PARİS(ANKA)/CNN TÜRK
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2006 12:05
Papa 16. Benedikt’in İslam ile şiddet arasında bağlantı kuran konuşmasına tepkiler sürerken, Papa’nın Kasım ayı için planlanan Türkiye ziyaretinin tehlikeye girmemesi için çaba gösteriliyor.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Pazar günü Papa 16’ncı Benedikt’e bir mektup göndererek Türkiye ziyaretini ertelememesini veya iptal etmemesini istediği belirtiliyor.
Ziyareti hazırlamak üzere Vatikan’ın, dinsel törenlerden sorumlu Başpiskopos Piero Marini’yi bugün, bir Vatikan heyetinin de gelecek hafta Türkiye’ye göndereceği bildiriliyor.
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Rum Fener Patriği Bartolomeus’a dayanarak Vatikan ile İslam dünyası arasında yaşanan kriz devam ederken bazı rahatlatıcı gelişmelerin olduğunu da belirtti.
GÜL’ÜN MEKTUBU
Bu çerçevede, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün, Papa 16. Benedikt’e bir mektup göndererek, Türk hükümetinin Papa’nın 28 Kasım-1 Aralık 2006 tarihleri arasında öngörülen Türkiye ziyaretinin planlandığı gibi gerçekleşmesini isteğini dile getirdiği kaydediliyor.
Abdullah Gül’ün Vatikan’a gönderdiği mektupta Papa’dan Türkiye ziyaretinin “ertelenmemesi veya iptal edilmemesini” istediği bildirildi. Gül’ün mektubunda, Papa’nın ziyaretini “Kültürler ve dinler arası diyaloğun güçlendirilmesi için bir fırsat oluşturacağı” konusunda ısrar ettiği ifade ediliyor.
SAĞLIK-İŞ GENEL BAŞKANI BAŞOĞLU: PAPA'NIN TÜRKİYE'YE GELMESİ TEPKİLERİ DAHA DA ARTIRACAKTIR | Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderdiği mektupta, Papa'nın, Türkiye'ye gelmesinin Türkiye ve dünyadaki tepkileri daha da artıracağını belirterek, ziyaretin iptal edilmesi ya da ertelenmesini istedi. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Başoğlu'nun, Papa'nın, Türkiye'ye ziyareti konusunda Cumhurbaşkanı Sezer'e bir mektup gönderdiği bildirildi. Başoğlu'nun mektubunda, Papa'yı Türkiye'ye davet edenin Cumhurbaşkanı Sezer olduğunu belirterek, “Dinimize ve Peygamberimize hakaret eden Papa'nın bu şartlar altında Türkiye'ye gelmesi, Türkiye ve dünyadaki tepkileri daha da artıracaktır. Ziyareti iptal etmenizde ya da ertelemenizde büyük fayda bulunmaktadır” yazdığı kaydedildi. Öte yandan, Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay da Papa Benedictus'u, Türkiye ziyaretinden önce Müslümanlar ve İslam aleminden özür dilemeye çağırdı. Atalay, yaptığı yazılı açıklamada, Papa'nın sözlerinin büyük talihsizlik örneği sergilediğini ifade ederek, “Papa'nın, sözlerini geri alarak, tüm Müslümanlardan özür dilemesi, dünya barışına katkı sağlayacaktır” dedi. (A.A) |
|
|
|
Bu arada Le Figaro, Papa’nın ziyaretini hazırlamak amacıyla Vatikan’ın da dini törenlerinden sorumlu Başpiskopos Piero Marini’nin bugün İstanbul’a geleceğini belirtti. Ayrıca, bir Vatikan heyetinin gelecek hafta Türkiye’yi ziyaret edeceğine de dikkat çekildi.
Le Figaro’nun “Ekümenik Patriği” olarak adlandırdığı Fener Rum Patriği Bartholemus, gazeteye yaptığı açıklamada Papa’nın ziyaretinin Türkiye’nin organize edilmesinin, Müslüman dünyasında tepkilerinin yatıştırılmasından daha kolay olacağını öne sürdü.
BARDAKLOĞLU'NUN ELEŞTİRİSİ DUYGUSAL
Türk yetkililerinin Papa’yı çok iyi ağırlayacaklarını belirten Bartholomeus, “Kuşkusuz ki bazı milliyetçiler ve fanatik Müslümanlar, bu ziyarete karşı çıkacak ancak halkın çoğu sorun yaratmayacak” diye konuştu.
Patrik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun Papa’ya yönelik eleştirilerini “duygusal” olarak nitelendirdi.
Türkiye’deki Ortodoksların vakıf malları, ruhban okulu gibi konulardaki şikayetlerine de dikkat çeken Le Figaro, “Bu açıdan 16. Benedikt’in ziyaretinin soluk aldıracağını belirtti.
Gazete, ziyaretin “Türkiye’deki dini azınlıkların özgürlüğünün projektörlerin ışığının altına girmesini sağlanacağını ve sembolik olarak olsa da ülkenin Avrupa ile entegrasyonu desteklenmesi için fırsat vereceği” yorumunu yaptı.
PAPA-BARDAKOĞLU GÖRÜŞMESİ DE SORUNLU
Papa'nın Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile nasıl görüşeceği de sorun oldu.
İtalyan Corriere Del la Sera gazetesine göre, Papa-Bardakoğlu görüşmesinin nasıl ve nerede yapılacağı hala belli değil.
Vatikan, görüşmenin Ankara'daki büyükelçilik binasında yapılmasını istiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı ise, siyasi bir görüşme olması halinde elçilik binasının yanlış mekan olduğunu savnuyor, dini görüşme olacaksa, kendi makamlarında yapılmasını istiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı alternatif olarak İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nı öneriyor.
Protokol krizinin Papa'nın İslam dini ile ilgili açıklamalarından bir hafta önce çıktığı belirtildi.