Paran yoksa fikrin var!

Güncelleme Tarihi:

Paran yoksa fikrin var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2012 22:45

Projemefon, Türkiye’nin ilk ve tek ‘crowdfunding’, yani ‘kitle kaynağı kullanımı’ platformu. Fikrin var da paran yoksa, dert değil. Çekiyorsun bir video, projeni etraflıca anlatıyorsun.

Haberin Devamı

Sonra gerçekleştirmek için ne kadar desteğe ihtiyacın olduğunu belirliyorsun. Bitmedi, ailenden başlayarak tüm çevreni mevzudan haberdar ediyorsun ve kumbaran dolmaya başlıyor. Üstelik destekçiler de yaptığın albümden veya çektiğin filmin gala davetiyesinden kazanıyor. Geçen kasım ayında hizmete açılan sitenin bugün beş bine yakın üyesi var. Dört projesi şimdiden başarıya ulaştı bile. Projemefon ‘imece’nin gücüne inanan, ihtiyacı olan herkes için.

Belki biliyorsunuz, Türkiye’de bir ilk olan sistemin Amerika’da birçok örneği var. www.kickstarter.com sitesi mesela. Zaten Projemefon’un kurucularından Elif Ünaldı da Amerika’da yaşayan yeğeninin projesine destek verirken tanımış sistemi. Aynı platformu Türkiye’ye taşımaya karar vermiş.
Peki, sistem nasıl işliyor...
Örneğin bir kitap yazdınız ve yayımlamak istiyorsunuz. Ya da bir albüm yapmak, bir film çekmek istiyorsunuz. Hadi filmi de çektiniz diyelim, sinemalara dağıtımını gerçekleştireceksiniz. Ama hep aynı yerde duruyorsunuz: Cepte para yok!
İşte o vakit hemen derdinizi anlatan bir video çekip kendinizi ve projenizi izah ediyor, gerekli olan desteği kesin bir rakamla belirtiyorsunuz. Sonra başta aileniz olmak üzere tüm çevrenizi harekete geçiriyorsunuz. Zaten iş, yavaş yavaş kulaktan kulağa yayılmaya başlıyor. Proje içeriği siteye yüklendiği anda süreç başlıyor. Tanıtım, 60 gün yayında kalıyor. Süreç sonunda hedeflediğiniz miktara veya fazlasına ulaşırsanız, topladığınız destek en fazla 14 iş günü içinde elinize ulaşıyor.
YÜZDE 10 KASAYA KALIYOR
Evet, insanın ahbabından borç istemesi hayli zordur, hele bazıları için... Ama bu iş farklı. Çünkü arkanızda resmi bir şirket var. Tüm destekler belli bir alanda toplanıp, destekçilere 10 ila 10 bin lira arasında yapacakları destekler karşılığı verilen ödüller de yine şirket tarafından dağıtılıyor. Oldu ki amaçladığınız hedefe ulaşamadınız. O halde, destekçilere verdiğiniz ödül sözünü yerine getiremeyeceğiniz için, tüm destekler yine Projemefon tarafından sahiplerine geri veriliyor. Projemefon’un payına düşeni merak edecek olursanız... Desteğin boyutu ne olursa olsun yüzde 10’luk kısmı kasaya kalıyor.
Projemefon sadece sanatsal yaratılar için değil, yaratıcı endüstriler, hatta tüm girişimler için alternatif bir finansman alanı aslında. Müzikten modaya, teknolojiden tasarıma, oyun, gastronomi ve daha birçok yaratıcı alanda üretilen projelerle ilgileniyor. Elif Ünaldı’nın söylediğine göre, projeler kişisel beğeniler ışığında da seçilmiyormuş üstelik. Yani albüm projesinin rock veya arabesk müzik türünde olması kimseyi ilgilendirmiyor. Proje sahibinin yapması gereken, yaratıcı fikrini enikonu projelendirmek. Zira Ünaldı, 6 aylık şirkete bugüne dek 500 başvuru yapıldığını, ancak fikirlerin projelendirilmesinde sorun yaşandığını söylüyor. Sitenin yanaşmadığı tek şey ise, yardım ve bağış konulu projeler.
Yani Projemefon, doğru iletişim ile geniş kitlelerin ilgisini çekebileceğine inandığınız bir fikriniz varsa, iyi bir mecra. Dilerseniz bir bakın, kafanıza yatacaktır.

