Güncelleme Tarihi:
Bu yıl 1-19 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan 18. İstanbul Caz Festivali’nin programı açıklandı. Kırkın üzerinde konserin yer aldığı festivalde Paul Simon, Natalie Cole, Marcus Miller, Herbie Hancock, Wayne Shorter ve Joss Stone gibi ünlü isimler sahneye çıkacak.
İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Garanti Bankası desteğiyle düzenlenen 18. İstanbul Caz Festivali’nde bu yıl 40’ın üzerinde konser gerçekleşecek. Festivalin en önemli isimlerinden biri ozan geleneğinin öncülerinden Simon and Garfunkel grubunun efsane bestecisi Paul Simon. 2006’da Time dergisi tarafından ‘Dünyayı yönlendiren 100 kişi’ listesine alınan, 50 Ways to Leave Your Lover, You Can Call Me Al, Obvious Child ve Late in the Evening gibi önemli şarkıları bulunan Simon, İstanbul’da ilk defa 19 Temmuz Salı akşamı Cemil Topuzlu Açıkhava sahnesi’nde şarkılarını onu yıllardır bekleyenlerine söyleyecek.
Festivalin açılış konserindeyse Türk caz sahnesinin önemli isimleri aynı sahnede şarkılarını seslendirecek. Gecenin ilk bölümünde caz standartlarını yorumlayan Amerika’da ‘Yeni Frank Sinatra’ diye bilinen Simavi, ikinci bölümündeyse Emin Fındıkoğlu ve topluluğu konser verecek. Aynı gecede Okay Temiz’e de Festival Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek.
Miles Davis’in dünya prömiyeri
Cazın usta ismi Miles Davis’in ölümünün 20. yılında Marcus Miller’ın müzik direktörlüğünde Tribute to Miles isimli bir proje gerçekleşecek. Bas gitar ve bas klarnette Marcus Miller, piyanoda Herbie Hancock, saksafonda Wayne Shorter, bas gitar ve bas klarnette Marcus Miller ile trompette Sean Jones ve davulda Sean Rickman’ı bir araya getiren proje Miles Davis’in 1950’lerdeki klasik duruşundan 1970’lerdeki deneysel müzikal yapısına kadar uzanacak. 7 Temmuz perşembe 21.00’de izlenebilecek proje İstanbul’dan sonra Avrupa’da da sadece dokuz kez gerçekleştirilecek.
13 Temmuz Çarşamba günü ise Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde Randy Crawford ile Joe Sample ve Natalie Cole’u ayrı bölümlerde izleyebileceğiz.
Ayrıntılı bilgi için iksv.org
Biletler 15-350 TL
1-19 Temmuz arasında gerçekleşecek festivalin biletleri 7 Mayıs Cumartesi günü satışa çıkıyor. 15 ile 350 Lira arasında değişen biletler Biletix.com ve İKSV’nin Şişhane’deki merkezinden satın alınabilecek.
Festival mekanları
300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçı, Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi, Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Müzesi, İstanbul Modern, İstinyePark, Salon ve The Marmara Esma Sultan gibi alışılmış festival mekanlarının yanında Tersane Sahnesi ve sanatralİstanbul Kıyı Anfi’de sahne alacak. Geçen yıl festival dahilinde ilk kez gerçekleştirilen ‘Tünel Şenliği’ festivalin ilk hafta sonu olan 2 Temmuz Cumartesi gerçekleştirilecek.
Sait Faik Ödülü Ahmet Büke’nin
57. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın sahibi belli oldu. Doğan Hızlan, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy, Metin Celal ve Beşir Özmen’den oluşan jüri, bu yılki ödülün ‘Kumrunun Gördüğü’ kitabıyla Ahmet Büke’ye verilmesini kararlaştırdı. Büke ödülünü 11 Mayıs Çarşamba günü Pera Palas’ta düzenlenecek törenle alacak.
