Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2012 00:00
Aralarında 8 milletvekilinin de bulunduğu 150 Japon sivilin, ülkelerinin Çin ile ihtilaf yaşamasına neden olan adalara gidip bayrak dikmesi “Pasifik’in Kardak krizini” iyice tırmandırdı.
Japonların Senkaku, Çinlilerin Diayü dediği adalar, Tokyo’ya 2 bin km, Tayvan’a ise sadece 200 km uzaklıkta. İsmi 14. yüzyıl Çin haritalarında geçen, fakat Tokyo’nun 1895’te “sahibi yok” diye ilhak ettiği beş ada, son dönemde açıklarında doğalgaz ve petrol bulunmasıyla kıymete binmişti.
Geçen hafta izin almadan adalara giden 14 Çinli eylemci, Japon yetkililerce sınırdışı edildi. Önceki gece Japon milliyetçiler bu “çıkarmaya” cevap verdi. Aşırı sağcı Gambare Nippon (Dayan Japonya) grubundan aralarında 8 milletvekilinin de bulunduğu 150 eylemci, “Adalara çıkmayacağız, gemide kalıp kıyıya yakın bir yerde tören yaparak İkinci Dünya Savaşı’nda kaybettiklerimizi anacağız” sözünü tutmadı. 20 gemiyle bir adaya çıkan eylemciler Japon bayrağı açtı. Adada 5 saat kalmalarına rağmen gözaltına alınmadılar.
Çin, “Egemenliğimiz ihlal edildi” diye sert bir nota verdi. Tayvan da Japon büyükelçiyi dışişlerine çağırdı ve bu tür “provokasyonların” tekrarlanmaması için uyardı. Çin’de sekiz şehirde binlerce kişi protesto gösterisi yaptı. Şenjen’de Japon yapımı bir polis aracı devrildi, Japon restoranı saldırıya uğradı. Tokyo, Çin ile krizin büyümesini istemese de, ada çevresindeki doğal kaynakları “geleceğinin garantisi” olarak görüyor.