Paris gerillaları

Güncelleme Tarihi:

Paris gerillaları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2005 00:00

Geçen hafta polisten kaçan iki Müslüman gencin trafoda elektrik çarpması sonucu ölmesinin ardından patlak veren eylemler yüzünden Fransa’nın başkenti Paris’in varoşları alev alev yanıyor. Gündüz evlerine çekilen eylemciler, karanlık bastığında sokaklara hücum ederek araçları ateşe veriyor. Önceki akşam gerçekleşen saldırılarda 518 araç ile 27 belediye otobüsü kundaklandı.

FRANSIZ hükümeti, geçen hafta polisten kaçan iki Müslüman gencin trafoda elektriğe kapılıp ölmesinin ardından varoşlarda çığ gibi büyüyen eylemlerin önüne geçemiyor. İçişleri Bakanı Nicholas Sarkozy’nin çoğu Kuzey Afrika kökenli protestocuları ‘ayak takımı’ diye tanımlaması eylemleri iyice körükledi. Araçlar ateşe veriliyor, vitrinler taşlanıyor. Paris’te bu kez göçmen ayaklanması yaşanıyor.

17 yaşındaki Ziad ile 15 yaşındaki Banou’nun ölmesinin ardından göçmenlerin yaşadığı Clichy-Sous-Bois kentinde başlayan eylemler kısa sürede diğer bölgelere de sıçradı. Önceki akşamki eylemlerin hedefi, Trappes bölgesindeki bir belediye otobüsü deposu oldu. Kömüre dönmüş belediye otobüslerinden geriye sadece iskeletleri kaldı. Seine-Saint-Denis bölgesinde mal dolu dört büyük depoyu ateşe veren protestocular Aulnay-sous-Bois bölgesindeki 15 bin metrakarelik dev bir halı mağazasını da yaktılar. Sabah işyerlerinin kül olduğunu gören işçiler, ‘Zaten çok zor iş buluyoruz, şimdi yine işsiz kaldık’ diye dert yandılar. Polis ile gençler arasında çıkan çatışmada 5 polis yaralandı. Yine ateşe verilen otobüslerden birinde mahsur kalan 56 yaşındaki sakat bir kadının zorlukla kurtarıldığı, vücudunda ciddi yanıklar olduğu bildirildi.

Hızlı banliyö trenine de saldıran Paris gerillaları, kendileriyle arabuluculuğa gelen Stains’in Komünist Partili Belediye Başkanı Michel Beaumale’nin makam aracını da yaktılar.
/images/100/0x0/55eb176bf018fbb8f8aa7985


KELLE İSTİYORLAR

Hükümet, olayları önlemek için toplantı üzerine toplantı yapıyor. Ancak siyasi gözlemcilere göre eylemciler, Sarkozy’yi istifaya zorlamak niyetinde, bu nedenle de saldırılardan vazgeçmiyorlar. Eylemler genelde 10-15 kişilik gruplar tarafından gerçekleştiriyor, aralarında 10-12 yaşlarında çocukların bulunduğu da dikkat çekiyor. Türklerin şiddet olaylarında hemen hemen adı geçmiyor, ancak anne ve babalarının kontrol edemediği bazı gençlerin de bu eyleme katıldıkları söyleniyor.

Olayların başladığı günden bu yana 25 polis yaralandı, 89 kişi de gözaltına alındı. 2007 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın yerine oynamayı düşünen Başbakan Dominique de Villepin ile İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, şimdilik savaş baltalarını bir kenara bırakıp, şiddeti sona erdirmek için elele vermeyi kararlaştırdılar.

BAŞKENT NOTLARI

Paris Büyükelçisi Özülker: Tahriklere kapılmayın

TÜRKİYE’nin Paris Büyükelçisi Uluç Özülker, Hürriyet aracılığıyla verdiği mesajda, Paris’te kaygı verici bir boyut kazanan toplumsal şiddet eylemlerinden vatandaşlarımızın tahriklere kapılmadan uzak durmasını istedi. Özülker, ‘Mevcut bilgiler, vatandaşlarımın esasen kendilerinden bir Türk olarak beklenen olgunluğu bütünüyle sergilemekte olduklarını göstermekle birlikte gene de bir sorunla karşılaşıldığı takdirde, tahriklere kapılmadan, şikáyetlerini yerel makamlara ve aynı zamanda, ben dahil, büyükelçiliğimizin ilgili birimlerine ve başkonsolosluklarımıza iletme yolunu tercih etmeleri, aklın olduğu kadar hukukun da gereğidir’ dedi.

Türk gencinin ailesi davacı oluyor
/images/100/0x0/55eb176bf018fbb8f8aa7987


POLİSTEN kaçarken eletrik trafosuna sığınmak isteyen ve ölen geçlerle birlikte yaralanan 17 yaşındaki Urfalı Muhittin Altun, Saint Antoine hastanesinde tedavi görüyor. Kendisini görmesine izin verilen Paris Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Senem Güzel, bir camekanın arkasından mikrofon vasıtasıyla görüşme sağlanabildiğini belirterek, ‘Hayati tehlikesi yok, fakat bir süre hastanede kalacak. Doktorlar, elektrik çarpmasının vücuttaki hasarlarının sonradan çıkabileceğini belirterek müşahade altında tuttuklarını söylediler’ dedi. Aile, Paris polisi hakkında davacı oluyor.

Türk mağazasına da saldırdılar

CLICHY-sous-Bois semtinde Sabri Arıcı adlı vatandaşımıza ait olan Evim mobilya mağazası da banliyö olaylarından nasibini aldı. Sabah işyerini açmaya gelen Arıcı vitrinin taş, çekiç ve sopalarla tahrip edildiğini gördü. Arıcı olaylar nedeniyle vatandaşların alışverişe gelemedikleri ve esnafın büyük zarar ettiğini söyledi.

Adının yazılmasını istemeyen bir vatandaşımız ise hırsızlık yapan bazı gençlerin inşaat şantiyelerinden çaldıkları malları elektrik trafosuna sakladıkları ve oradan tesadüfen geçen polisin kimlik konrolü yapmak istemesiyle gençlerin kaçarken elektrik akımınına kapılarak çarpıldıklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!