Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2007 00:00
Büyükşehir Belediyesi ile İETT arazisi üzerine Dubai Towers projesini kurmak için yaptığı işbirliği bozulan Sama Dubai Holding’in CEO’su Farhan Faraidooni, "Kesinlikle projeden çekilmeyi düşünmüyoruz. Dava netleşene kadar ödeme yapmayız, netleşsin parayı ödeyeceğiz"diye konuştu.
LEVENT’teki İETT arazisi ihalesinde 1.1 milyar YTL ile en yüksek teklifi veren Dubai Şeyhi El Makdum’a ait Sama Dubai Holding’in CEO’su Farhan Faraidooni, yatırım kararının iyi niyetlere dayanılarak verilmediğini belirterek "Kesinlikle projeden çekilmeyi düşünmüyoruz. Dava netleşene kadar ödeme yapmayacağız. Dava netleşsin parayı ödeyeceğiz" dedi. İstanbul’da bir grup gazeteciyle biraraya gelen Faraidooni, Türkiye’de sisteme inandıklarının altını çizerek yatırım kararlarının iyi niyetlere dayanılarak verilemeyeceğini vurguladı.
PROJEDEN ÇEKİLMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ: "Bizim yatırım kararımız hem belediyenin, hem de hükümetin resmi evrak ve belgelerine dayandırılarak verildi" diyen Faraidooni şunları söyledi: "Yatırım kararı iyi niyetlere dayanılarak verilemez. Kesinlikle projeden çekilmeyi düşünmüyoruz. Belediye çalışmalarını sürdürüyor. Biz projemize inanıyoruz. Ancak dava netleşene kadar ödeme yapmayacağımızı resmi olarak belediyeye bildirdik. Fakat belediyeden resmi bir yanıt şu ana kadar almadık. Dava netleşsin parayı ödeyeceğiz."
DAVA VAR DİYE ÖDEME YAPMADI: İETT arazisi ihalesini en yüksek teklifi vererek 1 milyar 156 milyon 400 bin YTL’ye kazanan Sama Dubai Holding, iki aylık yasal sürenin dolmasına rağmen, Mimarlar Odası’nın ihalenin iptali için açtığı davayı gerekçe göstererek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bugüne kadar ödeme yapmadı. Bugüne kadar yaptığı yatırımların proje tutarı 20 milyar doları aşan Sama Dubai’nin CEO’su Faraidooni, "Türkiye’de yanlış yönlendirildiğimizi düşünmüyoruz" diyerek, şunları söyledi: "Belediye ile önce arazi üzerinde anlaşmıştık. Sonra arazi için ihale açılmasına karar verdiler. Biz de bu karara saygı duyduk, ihaleye girdik, kazandık. Biz ciddi, uluslararası bir yatırımcıyız. İsmimizi tehlikeye atmayız. Geri çekilme kararı vererek itibarımızı zedelemeyiz. İhalede verdiğimiz fiyat için ’Eyvah biz ne yaptık, yanlış yaptık’ demedik."
7 KAT FAZLA VERDİK: Faraidooni, ihalede, sözkonusu araziye belediye ile 2005’te yapılan ilk anlaşmanın 7 katı fazla fiyat vermelerinin Türkiye’nin ekonomisindeki gelişmeyi gösterdiğini söyledi. Faraidooni, "İhalede neden belediye ile anlaştığınız ilk fiyatın 7 katını verdiniz" sorusunu, "Arazilerin değerleri sürekli değişir. Türkiye’de ekonomi iyiye gittiği için o arazinin de fiyatı arttı. Arazi çok değerli, fiyatı günün pazar şartları belirler. Proje fizibıl ise öyle bir araziye böyle bir fiyat verilir" diye yanıtladı. Faraidooni, "Ben gayrimenkülcüyüm. Bu fantastik bir arazi. Fantastik bir lokasyona sahip. Bizim porföyümüze de değer katar. Fazla vermedik, değerini verdik. Baştan çok ödemiş gibi görülebilir, ama bu zamanla anlaşılır."
İETT ihalesini 35 turda almıştı
KARAYOLLARI arazisi satışında kıran kırana geçen yarışı Zorlu Grubu’na kaptıran Sama Dubai, İETT arazisinin ihalesini 35 turun sonunda 705 milyon dolar artı KDV teklifiyle kazanmıştı. Sama Dubai’nin, KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL’yi peşin olarak ödeyeceği açıklanmıştı.
