğlu Arif Tontu’yu oturttu. Halil Tontu, şirketi kendisinin kurduğunu, çocuğu yaşındaki yeğeninden emir almak istemediğini belirterek bu değişikliği kabul etmedi. Ancak ağabey Tontu, avukatı aracılığıyla Halil Tontu ile birlikte şirkette çalışmakta olan çocukları Esra ve Eray’ı da şirketten kovdu.

Ağabey Erol Tontu, kardeşi Halil Tontu’nun 25 milyon dolar tutan hisse payı için 4 milyon dolar teklif etti. Halil Tontu bu teklifi geri çevirince ipler iyice gerildi. Halil Tontu, şirket hisselerini kardeşi Erdal Tontu gibi yok pahasına elinden almak isteyen ağabeyi Erol Tontu hakkında avukatı Erendiz Önal aracılığı ile "Emniyeti suiistimal, nitelikli dolandırıcılık, şirket hakında yanlış bilgi verme, resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iki ayrı suç duyurusunda bulundu. Ticaret mahkemesi aracılığı ile kendisinden habersiz alınan bazı genel kurul kararlarını iptal ettirdi.

ŞİRKETLER BASILDI

MASAK, Mali Şube ve Defterdarlık elamanlarından oluşan 40 kişi eş zamanlı olarak yaklaşık 6 ay önce şirketin tüm şubelerine baskın düzenledi. Odalarından dışarıya çıkarılan şirketin ve yöneticilerinin tüm kayıt defterlerine, bilgisayarlarına, hatta günlüklerine kadar el kondu. Olayı doğrulayan MASAK yetkilileri incelemelerin devam ettiğini sonucun bir raporla ilgili mercilere iletileceğini söylediler.

KAPATILAN ŞİRKETLER

Olayların ardından Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında 350. sırada yer alan Dörtel Tekstil Örme Sanayi ve Ticaret AŞ, batma noktasına geldi. Akyurt İplik Fabrikası, Güzelhisar Mensucat, Konya Yolu Merkez, Balgat Örme fabrikaları kapatıldı ve fabrikalarda bulunan örme makineleri ve iplik makinaları Hindistanlı şirketlere satıldı. Kalan gayrimenkullerin satılması için şirket hissedarları noter aracılığı ile toplantıya çağrıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!