Güncelleme Tarihi:
Kağıthane Belediye Başkanı Arif Calban:
Kağıthane, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer'in arasında kalan bir vadi. Konumu gereği İstanbul'un göbeği ama modern bir kent görüntüsünden çok uzak. Belediye Başkanı Arif Calban ise kültürel etkinlikleri arttırarak Kağıthane'yi mazide kalmış debdebeli günlerine kavuşturma hevesinde. Bütün belediye hizmetlerinin özelliştirildiği Kağıthane'nin para sorunu yok. Yeni projeler için kasasında 500 milyarı bulunuyor.
Üç dönemdir başkanlık yapan Calban parasızlıktan yakınmıyor.
Kasamızda 500 milyar var
KAĞITHANE, İstanbul'un en merkezi ilçelerinden biri. Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer'in arasında kalan bir vadi. Konumu gereği İstanbul'un göbeği ama modern bir kent görüntüsünden çok uzak. Varoş tanımına uyan bir düzen işliyor Kağıthane'de. Osmanlı döneminde saray ahalisinin hafta sonlarını geçirdiği, sandal sefaları yaptığı eski mesire yeri Sadabat, bugün eski görüntüsünden çok uzak. Kağıthane'nin sorunlarını Belediye Başkanı Arif Calban ile konuştuk.
İlçeniz İstanbul'un en merkezi bölgelerinden birinde olduğu halde tam anlamıyla varoş görüntüsünde. Bu çelişki neden kaynaklanıyor?
- Üç dönemdir buradayız. İlk geldiğimiz gün burayı görseydiniz gözlerinize inanamazdınız. Bayağı bir mesafe almış halimiz bu. Belediyeyi ilk devraldığımızda binaya çizmeyle girip çıkardık. Dereler ıslah edilmemişti ve her yeri su basardı.
İlçenin bugünkü durumu yol katetmiş hali mi?
- Geldiğimizden beri çok iş yaptık. Altyapı çalışmaları son derece başarılıdır. Bütün dereleri ıslah ettik. Atık su kollektörleri yerleştirildi. Konumu dolayısıyla Kağıthane'nin önemi anlaşılıyor.
Belediyenin ağırlıklı işi ne?
- Gecekonduları yıkıp aralarından yollar geçiriyoruz. Bunu yaparken yıktığımız yerlerdeki gecekonduculara yardım da ediyoruz. Para, ev ya da arsa yardımı yapıyoruz.
Zorunda olmadığınız halde istimlak bedeli ödüyorsunuz yani.
- Evet. Kimseyi mağdur etmemeye çalışıyoruz. Hatta elimizdeki arsaları bu insanlar için toplu konut alanları olarak değerlendiriyoruz çoğu zaman.
Mali durumunuz bu kadar yardım yapmaya müsait mi?
- Kasamızda 500 milyar nakit para var. Hem projelerimizi sürdürüyoruz hem çalışmalarımızı aksatmadan devam ettiriyoruz.
Bütün belediyeler parasızlıktan şikayet ederken siz iyi durumda mı olduğunuzu söylüyorsunuz?
- En ufak bir mali sıkıntımız yok.
O zaman fazla proje gerçekleştirmiyorsunuz?
- Tam aksine birçok projemiz var. Arif Calban Kültür Merkezi inşaatımız sürüyor. Belediye hizmet binamız İstanbul'un en güzel hizmet binası olacak. Sadabat yeşilliğinde 900 dönüm arazi içinde kurulacak bir köşk. Bir de Büyükşehir Belediyesi ile Sadabat projesini yürütüyoruz.
Bu projenin kapsamında neler var?
- Eski kasır, köşk ve konakların bir kısmını yeniden inşa edeceğiz, Kültürel etkinlikleri çoğaltacağız. Deremizi tekrar canlandıracağız. Yani elimizdeki eski Sadabat kartpostallarına yaklaştırmaya çalışacağız Kağıthane'yi. Para olursa iki yılda bitirilebilecek bir proje. Yaklaşık 70 milyon dolara tamamlanabilecek bir iş.
