Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00
Smart Dust (Akıllı Toz) teknolojisine dayanan SmartMesh ağları, şehrin kalabalığında park yeri arama derdine son verecek. Sistem, ağır ağır gidip park yeri arayan otomobillerin trafiği kilitlemesine de çözüm olacak.
Dust Networks tarafından geliştirilen SuperMesh teknolojisi San Fransisko’da otomobil park alanlarında uygulanacak. Sistem dahilinde şehir çevresinde 6 bin park noktasına yerleştirilen kablosuz verici özellikli algılayıcılar, hem park yeri boşluğunu, hem de çevrelerindeki trafik akışı ve yoğunluğunu izleyecek.
Günümüzde benzer algılayıcılar trafik takibi amacıyla bazı yerlerde kullanılıyor. Örneğin Londra’da şehre girişin paralı olduğu alanlara giriş yapan araçların plakalarının fotoğraflanarak faturalandırılmalarında bu sistemden faydalanılıyor.
Yüzde 90 doğru
San Fransisko’da kullanılacak olan algılayıcıların değişik yanı ise akıllı toz algılayıcıların sokak yüzeyine yerleştirilmesi. Bu algılayıcılar, diğer şehirlerde kullanılanların aksine üstlerinde ve yakınlarında araç olduğunu saptayabilen manyetik temelli aygıtlar. Bu sayede şehir çapında trafik akışının yanı sıra boş park yerleri de saptanabilecek. Algılayıcıları üreten Streetline isimli şirket, sistemin yüzde 90’dan daha yüksek bir doğruluk oranıyla etraflarındaki otomobilleri algılayabildiklerini belirtiyor.
Düşük enerjili
Algılayıcılar veri aktarımında ise Dust Networks’ün SmartMesh sisteminden faydalanıyor. Esasen Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’de Amerikan Savunma Bakanlığı’nın sponsorluğunda tamamlanmış Smart Dust (Akıllı Toz) projesinin bir uygulaması olan SmartMesh sistemi, her bir algılayıcının çok düşük enerji kullanmasına rağmen, neredeyse yüzde 100 ağ güvenilirliği sağlıyor.
Yeni teknoloji
Sistem, algılayıcıların birer nod gibi davranarak birbirleri üstünden aktardıkları sinyallerin aralara dağıtılmış toplayıcılar tarafından sabit hatlarla merkezi sunuculara ulaştırılması prensibiyle çalışıyor.
Sistemin verimlilik ve güvenilirliği her nod’un sinyalini çevresindeki pek çok başka nod’a aktarması, temiz kanal bulmaya çalışmaktansa devamlı değişen kanallar üstünden yayın yapması ve yayın yapmadıkları anlarda uyur duruma geçmeleriyle sağlanıyor. Sistemin böyle bir uygulamadaki bir başka avantajı ise eklenen her verici algılayıcının yakınındaki diğer algılayıcıların bağlantı kalitesini ve ağın genel gücünü artırıyor olması.
Zamandan kazanç
Algılayıcıların sinyallerden elde edilen bilgiler İnternet üstünden, cep telefonlarından ve sokaklara yerleştirilecek olan akıllı tabelalardan ulaşılabilecek. Böylece araç sahipleri hem yolları üstündeki trafik yoğunluğu hem de park yeri durumuyla ilgili güncel bilgi edinebilecek, trafik sıkışıklıklarında ve park yeri aramada zaman kaybetmeyecek.
Şehir yetkilileri bu sayede yollarda dolanıp durmak zorunda kalan araçların yarattığı trafik ve hava kirliliği sorunlarının azalmasını umuyor.
Akıllı toz nasıl çalışır
Verici algılayıcılar, kullanıldıkları amaca uygun algılama ekipmanı, bunu yayınlanabilir sinyale çeviren 2 mikron boyutuna kadar ufalmış elektronik devre, kimyasal veya güneş pili gibi bir enerji kaynağı ve kullanım şekline göre radyo, lazer vb. temelli bir vericiden oluşuyor. Dust Networks teknolojisiyle bu aygıtlar çok ufak boyutlarda üretiliyor.
Her bir algılayıcıyı bir toz bulutunun içindeki tek bir toz tanesi gibi düşünebiliriz. Her bir algılayıcı çevresindeki diğer algılayıcılara ve ihtiyaca göre yerleştirilebilecek toplayıcı görevi gören alıcı ünitelerine aldıkları sinyalleri aktarıyor ve güvenilir bir ağ oluşturuyor.
Ağda biriken sinyaller merkezi sunucularda toplanarak kullanıcıların ihtiyacına uygun formatta derleniyor.
Elde edilen veriler kullanıcılara İnternet ve mobil cihazlar üzerinden ulaştırılıyor.
Otopark yerlerine yerleştirilmiş kablosuz algılayıcılar boş yer olduğunu ve konumunu "mesh" radyo ağına verdikleri sinyallerle belli ediyor. Sürücüler cep telefonları veya evleri/işyerlerinde İnternet üstünden ağdan bilgi alarak istedikleri yerdeki park durumunu takip edebiliyor, böylece trafikte park yeri ararken zaman kaybetmiyor. | |
| Çiftçiler, tarlalarda gereken noktalara yerleştirilen kablosuz verici algılayıcılar sayesinde, bulundukları konumdaki ısı, su, yağış, nemlilik ve benzeri etkenlerle ilgili verileri her an her yerden kontrol ederek üretim sahalarının sağlığını kontrol altında tutabiliyor. Bu sayede en yüksek verimi alabiliyor. |
Evlere, işyerlerine, çalışma alanlarına serbestçe yerleştirilen kablosuz vericili ısı, duman, gaz, zehirli madde vs. algılayıcıların ağlar üstünden sağladıkları devamlı veri akışı sayesinde güvenlik birimleri her hangi bir veride güvenli seviyelerin üstüne çıkıldığını derhal saptayabiliyor ve zehirlenme, yangın gibi acil durumlara en erken müdahale mümkün oluyor. | |