Papa'nın istifasıyla ilgili iki iddia

Güncelleme Tarihi:

Papanın istifasıyla ilgili iki iddia
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2013 10:33

Papa 16’ncı Benedikt’in sadece 1 milyarı aşkın Katolik’i değil, tüm dünyayı sarsan görevi bırakma kararını, aslında bir yıl önce aldığı ortaya atıldı. Papa’nın sık sık Almanya’daki yakınlarına dert yanarak Vatikan’da kimseye güvenemediğinden yakındığı da öne sürüldü.

Haberin Devamı

Vatikan’ın resmi yayın organlarından, günlük gazete L’Osservatore Romano’nun direktörü Giovanni Maria Vian, birinci sayfadan, “Tanrının Geleceği” (Il Futuro di Dio) başlığıyla kaleme aldığı yazıda, herkese sürpriz olan görevi bırakma kararını, 86 yaşındaki Papa’nın aslında aylar öncesinden almış olduğunu öne sürdü. Vian, Papa’nın, 23-29 Mart 2012 tarihleri arasında Meksika ve Küba’ya gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından bu karara vardığını belirtti. Vian, aradan geçen uzun zaman içinde Papa’nın bu sıra dışı kararını kimseyle paylamamasını da, “Böylece kimse O’nu engellemeye çalışmazdı” diye açıkladı.

Haberin Devamı

Papa 16'ncı Benedikt’in Vatikan’da çok yalnızlık çektiği ve kimseye güvenemediği için istifa ettiği de öne sürüldü.

BBC tarafından yayınlanan haber yorumda, Papa’nın sık sık Almanya’daki yakınlarına dert yanarak Vatikan’da kimseye güvenemediğinden yakındığı belirtildi.

Doğal bir lider olarak görülen selefi İkinci Jean Paul’den farklı olarak 16’ncı Benedikt’in kendi halinde bir akademisyen din adamı olduğunu kaydeden BBC’ye göre, Papa’nın yakın aile dostların Margarete Ricardi, Papa’nın her fırsatta Almanya’ya giderek yakın dost ve akrabalarıyla beraber olmak ve dertleşmek istediğini belirterek, “Vatikan’da etrafındakilere güvenemediği için kendini çok yalnız hissediyordu” dedi.

PAPA’NIN YERİNE ‘CAMERLENGO’ KARDİNAL
Öte yandan, 16’ncı Benedikt’in 28 Şubat 2013 tarihinde saat 20.00’dan itibaren görevi bırakacak olmasıyla, ölen Papaların ardından uygulanan süreç hayata geçirilecek ve bir sonraki seçilene kadar Papalık koltuğu boş kalacak. Ancak bu dönem süresince “camerlengo” diye adlandırılan, büyük önem taşıyan bir kardinal, vekaleten Papa muamelesi görecek. Bu görevi ise halihazırdaki Devlet Sekreteri Kardinal Tarcisio Bertone’nin yürüteceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Boş kalan Papalık koltuğuna ilişkin prosedürler ise 1996 yılında İkinci Jean Paul tarafından belirlenen “Universi Dominici Gregis” adı verilen Apostolik Anayasası’na göre belirlenecek. Buna göre, devlet sekreteri de dahil Vatikan Devleti yönetiminde bulunan tüm kardinallerin görevleri otomatik olarak düşüyor. 

Bunun ardından camerlengo kardinal, yaşı 80’i geçmemiş Papalığa aday kardinalleri açıklıyor ve Kardinaller Koleji bunun üzerine yeni Papa’yı belirlemek üzere yapılacak gizli oylama için meşhur Sistine Şapeli’ne kapanıyor.

Haberin Devamı

117 KARDİNAL PAPALIĞA ADAY
Papalığa seçilebilmek için gereken ve 1970 yılında belirlenen 80 yaşın altında olma kuralına uyan halihazırda 118 kardinal bulunuyor. Ancak Ukraynalı Kardinal Lubomyr Husar, 26 Şubat’ta 80’inci yaşını geride bırakacağı için bu sayı 117’ye düşüyor. Bunlardan 28’i İtalyan olmak üzere 60’ı Avrupalı, 19’u Latin Amerikalı, 14’ü Kuzey Amerikalı, 12’si Afrikalı, 11’i Asyalı ve biri ise Okyanusyalı.

2007 yılında 16’ncı Benedikt tarafından değiştirilen Papa Seçim Nizamnamesi’ne göre, boş Papalık koltuğunu dolduracak olan kardinalin, oyların en az üçte ikisini alması gerekiyor. Ancak ilk 33 ya da 34’üncü oylamadan sonra Papa’nın seçilememesi halinde ise, en çok oyu alan iki kardinal arasında ikinci tur bir oylama daha yapılıyor. Bu durumda da oyların üçte ikisini alan kardinal Papa oluyor ve kendisine Latince, “Quo nomine vis vocari” (Nasıl bir isimle çağırılmak istersin) cümlesiyle hangi ismi almak istediği soruluyor. Bunun ardından, şapelin şöminesinden özel bir maddeyle elde edilen beyaz duman Vatikan Sarayı’ndan göğe yükseliyor ve “Habemus Papam” (Artık bir Papamız var) sözleriyle, meydanda bulunan yüz binlerce kişiye müjde veriliyor.

Haberin Devamı

Papalık seçimlerinin, 1 Mart’tan sonra başlaması öngörülürken, seçimlerin 15-20 gün arasında bitirilebileceği belirtiliyor. 78 yaşında Papa olmadan önceki adı Joseph Alois Ratzinger olan 16. Benediktus ise seçimlerin ikinci gününde belirlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!