5 milyar dolarlık yatırım planımız var
İSTANBUL’da ve Türkiye’de yatırım yapma taahhüdümüz var" diyen Sama Dubai Holding’in CEO’su Farhan Faraidooni, şöyle konuştu: "5 milyar dolar sadece İstanbul’a yapmayı düşündüğümüz projelerin tutarı. Türkiye’nin diğer yerleri bu rakamın dışında. Türkiye yükselen bir pazar. Buradaki fırsatları değerlendirmek istedik. Bu pazarı istedik, doğru karar verdik." Türkiye’de yatırım kararını 1.5 yıl önce aldıklarını ve o tarihten bu yana pazar üzerinde ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Farhan Faraidooni, İETT arazisinde yaşanan sorunlar ile Türkiye’deki diğer yatırım planlarının bir ilişkisi olmadığını vurguladı.
Dubai Towers markası İstanbul’a çok uygun
SAMA Dubai Holding’in CEO’su Farhan Faraidooni, İETT arazisi üzerine yapılması planlanan ’Dubai Towers’ markalı projenin İstanbul için çok uygun olduğunu belirterek, "Eğer bir sorun çıkar da Dubai Towers’ı oraya dikemezsek başka bir yere dikeriz. Piyasa bu kuleler için çok uygun" dedi. ’Dubai Towers’ isminin eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine ise Farhan Faraidooni, "Dubai Towers bizim markamız. Bunu değiştiremeyiz. Kazablanka ve Dubai’de birer tane Dubai Towers var. Yakında Güneydoğu Asya’da da Dubai Towers inşa edeceğiz" diye konuştu.
Harem-selamlık konusunu düşünmedik
SAMA Dubai Holding’in CEO’su Farhan Faraidooni, Marakeş, Umman ve Bahreyn’de olan otel ve SPA markaları ’Salam Resort & SPA’yı Türkiye’ye getirip getirmeyecekleri ve bunlarda haremlik-selamlık olup olmayacağı yolundaki bir soruyu da şöyle yanıtladı: "Türkiye coğrafi olarak çok güzel bir ülke. Salam Resort’un değeriyle de çok uyumlu. Fakat bu harem- selamlık konusunu daha önce hiç düşünmedik. Bir yatırım şirketi olarak projenin fizibilitesine ve karlılığına bakarız tabii ki."
Tepki ihale getirdi 7 katına satıldı
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Ekim 2005’te İETT arazisini, o zamanki ismi Dubai International Properties olan Sama Dubai’ye 100 milyon dolara kat karşılığı vermişti. Gelen tepkiler sonucu arazi Mart 2007’de ihaleye çıkarılmıştı. Öte yandan, Sama Dubai’nin yapmayı planladığı burgu kulelerin ismi "Dubai Towers"da tepki çekmişti. Garaj arazisi, ihalede oluşan 705 milyon dolarlık fiyatla aradan geçen 18 ayda 605 milyon dolar prim yapmış oldu. 46 bin 500 metrekarelik İETT arazisi için verilen KDV dahil 825 milyon dolarlık fiyat, bölgede arazi metrekare bedelini bir anda 18 bin 246 dolara çıkarmıştı. İETT garajı bir anda dünyanın en kıymetli arazileri arasına girmişti. Arazinin fiyatı, ortalama arazi değerinin 10 bin dolar olduğu Manhattan’ı neredeyse 2’ye katlamıştı.
İptal edilirse karara saygı duyarız
Farhan Faraidooni, İETT arazisi ihalesi için Sama Dubai’nin verdiği teklifte ihaleyi kazandıklarına dair tebliğin belediye tarafından yapılmasının ardından 15 gün içinde ödeme yapacaklarına dair bir madde bulunduğunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "İhaleyi kazandığımızı belediye bize resmi olarak mayıs ayı başında bildirdi. 15 gün içinde ödeme yapacaktık. Ancak dava açıldığı için bu ödemeyi yapmadık. Belediye bu konuda elinden geleni yapıyor. Bizim bu konuda dava açmamız akılcı bir karar olmaz. Uluslararası alanda böyle anılmak istemeyiz. Eğer durum bize zarar verirse o zaman dava açmayı düşünebiliriz. İhalenin iptaline ilişkin kararı verecek olan biz değiliz, belediye. İhalenin düştüğüne dair de belediyeden şu ana kadar herhangi bir bilgi gelmedi. Eğer belediye ihaleyi iptal ederse bu karara ve Türkiye’deki yasalara saygı duyarız. Yeniden ihale açılması durumunda da ihaleye gireriz. Yeniden şartlara bakarız, yasal durumu inceleriz. Ona göre karar alırız. Bir dava sözkonusu değilse ve imarda da sorun yoksa tekrar ihaleye gireriz."