Belediye hizmetlerinizi nasıl yürütüyorsunuz?
- Hepsini özelleştirmiş durumdayız. Çöp toplama, tüm fen işleri, personel yemeği... Hatta resmi araçlarımızı da sattık. İhtiyaç duyduğumuzda kiralama yoluna gidiyoruz. Personel sayımız ilk geldiğimizde 1400 idi. Bugün 460'a kadar düştük.
Kendinize yakın olanları işe aldınız mı?
- Dokuz yıldır yeni olarak 30 kişi işe aldık. Onlar da zabıtaydı. Kesinlikle öyle bir tavrım yoktur. Örneğin basın danışmanım Hüseyin Irmak komünisttir ama ben kendisiyle gayet iyi anlaşırım.
Büyükşehir Belediyesi ile ilişkileriniz nasıl? En son onların ‘‘50 Günde 100 Eser’’ projesi ile ilgili sizin de bazı eleştirileriniz olmuştu.
Aramız gayet iyidir onlarla. Aramızda bir ihtilaf varmış gibi oldu ama yok aslında. O projede bir hata yaptılar herhalde, biz de açıkladık. Üzerinde çok da durmadım açıkçası.
Kendi siyasi yaşamınızda bundan sonrası için planlarınız ne?
- Kendim için çizdiğim herhangi bir yol yok. Görev verilirse yaparım. Ama belediyeciliğin sonu yok. Kağıthane benim gibi 50 başkan yer. Yapabildiğim kadar yapacağım da.
Kağıthane'ye hizmet edeceğinizi söylüyorsunuz ama Kağıthane'de oturmuyorsunuz!
- Burada oturmamamın nedeni güvenlik. Geçtiğimiz haziran ayında karım ve kızım evdeyken iki silahlı adamın saldırısına uğradık. Bunun üzerine Bahçeşehir'e taşındık.
Neden yapıldığı ortaya çıktı mı?
- Az bir miktar para alınmış ama soygun amaçlı olduğunu sanmıyoruz. Her tarafa başvurduk, yine de olay açıklığa kavuşmadı.
Kağıthane'nin vizyonu nedir?
- Kağıthane yakın dönemde kentin gerçek bir cazibe merkezi olacak. Büyük firmalar ilçede kendi merkezlerini yapıyor. Süpermarketler, büyük iş merkezleri inşa ediliyor. Bu inşaatlar sayesinde Kağıthane'nin çarpık görüntüsünden kurtulacağını zannediyorum. Şu anda altyapı olarak İstanbul'un en iyi durumda olan ilçesiyiz. Yakında çağdaş görüntüsüyle de en güzel ilçelerinden biri olacağız. l Tolga TANIŞ
Kağıthanede FP’den başka parti yok
İlçe siyaseti ne durumda? Kendinize en büyük rakip olarak hangi partiyi görüyorsunuz?
- Kağıthane'de bizden başka parti yok. En son seçimlerde bizim partinin ilçe başkanı bağımsız aday olunca epey bir heveslendiler ama yine de başarılı olamadılar. Öyle olunca umutları iyice tükendi.
Geçtiğimiz haftalarda ANAP İlçe Başkanı sizin hakkınızda daha sonra basına da yansıyan bazı iddialar ortaya attı.
- Onların hazırladığı birşey değildi. Rutin müfettiş soruşturmaları çerçevesinde incelemeye alınan olayları basına suç işlemişim gibi duyurdular. Daha sonra müfettiş raporunda aklandığım ortaya çıktı.
Sizin parti içindeki ilişkileriniz ne boyutta?
- Gayet iyi. Zaten Kağıthane Refah Partisi döneminde başlayan yükselişimizde İstanbul'da ilk aldığımız belediye olduğundan hep el üstünde tutulur. Benim parti içindeki ilişkilerim de bu bakımdan son derece iyidir.
Yenilikçi misiniz, gelenekçi mi?
Öyle bir ayrımım yok. Ama doğrusu ben de yenilikçilerin neyinin yeni olduğunu bilmiyorum.