Pardus hızla yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Pardus hızla yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 10:35

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde çalışan Türk bilgisayar uzmanları tarafından geliştirilen "özgür işletim sistemi" Pardus'un, 26 Aralık'tan bu yana 25 bin kere bilgisayarlara indirildiği açıklandı. Pardus projesinin Web sayfaları da 142 bin kere ziyaret edildi.

Haberin Devamı

Pardus'un ilk kararlı dağıtımının Web üzerinden sunulmaya başlamasından bu yana yaklaşık 1 aylık bir süre geçti. Bu süre içinde, arama motorlarında 12 bin kere "Pardus" arandı. Ayrıca, projenin http://liste.uludag.org.tr adresinden ulaşılan e-posta listelerine ve bilgi@uludag.org.tr adresine son bir aylık dönemde yaklaşık 3 bin adet e-posta gönderildi. Bu rakam, Pardus 1.0'ın çıkışından önceki döneme ait rakamların yaklaşık 10 katına karşılık geliyor.

 

Eksiksiz bir çözüm

 

Pardus, sadece işletim sistemi olarak adlandırılan temel bilgisayar programından ibaret değil. Bir bilgisayarda olması gereken ve iş yaparken kullanılacak pek çok özgür yazılım da Pardus'un içinde yer alıyor. Bunlar arasında "Firefox" Internet tarayıcısı, "OpenOffice.org" ofis paketi en bilinenleri. OpenOffice.org ofis paketinin benzerleri piyasada 400-500 dolara varan fiyatlarla satılıyor. Pardus'ta ayrıca İnternet araçlarından oyunlara, çokluortam oynatıcılarından kişisel bilgi yöneticilerine kadar bir masaüstü kullanıcısının tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek onlarca ücretsiz program bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Kısacası Pardus, özgür olması, bir bilgisayarda kullanılan her türlü yazılımı sunması, virüs gibi zararlı programlara doğuştan bağışıklığı olması, Türkçe desteğini eksiksiz vermesi, kullanım kolaylığı ve bizzat Türk bilgisayar uzmanlarınca Türkiye'de geliştirilmesi nedeniyle benzerlerinden çok farklı bir işletim sistemi olarak öne çıkıyor.

 

Pardus’u kullananlar ne diyor?

 

Pardus ile ilgili olarak gönderilen e-postalar ağırlıklı olarak tebrik mesajlarını ve önerileri içeriyor. Pardus geliştiricilerinin en önemli motivasyon kaynağını bu iletiler oluşturuyor. Gelen iletilerden birkaçında şu ifadelere yer veriliyor:

 

Haberin Devamı

"Artık kurulduktan hemen sonra Internet'e bağlanan, her türlü müzik, video dosyasını açan, ofis ve grafik programları kullanıma hazır, USB, kablosuz ağ, webcam gibi hayatımızın bir parçası olan teknolojileri rahatça kullanabileceğimiz, Türk kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre düşünülmüş, hazırlanmış, ücretsiz, kur-çalıştır-keyfine bak bir işletim sistemimiz var: Pardus..." Ayan Öztürk.

 

"Şu ana kadar denediğim GNU/Linux dağıtımları arasında en zahmetsizce kurulan dağıtım diyebilirim. " Yaşar Şentürk.

 

"1280x800 çözünürlüğü otomatik olarak tanıdı ve kurdu. Tüm Türkçe karakterler sorunsuz olarak çalışıyor. Şu ana kadar problem göremedim. Bunların hepsini çalıştıran bir Linux sürümünü ise ilk kez gördüm." Canberk Demirdelen.

 

Haberin Devamı

"Pardus'u dizüstü bilgisayarıma kurdum. Her şey çok mükemmel. Kurulumda hiç bir sorun yaşamadım. YALI çok etkileyici olmuş. " Aydın Demirel.

 

"Kurulumundan kullanımına her şey çok akıllıca tasarlanmış ve daha da iyi olacağından eminim." Uğur Devril.

 

"Ücretsiz dağıtılması, bazı kendini beğenmiş işletim sistemlerinin suratına bir şamar gibi inmiştir." Mahmut Topuz.

 

"Okuldaki öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerime Pardus yüklü dizüstü bilgisayarımı gösterdiğim zaman hepsinin ağzı açık kaldı. Şimdi çılgınlar gibi onlara Pardus CD'leri kopyalayıp bunu başkalarının da yaymalarını teşvik ediyorum." Eyüp Arslan Sülün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!