Pano

Güncelleme Tarihi:

Pano
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Prof. Üstün vefat etti

Bir süredir tedavi altında bulunan Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Üstün, önceki gün vefat etti. Prof. Dr. Rıfat Üstün için, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde düzenlenen cenaze törenine, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç'ın yanısıra, üniversitenin çeşitli birimlerinin yöneticileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Üstün'ün cenazesi Eskişehir Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi. Çok sayıda kitabı ve makalesi bulunan Üstün, evli ve üç çocuk babasıydı.

Bizler Dicle Üniversitesi'nde eğitim gören bir grup öğrenciyiz. Fakülte iki yıl içinde büyük bir gerilim içine girdi. İkinci öğretim bildiğiniz gibi paralı. Ancak, gündüz öğretiminde olduğu gibi bazı bölümlerde profesör ve doçentler derse girmiyor. Derste sohbet eden, meslektaşının lafını eden hocalar bile var. Bir çok arkadaş ‘‘Biz nasıl öğretmen olacağız’’ diye endişeleniyor. Geçen sene mezun olanların ilköğretim sertifikası olmadığı için tayinleri yapılmadı. Eğitim dersleri çok başıboş geçti.

İki yıl içinde türbanlı öğrencilerin sayısı çoğaldı. Dekan Recep Ziyadanoğulları demek ki göz yumuyor. Panolara YÖK'ten gelen yazılar asılıyor. Fakülte yöneticilerinin umrunda değil anlaşılan. Türbanlı kızlar grup grup gezerken burası Türkiye mi diye şüpheye düşüyoruz. Bizler fakülte son sınıf öğrencileriyiz. Menfi gidiş var ve biz bunu fark ediyoruz. Staj için gittiğimiz okullarda da cahilliğimiz ortaya çıkıyor. İlköğretim okullarında bile küçük öğrenciler bizimle alay ediyorlar. Diyarbakır modern şehirdir. Garnizon merkezi olduğundan subayı, polisi çoktur ve bunların çocukları insanı yargılamayı, ölçmeyi seviyor. Utanıyoruz. Rektör bey Eğitim Fakültesi'nin içinde bulunduğu perişan durumu görse iyi olur.

Ben iki yıl önce Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nü bitirdim. Daha sonra öğretmenlik için gerekli pedagojik formasyonu aldım.

Son başvurularda sınıf öğretmenliği alımlarında, 4 yıllık üniversite mezunu olmak ve öğretmenlik sertifikasının yanında birçok sınıf öğretmenliği sertifikası istediler.

Oysa bize formasyon derslerini veren hocalar, ‘‘En kısa sürede siz de öğretmenliğe alınacakınız. Bu verdiğimiz belgeler yeterli olacak’’ dediler. Fakat böyle olmadı. Belgelerimizin eksik olduğu ve sınıf öğretmenliği sertifikamızın da olması gerektiği söylendi.

Bu ikiliğin nedeni ne? Madem bir sertifika daha almamız gerekiyordu, neden biz bu dersleri alırken ek olarak verilmedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın neden kendine bağlı üniversitelerden haberi yok. Bakanlık nasıl eleman istiyorsa formasyon dersleri ona göre verilmeliydi.

Bilindiği gibi bir dönem hiç bir pedagojik formasyonu olmayan arkadaşlarımız başvurabildiler. Oysa bizi şimdi belgeniz eksik diye geri gönderiyorlar. Ayrıca bir köyde ziraat mühendisinin öğretmenlik yapması sadece çocukların değil, tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylünün de faydasına olur.

Vekil öğretmenlik için de başvurmak istedim. Biliyorum ki bir sürü köyde öğretmen yok. Fakat dilekçemi kabul bile etmediler. ‘‘Eksik yok’’ dediler.

Bence bizleri en kısa zamanda öğretmenliğe almaları ve özel kurs verip atamaları gerekli. Yoksa bu 8 yıllık eğitimi tüm yurda yaymaları mümkün olmayacak. Bu da eğitim eşitsizliğindeki uçurumu daha da artıracak.

Ülkü TANIKER / SAMSUN

Mektup, telefon, faks ve e-mail'inizi bekliyoruz

Tel: 0212 / 677 03 66

Faks: 0212 / 677 03 40

e-mail: acandabak@hurriyet.com.tr

Adres: Hürriyet Gazetesi Eğitim Sayfası Medya Towers, Güneşli-34544

İSTANBUL



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!