Güncelleme Tarihi:
Şirketi Maliye Bakanlığı’na bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kuracak ve halka arza hazırlayacak. Ancak şirketin yönetimi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda kalacak. Bunun da ikili bir yapı doğuracağı ve şirketin ölü doğmasına neden olacağı belirtiliyor.
Yüzde 100’Ü ÖİB’De
Kasım ayında TBMM’ye gönderilen yasa teklifinde, “Hisselerin satışına karar verilmesi durumunda, özelleştirme programındaki otoyolların işletme hakkı, işletme hakkı verilmesi sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren 30 yıl süre ile Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ÖİB’nin yüzde 100 hissesine sahip olduğu anonim şirkete verilir” ifadesi yer alıyor. Teklifte bakıma ilişkin yetkililerin Karayolları’nda yani Ulaştırma Bakanlığı’nda bırakılmasının çift başlı yönetim yaratacağı endişesine neden oluyor.
Yetkililer, kurulacak şirkette Karayolları’nın hakim olacağının gözüktüğünü, Özelleştirme İdaresi’nin ise halka arzla ilgili hazırlıkları yürütüceğini belirterek, bunun iki başlı bir yönetime neden olacağını öngörüyor.
Kurulacak şirket işletme ücret toplama hakkına sahip olacak. Kamu iktisadi teşekkülü yani KİT şeklinde kurulacak. Şirket, otoyolların bakım masrafını da karşılayacak.
İhale iptal edilmişti
Koç ve Ülker gruplarının içinde olduğu konsorsiyumun en yüksek teklifi verdiği köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesi şubat ayında iptal edilmişti. Geçen yıl aralık ayındaki ihalede en iyi teklifi 5,72 milyar dolar ile Koç Holding-Malezyalı UEM Group Berhad-Yıldız Holding şirketlerinden oluşan Gözde Girişim ortak girişim grubu vermişti. Başbakan Erdoğan, değerin düşük kaldığı eleştirisini getirmiş, ihale iptal edilmişti.