Güncelleme Tarihi:
Papa seçilmeden önce dokuz yıl İstanbul'da görev yapan Angelo Giuseppe Roncalli bir dizi etkinlikle anılacak.
İstanbul çok önemli bir din adamının anısına yapılacak olan törenlere sahne oluyor. 8-9-10 Aralık 2000'de yapılacak olan bu törende, Papa XXIII. Jean (Angelo Giuseppe Roncalli) anılacak. Bütün dinleri buluşturacak olan törenin açılış konuşmasını Kültür Bakanı İstemihan Talay ile Vatikan Kültür Bakanı Kardinal Paul Poupard yapacak. 8 Aralık cuma günkü törende, İkinci Dünya Savaşı yıllarında bir dönem, İstanbul Şişli Ölçek Sokak'ta yaşamış olan Papa XXIII. Jean'ın hayatı ve eserlerinin konu edildiği bir panel düzenlenecek. Gazeteci Yazar Metin Toker'in yöneteceği panele, Diyanet İşleri Başkanı M. Nuri Yılmaz, Papa XXIII. Jean'ın Özel Sekreteri Loris Francesco Capovilla, S. Egido Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Andrea Riccardi, Gazeteci Yazar Dr. Giancarlo Zizola, İtalyan-Türk Dostluk Derneği Başkanı Ca. Franco Nobili ve Türkiye Musevi Cemiyeti Başkanı Av. Rıfat Saban katılacak. Panel Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 19.00-23.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
9 Aralık cumartesi günü ise, Papa'nın anısına, AKM Büyük Salon'da bir konser verilecek. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nın vereceği konser saat 16.00'da başlayacak.
10 Aralık Pazar günü ise, Vatikan İstanbul Temsilciliği'nin bulunduğu Şişli Ölçek Sokak 87 numaralı binada bir tören düzenlenecek. Ölçek Sokak ismi, Şişli Belediye Meclisi kararıyla ‘‘Papa Roncalli’’ olarak değiştirilmişti. Tören sırasında Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Vatikan yetkileri birlikte yeni sokak tabelasını yerine yerleştirecek. Tabelanın asılmasından sonra saat 11.30'da Saint-Esprit Katedrali'nde şükran ayını yapılacak ve Papa XXIII. Jean'ın resmi daimi yerine yerleştirilecek.
Türk dostu Papa
ANGELLO Guiseppe Roncalli, 25 Kasım 1881'de yoksul bir İtalyan köylü ailesinin 14'üncü çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk dini bilgileri amcası Zaverio'dan aldı. 1892'de Bergamo İlahiyat Fakültesi'nde eğitime başladı. Başarılı bir öğrenci olan Roncalli, aldığı bursla Roma Papalık İlahiyat Fakültesi'nde eğitimini sürdürdü. 1904'te Roma'da bir kiliseye papaz olarak tayin edildi. Bu arada çeşitli gazetelerde yazılar yazan Roncalli, bir yandan da İlahiyat Fakültesi'nde tarih, patroloji ve teoloji dersleri vermeye başladı.
1915'te İtalya savaşa girdiğinde cepheye katılarak çavuş rütbesiyle, yaralı askerlerin başında rahip olarak görev yaptı. Barış ve kardeşliğe inanan Roncalli, savaş boyunca eline hiç silah almadı.
19 Mart 1925'te episkopos olarak Bulgaristan'a gitti. 1935'te Türkiye ve Yunanistan'da papalık delegesi oldu. Ortodoks Hıristiyanlar ve İslam dünyası ile Katolikler arasında dostluğun gelişmesi için gayret gösterdi. 2. Dünya Savaşı yıllarında bir yandan Türkiye'de diğer yandan Yunanistan'da görev yaptığı sırada bir efsane haline geldi. Savaş esirlerinden ailelerine haber ulaştırmaya çalışırken, defalarca hayati tehlike atlattı.
Roncalli'yi efsaneleştiren ise Papalık Delegasyonu'ndan ‘‘Transit Vize’’ çıkartarak pek çok Yahudi'nin savaş bölgesinden gizlice kaçmalarına yardımcı olmasıydı. Binlerce Yahudi, onun sayesinde toplama kampana gitmekten kurtuldu. 1944'te Fransa'ya Papalık Elçisi olarak tayin edildiğinde, barış için çaba sarfetmeyi seçti.
1953'te kardinal oldu ve Venedik'e Patrik olarak atandı. XII. Puis'in ölümü üzerine 28 Ekim 1958'de XXIII. John ünvanıyla Papa seçildi. Hıristiyan kilise yasalarının tadili için komisyonlar kurdu, yoksulluğun ortadan kalkması için açlık çeken Afrika ülkelerine yardım kampanyaları düzenledi. Çabalarından dolayı ona ‘‘İyiliklerin Papası’’ ünvanı verildi. Her gittiği yerde sevgiyle karşılandı.
Türkiye'deyken Papalık makamına yazdığı yazılarda Türkleri övdü.