Stüdyolar salonlara karşı
ABD’nin ünlü film stüdyoları Warner Bros. ve 20. Century Fox’un yakın zamanda piyasaya sunacağı ‘video on demand’(evden film kiralama) servisi, sinema sahiplerini kızdırdı. Sinema sahiplerinin “İnsanlar bir ay sonra evde seyredecekleri filmi görmek için sinemaya gelmez” endişesine stüdyolar karşı çıkıyor. Büyük sinema salonları ise önümüzdeki günlerde iki stüdyonun filmlerini boykot etmeye hazırlanıyor.
‘Cesur’ bir sergi
RESSAM Şeyda Cesur, “Resume: Ben, Kendim ve CV’m” adını verdiği son sergisini önceki gün Teşvikiye’deki Merkür Sanat Galerisi’nde açtı. Beni Seviyor Musun?(2002), Dijital Tanık(2003), Sıra Sende(1996) gibi serilerini bir DJ gibi bugünün bakışı ve malzemesiyle miksleyerek ortaya bir çeşit cover ve farklı bir kimlik çıkaran sanatçı, yeni serisi Ben Kendim’de (2011) daha önce vücudunu kullanarak yaptığı işlerine bir yenisini ekleyip bedeninin izini sürerek performatif tuvaller gerçekleştirdi. Açılışına Mustafa Taviloğlu, Güneri Civaoğlu, Hande Ataizi gibi ünlü isimlerin katıldığı sergi 21 Mayıs’a dek açık kalacak.
Stradivarius keman Japon felaketzedeler için açık artırmada
DÜNYANIN gelmiş geçmiş en iyi keman
üreticisi Antonio Stradivari’nin 1721’de yaptığı çok değerli bir keman Japonya’daki deprem ve tsunami felaketinin yaralarını sarmak için satılıyor. Nippon Müzik Vakfı tarafından açık artırmaya çıkarılacak ve gelirin tamamı Kuzeydoğu Japonya Deprem ve Tsunami Yardım Fonu’na gidecek olan nadir enstrüman, 20 Temmuz’da internet üzerinden
satışa çıkacak. İngiliz şair Lord Byron’ın torunu Lady Anne Blunt’a ait olduğu için ‘Lady Blunt’ adı verilen ve çok iyi korunmuş olan keman, 2008’de de 10 milyon dolara alıcı bulmuştu.
Ortaköy Camisi onarıma alındı
TARİHİ ve kültürel mirasa sahip çıkma çalışmaları kapsamında 2005 yılından bu yana tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına destek veren Kuveyt Türk; Ortaköy Camisi’nin restorasyon çalışmalarını üstlendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon kapsamına alınan ve halk arasında Ortaköy Camisi olarak tanınan Büyük Mecidiye Camisi’nin restorasyonunun 3 milyon TL’ye mal olması ve 1.5 yıl sürmesi öngörülüyor.
‘Meyveli natürmort’ 3 milyon 850 bin lira
PORTAKAL Sanat ve Kültür evi tarafından organize edilen ilk gece müzayedesi önceki akşam yapıldı. Müzayedenin en değerli eseri Hüseyin Zekai Paşa’nın 1910 tarihli ‘Meyveli Natürmort’ eseri 3 milyon 850 bin liraya telefonla müzayedeye katılan gizli bir sanatsever tarafından satın alındı. Müzayedenin bir diğer en değerli eserlerinden olan Şeker Ahmet Paşa’nın ‘Güller’ isimli natürmortu yine telefonla katılan bir sanatsever tarafından 1 ilyon TL’ye satın alındı. Batı resminin büyük ustalarından Pablo Picasso’nun yakın dostu Alberto Garcia’ya hediye ettiği ve ön sayfasında kendi çizdiği resimlerin bulunduğu ‘Nedimeler ve Hayatları’ isimli kitap ise 120 bin TL’den alıcı buldu. Cenker TEZEL