A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 00:00
Konya'da faaliyet gösteren, halen Türkiye'nin en büyük araç üzeri vinç üreticisi olan, “Hidrokon” firmasının sahibi Memiş Kütükçü, tüm olanaksızlıklara rağmen yılmadan çalışarak örnek bir başarı öyküsüne imza attı.Konya'da faaliyet gösteren, halen Türkiye'nin en büyük araç üzeri vinç üreticisi olan, “Hidrokon” firmasının sahibi Memiş Kütükçü, tüm olanaksızlıklara rağmen yılmadan çalışarak örnek bir başarı öyküsüne imza attı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekilliği görevini de yürüten Memiş Kütükçü, 1957 yılında Konya'nın Doğanhisar ilçesinde, bir işçi ailesinin 4 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi.
İlkokul ve ortaokulu Doğanhisar ve Ilgın'da ailesinin yanında okuyan Kütükçü, daha sonra ailenin maddi durumu iyi olmadığı için parasız yatılı olarak Gümüşhane Öğretmen Lisesi'ne kaydoldu.
Okul bittikten sonra Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı bir köyde öğretmenliğe başlayan Kütükçü, kısa süre sonra Konya Mühendislik Mimarlık Akademisini kazandığı için öğretmenlikten istifa ederek üniversite eğitimine başladı.
ÜNİVERSİTEYİ DE BURSLA OKUDU
Buradan 1975 yılında makine mühendisi olarak mezun olan Kütükçü, “Bu okulu da devletten ve Konya'da bir hizmet vakfından aldığım bursla okudum. Çünkü 4 kardeş birden okuyorduk, Ilgın Pancar Kooperatifinde işçi olan babamın parası eğitimimiz için yetmiyordu” dedi.
1980 yılında okul bittikten sonra 10 ay işsiz kaldığını, daha sonra bir sınıf arkadaşının Konya'daki ayakkabı dükkanında 4 ay tezgahtar olarak çalıştığını anlatan Kütükçü, şunları kaydetti:
“Bazen arkadaşlarım tezgahtarlık yaptığım iş yerine gelip, 'diplomanı nereye astın göremiyoruz' diye takılırlardı. Ardından Konya'da kurulu Tümosan Fabrikası bünyesinde bir taşeron şirkette şantiye şefliğine başladım. Bu firmadan askere giderken, askerdeyken sigortamı devam ettirme sözü verip tutmadıkları için kavgalı ayrıldım. Bu dönemde evliydim, borçlarım da vardı, eşim ve ben büyük sıkıntı yaşadık. Ancak, ben askerdeyken firmada işler yürütülemediği için dönüşte daha yüksek ücretten işe başladım.”
Kütükçü, ardından Tümosan'a asli eleman olarak kabul edildiğini, 5 yıl burada çalıştıktan sonra memuriyet hayatının kendisini memnun etmemesi nedeniyle istifa edip, bir arkadaşının vinç üreten Hidroacar adlı şirketine geçip işletme müdürü olarak çalışamaya başladığını anlattı.
ÇALIŞTIĞI ŞİRKET BATTI
4 yıl burada çalıştıktan sonra şirketin iflas ettiğini, ancak bu iflasın yükünü sırtlayarak 4 yılda yeniden şirketi ayağa kaldırdıklarını, bunda kendisinin büyük emeği olduğunu ifade eden Kütükçü, sonrasında gelen başarı hikayesini şöyle özetledi:
“Daha sonra bu şirketin sahibi olan arkadaşımla anlaşamayarak firmadan ayrıldım. 1993'te ise Celil Akkuş adlı arkadaşımla, yine vinç üretimi yapmak üzere, bugünkü firmamız olan Hidrokon'u kurduk. O dönemde araç üstü vinç üretim sektöründe biri Konya'da diğeri İstanbul'da olmak üzere 2 firma vardı, ancak ağır ekonomik krizde çok yıpranmışlardı, hatta İstanbul'daki şirkette kapandı. Biz tüm bu kötü tecrübeleri pozitif yönde kullanıp, önceki hatalara düşmeden işleri yürütmeye başladık. İlk yıl 13 vinç üretip sattık. 15 yıl içindeki hızlı yükselişimizi 'yapamayacağımız iş için müşteriye söz vermemeye' borçluyuz diyebilirim. Çok sağlam ilerledik, tutamayacağımız vaatler vermedik, bu da bize büyük bir güven sağladı.”
BUGÜN SEKTÖRÜN BİRİNCİSİ
Kütükçü, halen açık ara Türkiye'de sektörün lideri durumunda olduklarını belirterek, “Şu an Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 200 kişi çalıştıran ve 2007 yılında 343 adet vinç üretimi yapmış bir firmayız. En yakın rakibimiz ise yılda 150 vinç üretiyor” diye konuştu.
Bugün üretimlerinin kendilerini Türkiye'de sektör birincisi yaptığını belirten Kütükçü, tüm imkansızlıklar ve başarısız deneyimlerin ardından sabır ve özverili çalışmayla geldiği noktadan çok mutlu olduğunu, yakın gelecekte yurt dışına açılmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.