Parkta yap-boz

Güncelleme Tarihi:

Parkta yap-boz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi park ve bahçelerin yapımına harcadığı kadar parayı onarımları ve yenileme çalışmaları için de harcıyor. 1998 yılı başından bu yana 14 park yapımı gerçekleştirilirken, 650 bin metrekarelik yeşil alanda da bakım çalışması yapıldı. Belediyenin E-5 Karayolu ve iki yakadaki sahil bantlarından topladığı günlük çöp miktarı ise 106 metreküp.

Büyükşehir Belediyesi kendi yetki alanına giren sahil yolları ve çevresindeki park ve bahçelerin yapımından ve onarımından sorumlu. Park ve Bahçeler Genel Müdürülüğü'nden yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz yıl içinde ve 1999'un ilk 5 ayında İstanbul'un çeşitli yerlerinde toplam 14 yeni park yapımı gerçekleştirildi. Yapılan parkların bakım, onarım ve yenileme çalışmaları da Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nce yapılıyor.

İstanbul genelindeki 20 milyon metrekarelik yeşil alana 17 Bölge Şefliği tarafından bakılıyor. Bunlar; Tuzla, Kartal, Göztepe, Ümraniye, Doğancılar, Fethipaşa, Beykoz, Sarıyer, Emirgan, Yıldız, Beyoğlu, Haliç, Gaziosmanpaşa, Güngören, Florya, Eminönü, Gülhane bölge şeflikleri. Ancak tüm tedbirlere rağmen sürekli tahrip edilen parkların yenileme ve onarım çalışmalarına, yapımları sırasında harcanan para kadar bir miktar harcanıyor. Genellikle 15-25 yaş arasındaki gençler tarafından banklar tahrip ediliyor, duvarlara sprey boyalar ile yazılar yazılıyor, aydınlatma araçları taşlanarak kırılıyor, yeşil alanlara ve çiçeklere zarar veriliyor. Yetkililer bunları İstanbul'un son 15 yıl içinde yaşadığı yoğun göçün beraberinde getirdiği sorunlara bağlıyor. Ayrıca yeşil alanların bakımı sürecinde yaz kuraklığı, hava kirliliği, toprak kalitesinin iyi olmaması gibi yan etkenler de var. 1998 yılından bu yana yaklaşık 650 bin metrekarelik mevcut yeşil alanın onarım ve yenileme çalışmalarına toplam 650 milyar lira harcandı.

Ana arterler ve sahil yolları dışında kalan bölgelerdeki park ve bahçelerin bakımlarından ise ilçe belediyeleri sorumlu. Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri bakımını üstlendikleri yaklaşık 50'ye yakın park olduğunu, 500 metrekareye kadar olan küçük parkların iki tanesine 1 görevli, büyük parkların her birine ise 2 görevli düştüğünü belirtiyorlar. Parklarda bekçi bulunmuyor. Bahariye ve Bostancı parkları yazın çok hareketli olduğundan saat 22:00'ye kadar görevli bulunuyor. Parkların onarım ve yenileme çalışmalarından sonraki 10 gün içerisinde yeniden tahrip edildiğini, banklar, çöp kutuları, basket sahası telleri, elektrik kutuları gibi elemanların kırıldığını söylüyorlar. Kadıköy Belediyesi sınırları dahilinde şu anda yapımı süren iki park var.

Zeytinburnu Belediyesi'nin ise sınırları içinde bakımından sorumlu olduğu 27 park var. Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde 19 kişi görev yapıyor, bunların 11'i göreve çıkıyor. Yetkililer bakım ve onarım çalışmaları için bu kadar az sayıda elemanla sonuç alamadıklarını belirtiyorlar. Zeytinburnu Belediyesi de parklarda bekçi bulundurmuyor ancak çoğunda çay bahçesi olduğundan, parklarla onlar ilgileniyor.

Bakırköy Belediyesi sorumlu olduğu alanı 3 bölgeye ayırmış ve herbirindeki parkları bir müteahhit firmaya ihale etmiş. Tüm bakım, onarım ve temizlik çalışmalarıyla onlar ilgileniyorlar. Herbirinin yaklaşık 30 kişilik bir ekibi var. Bakırköy Belediyesi sınırları içindeki toplam yeşil alan miktarı 500 bin metrekare, park sayısı ise 40.

Piknik yasak!

Beylikdüzü'nde, Kavaklı Belediyesi sınırlarındaki çamlık alanda, belde dışından gelenlere piknik yasağı uygulanıyor. Kavaklı Belediyesi, getirdiği ilginç yasağın duyurusunu da, D-100 yolunda bez afişle yapıyor. Vatandaşlar, bu yasağa haklı bir neden bulmakta güçlük çektiklerini belirtirken, belediye yetkilileri ise belde dışından geleceklerin, ağaçlara zarar verebilecekleri düşüncesiyle, böyle bir yasak getirdiklerini söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!