Parsadan'ı kafamıza göre cezalandırdık...

Güncelleme Tarihi:

Parsadanı kafamıza göre cezalandırdık...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Karagümrük Çetesi'nin üyeleri Ahmet Yargüden, Emin Alakaş, Sami Tokur, Abbas Özcan, Yasin Al, Ömer Kukut ve Serkan Erdemli, çok sayıda silahlı olaya katıldı. Eylemci Sami Tokur, cep telefonu aracılığıyla kendisine ulaşan Hürriyet muhabiri Ali Aksoyer'e, eylemi şöyle anlattı: ‘‘Mustafa Duyar'a 3 el ateş ettik. Sonra da Selçuk Parsadan'ın odasına giderek kafasına sıktık. Ağabeyimizden gelen haberle bunu yaptık.’’ Sami Tokur, Parsadan'a saldırmalarının nedenini, ‘‘Bütün mahkumlara can güvenliği yok diye dilekçe yazdırıyordu. Bu yüzden 2 kişi mahkum edildi. Parsadan'ı kendi kafamıza göre cezalandırdık’’ diye açıkladı.

DÜNDAR GÖRÜŞTÜ

Bu arada Arena Genel Koordinatörü Uğur Dündar, isyan sürerken cezaevindeki bir diğer eylemciyle cep telefonu aracılığıyla temas kurdu. Eylemci, Dündar'a ‘‘8 kişiyiz. Olaya Nuri Ergin'in talimatıyla girdik. 7.30'da başladık. Ergin bize ziyaretçi vasıtasıyla haber gönderiyordu. Biz onun kardeşleriyiz. Mustafa Duyar'ın ailesi ile birlikte ayrı bir koğuşa alınıp, seks yapmasına karşıyız. Bu eylem hepimiz tarafından desteklenmektedir’’ dedi. Dündar'ın ‘‘Talebiniz ne?’’ sorusuna ise eylemci ‘‘Can güvenliği, işkence olmaması’’ yanıtını verdi.

Daha önce yakalanıp tutuklanan, sabıka dosyaları kabarık olan Yargüden, Alakaş ve Tokur'un polis kayıtlarında şu bilgiler yer alıyor: Sinop'ta 1974'te doğan Sami Tokur, 16 yaşında başlayan çeşitli hırsızlık, işyeri, ev ve oto kurşunlamaları, adam yaralama, ruhsatsız silah taşıma ve adam öldürmekle suçlanıyor.

KATİL

1980 Malatya doğumlu Emin Alakaş, oto, ev ve işyeri hırsızlığı ile yankesicilik yüzünden polis tarafından tanındı. Kendisine hırsızlığı öğreten ustasını öldürdüğünde 16 yaşındaydı. Alakaş, Bayrampaşa Cezaevi Başgardiyanı Yener Çolaklar'ı, yasadışı İBDA/C militanlarının azmettirmesiyle tabancayla öldürerek ikinci kez elini kana buladı. Gardiyanların ölümle tehdit ettiği Alakaş Kırklareli Cezaevi'ne kondu. Emin Alakaş burada da disiplin suçu işlemeye devam edince, Adalet Bakanlığı'nın emriyle Afyon Cezaevi'ne gönderildi.

BOMBACI

24 yaşındaki Ahmet Yargüder, hırsızlık, çete kurarak patlayıcı madde atmak, haraç toplamak, silahla ateş etmek ve adam yaralamak, cezaevine uyuşturucu madde sokmaya teşebbüs ve 1997'de Fatih'te adam öldürmek olaylarına karıştı.

Suç makinesi kardeşler

Karagümrük Çetesi'nin lideri ‘Nuriş’ lakaplı Nuri Ergin ile kardeşi Vedat Ergin, 5-6 yıl önce yeraltı dünyasında isimlerini duyurdular. Fatih ve Karagümrük'te esnaftan haraç toplayan, vermeyenlerin işyerini kurşunlayıp, yaralayan ve öldüren Ergin kardeşler birçok kanlı olaya karıştı. Ergin kardeşler son olarak, ‘Elinde Türkiye Erkek Güzeli Karahan Çantay ile birlikte çekilmiş porno kaset ve fotoğrafları olduğunu’ öne sürerek Sibel Can'a şantaj yapan Can Kuzu'yu kaçırıp, çıplak fotoğraflarını çektikten sonra tehdit edilmesi olayına karıştılar. 1997 yılında düzenlenen operasyonlarda bir Kaleşnikof otomatik tüfek, 8 tabanca ve 3 el bombasıyla yakalanan Nuri Ergin ve kardeşi Vedat Ergin, tutuklu bulundukları Metris Cezaevi'nde de isyan elebaşılığı yaptılar. Bu olaydan sonra Çanakkale Özel Tip Cezaevi'ne gönderilen Ergin kardeşler, 12 Ağustos 1998 günü duruşma için getirildikleri Eyüp Adliyesi'nden kaçtılar. Polis 30 Kasım 1998 günü Nuri Ergin, kardeşi Vedat Ergin ve çetenin diğer 16 üyesini yakaladı. Bu operasyonda 2 Kaleşnikof otomatik tüfek, 1 adet polislerin kullandığı türden MP-5 otomatik tabanca, 13 adet değişik tabanca, çok sayıda mermi, sahte kimlik ve pasaportlar ele geçirildi.

Tetikçi başka cezaevine

İsyancı çete mensupları teslim olduktan sonra Afyon Sulh ve Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Mahkumlardan, eylemde tetiği çeken kişi olduğu öğrenilen Sami Tokur Amasya Cezaevi'ne gönderilirken Emin Alakaş, Serkan Erdemli, Abbas Özcan, Ahmet Yargüder, Murat Ersoy, Yasin Al, Ömer Kukut ise Samsun ve Trabzon cezaevlerine sevk edildiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!