Pano

Güncelleme Tarihi:

Pano
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cinsellik eğitimi okula girmeli

Oranlar hemen hemen başabaş. Cinsel sorunları ailesiyle ‘‘çok rahatlıkla’’ konuşan gençlerin oranı yüzde 18.7. ‘‘Tabudur, konuşulmaz’’ diyenlerin oranı da yüzde 18.

Tabu, erkek-kadın farketmiyor. Oran, her iki cins için aynı.

Buna karşılık cinsel konuları aileleriyle ‘‘rahatlıkla’’ konuşan gençlerde oran erkekler lehinde artış gösteriyor: Yüzde 19.5.

Cinsel konuları aileleriyle rahatlıkla konuşan kadınların oranı ise yüzde 18'de kalıyor.

Okullarında cinselliğin ‘‘c’’sinin konuşulmadığı bir ülkede, ailenin bu konudaki önemi daha da artıyor. Anne-babaların, cinselliği bir tabu olarak görmemesi, çocuklarını doğru bilgilendirmesi gerekiyor.

*

Peki, bu konuda dünya ne yapıyor?

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler farklılığı, bu alanda da görülüyor.

Gelişmiş ülkelerde İrlanda dışında tüm Batı ve Kuzey Afrika ülkelerinde, zorunlu olmasa da cinsellik eğitimi okulda veriliyor.

ABD'de cinsel eğitim ve programları, eyalet yönetimlerinin kararlarına bırakılmış durumda.

Danimarka, 1971'de okullarda cinsel eğitimi zorunlu kılan yasayı kabul etti.

Bu ülkede cinsellik eğitimi üç bölümde uygulanıyor.

Birinci bölümde (1-4. sınıflar) kadın erkek arasındaki farkları, üreme, gebelik, doğum, aile planlaması, ailenin büyüklüğü ve buluğa girme konularında bilgi veriliyor.

İkinci Bölümde ise, (5-7. sınıflar) cinsel organlar, hormonlar, genetik, cinsel içgüdü, döllenme, doğum kontrolü, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve pornografi hakkında bilgi veriliyor ve tartışılıyor.

Üçüncü Bölümde ise, (8-10. sınıflar) bütün konularda tartışılarak, etik, ahlak, sosyal ve aile ilgili sorunlar ele alınıyor.

Fransa'da ana baba okulunun 'Cinsellik ve Eğitim Üzerinde Araştırma ve İnceleme Grubu' adı altında kurduğu hizmet birimi bütün okul dönemleri boyunca istekler doğrultusunda toplanıyor. Her kesime açık tutulan ve 2 yıl süren 'Cinsellik ve Eğitim Semineri' düzenleniyor.

*

Gençlerin toplam yüzde 60'ı, cinsel konuları aileleriyle ‘‘dolaylı veya dolaysız’’ konuşmaya başlamışsa, önemli bir mesafe alınmış demektir.

Cinsellik eğitimi, aileler için tabu olmaktan çıkıyor.

Ve bu olgu, artık eğitim sistemimiz için de tabu olmaktan çıkmalı.

Kütüphaneye yardım çağrısı

Okulumuz 1998-99 öğretim yılında eğitim ve öğretime başladı. Aradan geçen zaman içinde okula gerekli olan temel ihtiyaçların çoğu sağlandı. Fakat çevrenin ve öğrencilerimizin gelir düzeyleri düşük olduğundan en çok gerekli olan kütüphanemizin kurulması gerçekleştirilemedi. Öğrencilerin başarı düzeylerini artırmada kitapların önemi gözardı edilemez. Daha araştırmacı, çok okuyan başarılı gençler yetiştirebilmemiz için okulumuzda kütüphanenin açılması gerekiyor. Öykü, roman, şiir, sözcükler, atlas, ansiklopediler, kitaplar... vs gibi kültür yayınlarından okulumuza göndererek kütüphanelerimizin oluşumunda destek olmanızı rica ediyoruz.

Feyza Yılmaz-Rehber Öğretmen

Mehmet Çelebi İlköğretim Okulu

Merzifon/ANTALYA

Sağlık ve Eğitim Vakfı 30'ncu yılını kutluyor

SAĞLIK, eğitim ve kültür alanında hizmet veren kuruluş ve vakıflara destek olmak amacıyla kurulan Sağlık ve Eğitim Vakfı, kuruluşunun 30'ncu yılını geçtiğimiz günlerde Swissotel'de kutladı. Özel ortaöğretim kurumları ve Türk üniversitelerinde okuyan öğrencilere burs veren vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Muhteşem Ekenler, Başkan yardımcılığını ise Mehmet Gür yapıyor. Yönetim Kurulu'nda İlhan Dülger, Şükran Çelebi, Güner Baykal, Sevim Öztahtacı, Aykut Toros ve İlter Turan bulunuyor.

Mektup, telefon, faks ve e-mail'inizi bekliyoruz

Tel: 0212 / 677 03 66

Faks: 0212 / 677 03 40

e-mail: acandabak@hurriyet.com.tr

Adres: Hürriyet Gazetesi

Eğitim Sayfası

Medya Towers, Güneşli-34544

İSTANBUL



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!