Güncelleme Tarihi:
SEÇİM GENELGESİ YOLDA
SEÇİM OTOBÜSÜNDEN KAMPANYA
Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasasında, Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, yüzde 10 oy oranını bulan ve ittifak yapan partiler ile sadece 20 milletvekili imzayla aday gösterebiliyor. Ancak bu kişilerin seçim kampanyalarının nasıl yürütüleceğine ilişkin ayrıntılar yasada yeralmıyor. YSK yönetimi ile temasa geçen partiler, seçim kampanyasının ayrıntılarının seçim genelgesinde yer almasını istediler. Bu konuda en büyük çalışmayı iktidar partisi sürdürüyor. Edinilen bilgiye göre, son şekli verilen seçim genelgesinde, siyasi partilerin cumhurbaşkanı adayları için seçim kampanyası düzenleyebileceği, miting organize edebileceği ve bu mitinglere cumhurbaşkanı adayının katılabileceğine ilişkin hükümler olacak. Partiler, adaylarının tanıtımı için broşür, afiş bastırabilecek ve seçim şarkısı hazırlayabilecek. Partilerin bütçeleri dışında, seçim otobüsleri dahil her türlü olanakları kullanılabilecek.
OY PUSULALARINA FOTO
Genelgede, oy pusulasında adayların fotoğraflarının olması, mühür basılacak dairenin genişletilmesi gibi ayrıntılar da yeralacak. Siyasi partilerin tüzel kişilik olduğu için adaylara yardım ve bağışta bulunamayacağının belirtileceği genelgede, bağış sisteminin nasıl işleyeceği de bulunacak. Siyasi partilerin adaylara maddi yardımda bulunması ise ancak Seçim Yasası değişikliğiyle olabiliyor. Bu da Anayasa’daki bir yıllık süre kriteri nedeniyle uygulanamayacağı için değişiklik yapılmayacak. YSK’nın bu konuda karar alması da mümkün olmadığından, siyasi partiler adaylara para yardımında bulunamayacak.
YURTDIŞI SEÇMEN SORUNU
YSK, sayıları 2,5 milyonu bulan yurt dışındaki vatandaşların oy kullanmasıyla ilgili sıkıntıların giderilmesi için de çözüm arıyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşların, randevulu sistemle oy kullanmasının bazı sorunlara yol açacağı belirtiliyor. Düzenlemenin aile adına bir kişinin randevu alması, oy kullanmaya gelemeyenlere de büyükelçilik ya da konsolosluklarda randevusuz oy kullanmak için belirli saatlerin ayrılması düşünülüyor.
700 BİN SEÇMEN HESABI
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaz aylarına denk gelmesi, özellikle Almanya’nın belli eyaletlerinde okulların erken kapanmasıyla tatile gidecek yurtdışı seçmen açısından sorun olacağı belirtiliyor. Yaklaşık 700 bin kişinin, ikamet adresinde olamayacağı için oy kullanamayacağı kaydediliyor. Tatil için Türkiye’ye gelen gurbetçilere geçiçi süreyle gümrüklerde oy kullandırma planı da tartışılıyor