Paşayı kamyon kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Paşayı kamyon kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2001 00:00


Şevket ERZEN / ÇORUM, DHA
Haberin Devamı

Ankara'dan dün denetlemeler için Çorum'a gelen Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Tümgeneral Bekir Uğurlu'ya, dönüş yolunda suikast girişiminde bulunuldu. Uğurlu'nun aracına Kalaşnikofla ateş açıldı. Kurşunlar karşı yönden gelen bir kamyon ile koruma aracına isabet etti, yaralanan olmadı.

Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Tümgeneral Bekir Uğurlu'ya, Ankara-Çorum Karayolu üzerinde Kalaşnikofla suikast girişiminde bulunuldu. Tümgeneral Uğurlu, saldırıdan karşı yönden gelen bir kamyonun, saldırganların ateş hattını kesmesi üzerine yara almadan kurtuldu. Kurşunlardan 3'ü kamyonun kasasına, 2'si de koruma aracına isabet etti. Teröristin ateş açtığı çalılıkta 30 Kalaşnikof mermi kovanı bulundu.

Saldırı dün saat 15.35 sıralarında, Ankara- Samsun yolunda, Çorum'a 38 kilometre uzaklıkta, Ulusoy Dinleme Tesisleri yakınında meydana geldi. Çorum'da İl Jandarma Komutanlığı'nı denetlemek için Ankara'dan yola çıkan Tümgeneral Uğurlu, Çorum Jandarma Komutanı Yarbay Şafak Kakaroç ile birlikte Yenikaradona Köyü girişine geldiğinde, bir kişi olduğu belirlenen terörist 100 metre mesafeden 30 el ateş etti. Şans eseri karşı yönden gelen bir kamyonun siper olması nedeniyle kurşunlar makam otomobiline isabet etmedi. Kurşunlardan 2'si makam otomobilini takip eden 719103 plakalı askeri koruma aracına, 3'ü de kamyonun kasasına saplandı.

Elde edilen ilk bilgilere göre teröristin TKP- ML/TİKKO örgütü üyesi olduğu sanılıyor. Olayın meydana geldiği yere 5 kilometre uzaklıkta TİKKO örgütünün kurucusu İbrahim Kaypakkaya'nın doğum yeri olan Karakaya Köyü bulunuyor.

Kaçan Kalaşnikoflu terörist aranıyor

Olayın duyulmasından hemen sonra güvenlik güçleri, bölgede geniş kapsamlı operasyon başlattı. Kurşun isabet eden eskort aracı incelendi. Ateşin bir Kalaşnikof ile açıldığı belirlendi. Çorum Jandarma Komutanlığı'ndan istenen takviye birliklerin de katıldığı operasyonu bizzat Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Uğurlu yönetti. Yenikaradona, Hamdiköy, Sazdeğirmeni, Deniz, Karakaya ve Sapa köyleri ile Çorum-Ankara karayolunun birçok noktasında jandarma ve polis ekipleri arama yaptı.

Uzun yıllar sınırda görev yaptı

Suikast girişimine maruz kalan Tümgeneral Bekir Uğurlu, Van'da 1997- 98 yıllarında 21. Sınır Jandarma Tümen Komutanlığı görevinde bulundu. Tümgeneral Uğurlu, Tümen Komutanlığı'nın Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne, Diyarbakır'daki Jandarma Asayiş Komutanlığı'nın da Van'a nakledilmesinden sonra Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı'na getirildi. Bu görevi 10 ay yürüten Tümgeneral Uğurlu, 1999 yılında Ankara'ya atandı. Tümgeneral Bekir Uğurlu, Van'da görev yaptığı süre içerisinde vatandaşlarla sıcak ilişkiler kurdu ve terörle mücadelede başarılı operasyonlara imza attı.

Uğurlu soruşturma ekibinde değil

Haberin Devamı

Beyaz Enerji soruşturmasını yürüten Ankara DGM Savcısı Talat Şalk, suikast girişiminde bulunulan Tümgeneral Uğurlu'nun soruşturma ekibinde olmadığını açıkladı. Şalk, Hürriyet'in Tümgeneral Uğurlu'nun bölgeye soruşturma kapsamında bir araştırmaya gidip gitmediği sorusu üzerine de şöyle dedi: ‘‘Kendisi bizim soruşturma ekibimizde de değil. Ama emrindeki subaylar arasında bu soruşturmayla ilgili insanlar olabilir. Ben bölgeye soruşturma çerçevesinde gittiğimde onu da bazen orada buluyordum. Birlikte çay kahve içiyorduk. Orada bulunması göreviyle ilgilidir. Soruşturmayla ilgili değildir. Kendisinin bir yargısal görevi de yok.’’ Şalk, bölge komutanına soruşturmayla ilgili bilgi verilmiş olabileceğini de belirterek, ‘‘Kendisi Beyaz Enerji operasyonu ile tamamen ilgisiz de değil. Ama ona bakarsanız bu konuya Jandarma Genel Komutanı da ilgisiz değil’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!