Güncelleme Tarihi:
Papalığın sembolü olan Balıkçı Yüzüğü ile Roma Başpiskoposluğu misyonunu simgeleyen palyumu (cübbe yakalığı) resmi bir törenle Salı sabahı alan Papa Francesco, Ortodoks Kilisesi’ni temsil eden Fener Rum Patriği Bartholomeos’la özel bir görüşme gerçekleştirdi. Bunun ardından Papa, ‘kardeş delegeler’ olarak adlandırılan diğer Hıristiyan kiliseleri, öteki dinler ve diyalog kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.
İNANÇSIZLARA VE DİĞER DİNLERDEN OLANLARA SAYGI
Görevine başlaması sırasında yanında oldukları için temsilcilere teşekkür eden Papa Francesco ise yaptığı konuşmada, "Herhangi bir dini geleneğe sahip olmayan, gerçeği, iyiliği ve güzelliği arayanların da yanında olmalıyız. Gerçek, Tanrı’nın iyiliği ve güzelliğinden ibarettir" dedi.
Papa, göreve başlama ayininde üstü açık bir ciple halkı selamlarken de seleflerinin yaptığının aksine istavroz çıkarmayarak, ateist ve başka dinlerden olanlara karşı hassasiyetini ortaya koymuştu.
Geçtiğimiz günlerde Papalık seçim sürecini takip eden gazetecilerle bir araya gelen Papa, salondakileri sessiz şekilde kutsamıştı. Papa bunun nedenini ise, "Aranızda Katolik Kilisesi’ne bağlı olmayanlar ya da inanmayanlar da var" diye açıklamıştı.
EKÜMENİK DİYALOG SÜRECEK
Konuşmasında dinler arası diyalog ile Hıristiyan kiliseleri arasındaki bağa da vurgu yapan Papa, 1962-65 yılları arasında gerçekleştirilen ve diğer dinlerle diyaloğun önemini de esas alan 2. Vatikan Konsili’ni hatırlattı. Papa Francesco temsilcilere, "Kardeşçe, verimli bir diyaloğun devam edeceğinden eminim. Ben, ekümenik diyalog yolunda devam etme isteğimi de belirtmek isterim" diye seslendi. Papa, Katolik Kilisesi’nin, dostluğun ilerletilmesinin ve başka dini geleneklere sahip olanlara saygının öneminin farkında olduğunun altını çizdi.
PAPA’DAN ÖNCE BARTHOLOMEOS KONUŞTU
Burada, Papa’dan önce Patrik Bartholomeos’un bir konuşma gerçekleştirmesi ise dikkat çekti. 1054 yılında Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılmasının ardından, Doğu Kilisesi temsilcisi olarak ilk kez Papalık resmi ayinine katılan Patrik Bartholomeos, Hıristiyanların birliğinin önemine vurgu yaptı. Patrik, "Bunun gerçekleşmesi için de teolojik diyaloğun devamının taahhüt edilmesi gerekir" dedi. Patrik Bartholomeos ayrıca yeni Papa’yı, ’Şefkatli insan’ diye tanımladı. Patrik, yoğun olarak yaşanan ekonomik kriz döneminde kilisenin önemli olduğunu öne sürdü.
PAPA’YI İSTANBUL’A DAVET ETTİ
Öte yandan Patrik Bartholomeos’un, yaptıkları özel görüşmede Papa Francesco’yu İstanbul’a davet ettiği öne sürüldü. Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi de bunu yalanlamayarak, "Önümüzdeki günlerde Papa’nın programı netleşecektir. Ancak sivil ya da dini otoritelerin böyle bir davette bulunması normaldir. Papa’nın İstanbul’a gitmesi olası bir durum. Çünkü önceki Papalar da gitmişti" dedi.