Güncelleme Tarihi:
Konya'nın merkez Selçuklu ilçesinde oturan Arife Kibar, artan sancıları nedeniyle 31 Ekim 2007 tarihinde gittiği Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesinde 23 haftalıkken 480 gram ağırlığında, 24 santimetre uzunluğunda bir bebek dünyaya getirdi. Doktorların “yaşamaz” dediği bebeğe Fatma Zehra ismini veren ailesi de bebeklerinin yaşayacağı umuduyla tedavisinin sürdürülmesini istedi.
Hastanede 12 saat kaldıktan sonra daha geniş teknik imkanlara sahip olduğu gerekçesiyle Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Hastanesine sevk edilen bebek, burada kuvöze alındı ve yaşatılması için tüm doktorlar seferber oldu.
PARMAK BEBEK, ZORLU VE UZUN BİR TEDAVİ SÜRECİNDEN GEÇTİ
Çok küçük doğması nedeniyle ailesi ve doktorların “Parmak Bebek” dediği Zehra Fatma'nın 5,5 ay boyunca tedavisini sürdüren Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Doktoru Pediatri Uzmanı Zeynel Gökmen, Fatma Zehra bebeğin yaşaması konusunda doğduktan sonra ilk 15 gün için çok fazla beklentilerinin olmadığını ama günler ilerledikçe umutlarının arttığını söyledi. Fatma Zehra'nın yaşatılması için çok uğraş verildiğini, hastanede kaldığı 5,5 ayın 3,5 ayında solunum cihazında yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Gökmen, şunları kaydetti:
“Bu süre içinde bir kez göz ameliyatı oldu. Çeşitli kez enfeksiyonlar geçirdi. Birinde beyninde de ciddi enfeksiyonu oldu. Bağırsakları ve beslenmesiyle çok uğraştık. Uzun süre damardan beslendi. Şu an ciğerleriyle bir de beyniyle ilgili problem var. Beyin dokusunda kısmen zedelenme var. Akciğerleri bu işlemler esnasında zarar gördüğü için oksijen ihtiyacı devam ediyor ama annesi besleyebiliyor, bakımını öğrendi. Sonunda yaşama tutundu ve sağlık durumu iyiye gitmeye devam etti. Şu anda bebeğin ağırlığı, 2 kilogram 380 grama ulaştı. Bebeğimizi taburcu ediyoruz.”
TÜRKİYE'DEKİ YAŞAM STANDARTLARININ ALTINDA DOĞDU
Gökmen, 24 haftanın altında doğan bebeklere müdahale etmediklerini dile getirerek, “ÇÜnkü yaşamıyorlar, yaşasalar da sağlıklı olmuyor. Fatma Zehra da Türkiye'deki yaşam sınırlarının altında doğdu. Başka hastanede doğum yaptıktan sonra 12 saat bir şekilde yaşamış ve bize sevk edildi. Biz de onu yaşatmak için dört elle sarıldık. O da yaşama dört elle sarıldı. Umarız daha da iyi olur” diye konuştu.
BEYİN DOKUSUNDA ZEDELENME VAR AMA SAĞLIĞI İYİYE GİDİYOR
Bebeğin beyin dokusundaki kısmi zedelenme nedeniyle beyin gelişiminin nasıl olacağının 1 yaş civarına geldiğinde anlaşılabileceğini anlatan Gökmen, birebir göz teması kurabildiğini, hareketlerinin, çevreyle iletişiminin kötü olmadığını bu nedenle beyin gelişiminin çok kötü olmasını beklemediklerini bildirdi.
Fatma Zehra bebeğin annesi Arife Kibar ise bebeklerinin doğduğunda doktorların “yaşamaz” dediğini, bu nedenle kendilerinin de bebeklerinin yaşama bu kadar tutunacağına ihtimal vermediklerini söyledi.
Bebeğin doğduğunda organlarının birçoğunun gelişmediğini anlatan anne Kibar, “İlk başta hiç umudum yoktu. Doktorlar 'yaşamaz' dediği için ölecek gözüyle bakmıştık, ama o hayata çok sıkı sarıldı. Bebeğim için çok sıkıntı çektim. 5,5 ay hastaneye gelip gittim. Ama yeter ki sağlıklı olsun, 5,5 ay değil, 5,5 yıl da bu acıları çekerim. 5,5 aydır sağlığına kavuşması için beklediğim bebeğim, 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda taburcu ediliyor. Bu, çocuğumun 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda bana güzel bir hediyesi oldu. Çok mutluyum” diye konuştu.