'Paraşüt'ün gümrükçüleri kefaletle serbest

Güncelleme Tarihi:

Paraşütün gümrükçüleri kefaletle serbest
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2001 00:00


Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk tarafından yürütülen ''Paraşüt Operasyonu'' nda haklarında gıyabi tutuklama kararı verilen 52 gümrük görevlisinden teslim olan 11'inden 10'u 1,5'er milyar lira kefaletle, biri ise kefaletsiz serbest bırakıldı.

Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın raporu doğrultusunda haklarında tutuklama kararı verilen 52 gümrükçüden Nuri Güzel, Göksel Akyol, Oğuz Odabaşıoğlu, Osman Demirkol, Ayhan Karakaya, Metin Doğramacı, Kubilay Erzurum, İsmet Çelik, Kani Arlı, Şefik Alkan ve Tayyip Güneş hazır bulundu. Mahkeme Başkanının, haklarında teşekkül halinde gümrük kaçakçılığına yardım ve bilerek müsamaha gösterdikleri gerekçesiyle dava açıldığını anımsattığı gümrükçüler, suçlamaları kabul etmediler.

Gümrükçüler savunmalarında kanunların kendilerine verdiği görev ve yetki kapsamında işlerini yaptıklarını ve haklarında hazırlanan raporun düzmece olduğunu öne sürerek, tahliyelerini istediler. Cumhuriyet Savcısı Muhuttin Yıldırım, delillerin toplandığını, sanıkların durumu ve tahliyeleri halinde delilleri karartma ihtimallerinin bulunmaması dikkate alınarak, mahkemece belirlenecek bedel üzerinden kefaletlerini talep etti.

Ara sonrasında kararı açıklayan mahkeme başkanı, teslim olanlardan Kubilay Erzurum'un kefaletsiz, diğer sanıkların 1,5'ar milyar lira kefaletle serbest bırakılmasına, haklarında tutuklama kararı bulunan Osman Cantekin, Burhanettin Sarı, Mehmet Yılmaz ve Abdullah Dinçer'in tutukluluk kararının kaldırılmasına, teslim olmayan 37 gümrükçünün tutukluluk halinin devamına karar verilerek, duruşmanın bir başka günebırakıldığını açıkladı.

Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Gümrük Başmüfettişi Ali Cevat Akın, Gümrük Başkontrolörleri Harun Akdoğan ve Nazım Bütün ile Gümrük Kontrolörleri Naim Tatlı, Bayram Çelik ve Coşkun Şenol tarafından hazırlanan raporda, Doğal Altınbaş Holding'in, Türkiye ve Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin bilgilerin yanı sıra gümrük görevlilerine ilişkin bilgiler de yer alıyor.

Kapasiteleri 20 tondan fazla olan araçların 5'er ton yükle Suriye'ye geçiş yaparak beyanda bulunmaları üzerine, olayın aydınlatılması amacıyla Suriye Gümrük yetkililerinin 22 Nisan 2000 tarihinde Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü'ne gelerek durumdan Türkiye tarafına haber verildiği ifade edilen raporda, hiçbir önlem alınmadığı ve olay aydınlatılmadığı gibi, konunun kapatılması yönünde hareket edilmesinin, Öncüpınar Gümrük İdaresi'nin, Doğal Altınbaş Holding'e bağlı firmaların yaptıkları usulsüz işlemlere destek olduğunun kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Raporda, tüm bu konuların, Doğal Altınbaş Holding'e bağlı firmaların Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü'nde gerçekleştirdikleri kaçakçılık ve haksız kazanç işlemlerinde, kaçakçılığı men ve takiple görevli gümrük ve gümrük muhafaza görevlilerinin ''dahillerinin olduğunu'' gösterdiği kaydediliyor.

Raporda, gümrük görevlileri hakkında gümrük görevlileri hakkında 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun uyarınca işlem yapılması da istenilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!