Güncelleme Tarihi:
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından ortaklaşa yürütülen ve 2004 yılında kazılarla gün ışığına çıkarılmaya başlanan Neron Deniz Feneri’nin restorasyon çalışmaları başladı. Antik fenerin çevresinden 6 bin kamyon kum taşınarak, 2005 yılında gün ışığına çıkarıldığını hatırlatan Proje Sorumlusu Mimar İlhan Şahin, fenerin bir kaya üzerinde yükseldiğini ve bugün elde kalan 4.5 metre yüksekliğinde silindirik formda bir kulesinin bulunduğunu söyledi.
590 BİN TL’YE İHALE EDİLMİŞTİ
Yıpranan deniz fenerinin, geçen yıl İl Özel İdaresi’nden sağlanan ödenekle, onarım ve restore edilmek üzere 590 bin TL’ye ihale edildiğini belirten Şahin, işi üstlenen firmanın projeyi tamamlayarak podyumun restoresine başladığını anlattı. Şahin, çalışmalarda, podyumun yıpranan bölümlerindeki taşlar ve yazıtlar alınarak numaralandırıldığını, kırılan ve yıpranan taşların yapıştırılıp restore edildiğini söyledi.
Restore çalışmalarının Haziran ayı sonunda bitirilmesinin planlandığını vurgulayan Şahin, "Patara Deniz Feneri M.S 64-65 yıllarında yapılmış, günümüze kadar gelebilmiş dünyanın en eski deniz fenerlerinden biri. Fenerin restorasyon tüm aşamaları bilgisayar ortamında belgelenecek" dedi.