Haberin Devamı

OLMAMIŞ MI?
Toplanan: 0 TL
Hedeflenen: 3.500 TL
Kalan Süre: 56 gün

Haberin Devamı

Studio 4 Istanbul, 18. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak, ardından yurtiçi ve yurtdışında çeşitli festivallerde sergilenecek son performans projesi ‘Olmamış mı?’ için destek bekliyor. Katkılarınız projenin yapım aşamasında prova mekânı kirası, teknik ekipman ve diğer prodüksiyon harcamaları için kullanılacak. Destekçilerin isimleri program broşüründe ve topluluğun web sayfasındaki ‘Destekleyenler’ kısmında geçecek. Topluluk, 2002 yılından bu yana tiyatro ve sinema alanlarında çeşitli disiplinlerden sanatçılarla New York ve İstanbul’da özgün çalışmalar gerçekleştirdi. Yeni projeleri ‘Olmamış mı?’ 90’larda Türkiye’de büyümek ve genç olmak temalarını ve bunların getirdiği birçok başka meseleyi; müzik, video ve kişisel tarih anlatılarının yardımıyla sahnede araştırıyor. Fatih Gençkal yönetmenliğindeki oyunda Hicran Demir, Firuze Engin, Şafak Ersözlü, Murat Mahmutyazıcıoğlu ve Zinnure Türe rol alıyorlar.

Haberin Devamı

YA PROJEMEFON YA DA PROJEME SON
Toplanan: 25 TL
Hedeflenen: 1, 500 TL
Kalan süre: 56 gün

Orhan Kara, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu falan değil. Konservatuvar da okumamış. Farklı bir metodla –neyi kastettiği merak konusu- sinema üzerine eğitim alıyor. Daha önceden ufak tefek projeleri olmuş. Şimdi kendisi gibi sinema delisi birkaç arkadaşı ile bir film üzerine çalışıyor. Gerilim türünde bir film senaryosu yazmış. Çekimleri gerçekleştirebilmek için de 1.500 TL’ye ihtiyaç duyuyor. Orhan Kara, projenin özetleneceği tanıtım videosunun ne kadar önemi olduğunun güzel bir örneği. Video hem yaratıcı hem de çok komik. ‘Ya projemefon ya da projeme son’ diyor.

ONLAR BAŞARDI

Haberin Devamı

Ekümenopolis: Her gün şehrin ayrı bir yerinden yükselen arsız gökdelenler ve AVM’ler İstanbul’un siluetini ve sosyal dokusunu bozuyor. ‘Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir’, politikacıların tartışmaktan kaçındığı konunun kamuoyu tarafından tartışılmasını sağlayabilmek için çekildi. Ancak sinemalara dağıtımının gerçekleşmesi için 18.500 TL’ye ihtiyaç vardı. Toplanan destek ise tam olarak 19.940 TL. Ekümenopolis, Mayıs ayında sinemalarda izlenebilecek.
Soaked: İki yıldır Türkiye müzik piyasası içinde kendi besteleriyle ‘synth-pop’ tarzı müzik yapan grup, şimdiye dek neredeyse İstanbul’daki tüm konser ve performans alanları ile büyük festivallerde çıktı. Yurtdışına da gitme şansı buldu. Tüm bunları 2010 Nisan’da çıkarttıkları 4 şarkılık EP ile yaptılar. Hemen sonra albüm yaptılar. Yayınlanmak üzere olan albümün ilk klibini çekebilmek için 6,000 TL’ye ihtiyaçları vardı. Toplam 6,625 TL toplandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!