A.A
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2009 11:01
Antalya'nın Kaş ilçesi yakınlarındaki, Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara'da, 1988 yılından bu yana devam eden kazıların bu yılki bölümü sona erdi.
Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın başkanlık ettiği kazıların bu yılki bölümü üç ay sürdü. Kazıların bu yılki bölümüne Akdeniz ve Anadolu Üniversitesi'nden 5, Almanya'nın Mainz Üniversitesi'nden iki öğretim üyesi, çeşitli üniversitelerden 30 arkeoloji öğrencisi ve 50 işçi katıldı.
Bu yılki kazılar dört ana merkezde yoğunlaştı. Patara Antik Kenti'ne Bodamya'dan su getiren 18 kilometrelik su yolunun şehir içi bölümünde kazı yapıldı. Burada su ana dağıtım deposu maslak ve diğer su depoları ortaya çıkarıldı. Kazıda, Patara antik su yolunun yapımında bugünkü teknolojinin tüm kurallarının uygulandığı ortaya çıkarıldı. Su yolu kazısında Kibele (Ana
tanrıça), Hades (Yer altı tanrısı) ve 3 adet Afrodite heykeli bulundu. Helenistik ve Roma döneminden kaldığı saptanan heykellerin mermerden yapıldığı kaydedildi.
Kazılarda, Çarşı bölgesinde Bey Sarayı ve dört adet yeni dükkan ortaya çıkarıldı. Kaynak kilisede sondaj çalışmaları yapıldı. Restorasyonu için çizim yapıldı. Tepecik akropolünde yeni surlar gün ışığına çıkarıldı.
Çalışmalar kapsamında, dünyanın ilk demokratik meclisi olan Likya Birliği meclis binası restorasyona hazır hale getirildi. Meclis binasının restorasyonu nedeniyle kazı alanının kış boyunca kapatılmayacağı ve çalışmaların meclis binasında devam edeceği bildirildi.
Dünyanın ayakta kalan en eski deniz feneri olan Neon Feneri'nin de restorasyona hazır hale getirildiği, ortaya çıkarılan tüm buluntular ve yapıların Patara Kenti, Likya ve Roma tarihi hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkaracağı ifade edildi.
Kazı Ekibi Başkanı Havva İşkan Işık, üç aydan beri sürdürülen kazı çalışmalarının tamamlandığını, kazılarda elde edilenlere ilişkin belgeleme çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Işık, şu bilgileri verdi:
“Bu yıl, antik su yolunda ve Tepecik Akropolündeki Likya dönemi Bey Sarayı'nda çalıştık. Bunun yanında meclis binasını restorasyonu ve diğer alanlardaki sağlamlaştırma çalışmalarımız devam etti. Çok başarılı bir sezon geçirdiğimize inanıyoruz. Öğrencilerimiz ve işçilerimizle birlikte güzel verilerin ortaya çıkarıldığı bir dönem oldu.”