Güncelleme Tarihi:
Suçlu çocukların yargılanması AB'ye uydurulacak. Öğretmen isteyen çocukların ‘‘eylemci’’ diye hakim karşısına çıkarılmasının ardından, Adalet Bakanlığı çocukların yargılanma sistemini masaya yatırma kararı aldı.
‘ÖĞRETMEN istiyoruz’’ diye pankart açtıkları için 3 yılla yargılanan 11-14 yaşları arasındaki çocuklara destek sürerken, Adalet Bakanlığı yeni Türk Ceza Kanunu'nu ocak ayında yeniden masaya yatıracak.
Suçlu çocukların yargılama sistemini ve verilecek cezaları AB normları ışığında silbaştan düzenleyecek. Yeni sistemde çocuklara hapis cezası yerine tedbir getiriliyor. Başbakanlık İnsan Hakları Üst Kurulu da Türk çocuklarının durumunu gözler önüne seren bir rapor hazırladı. Önümüzdeki günlerde Başbakanlık'a sunulacak rapor, uygulamadaki eksiklerin çocuk mahkemelerinin yetersizliğinden kaynaklandığını vurguluyor. Her ilde çocuk mahkemesi kurulması gerektiğinin altını çizen rapor, çocuğun yeniden suç işlediği ortama dönmemesi ve eğitilerek topluma kazandırılması için ‘‘gözetim delegeleri’’ atanmasını istiyor.
VELAYET ALINABİLECEK Yeni yargılama sistemi 12-16 arası çocuk suçlular için özel tedbir ve cezalar getiriyor. Yeni sistem öncelikle çocuğun ahláki ve ruhi dengesinin sağlanması, korunması, tedavi edilmesi ve eğitim noksanlığının giderilmesi esasına dayanıyor. Çocuk Mahkemeleri ailelerin velayet ve vesayete ilişkin yetkilerini kötüye kullanmaları halinde tıpkı Avrupa'daki gibi devreye girerek gerekirse çocuğun velayetini aileden alabilecekler.
BAŞKA AİLEYE Ahlák ve beden bakımından tehlike içinde bulunduğu anlaşılan çocukların eğitimleri de mahkeme denetiminde yaptırılacak. Mahkeme çocuğun eğitiminde gerekli özenin gösterilmediği veya bu hususta uygun şartların sağlanmadığını tespit ettiği hallerde çocuğun başka bir aileye verilerek veya bir iş, eğitim kurumuna yerleştirilerek kontrollü olarak eğitilmesine karar verebilecek.
HAPİS YERİNE AYIPLAMA Mahkemeler çocuk suçluları, tekdir (ayıplama), çocuğun yükümlere tabi tutulması, kamu yararlı bir işte çalıştırma gibi disiplin tedbirleriyle de cezalandırabilecek. Mahkemeler 1 yıldan az cezayı geçmemek kaydıyla suç işleyen çocukları aileleri önünde yaptığının yanlış olduğunu belirterek ‘şiddetli bir ayıplama’’ ile cezalandırabilecek.
ATARİ SALONUNA YASAK Mahkeme, çocuğun gücünü aşmamak kaydıyla hayat tarzını düzenlemek ve eğitimini desteklemek için çeşitli yükümlülüklerle de cezalandırabilecek. Örneğin, çocuğun yaşlılara yardım, hayvanları koruma kurumları gibi kamu yararını amaçlayan bir kurumda çalışması istenebilecek. Çocuğa belirli bir hizmeti yerine getirme, belirli bir çıraklık işini veya mahkemenin belirleyeceği diğer bir uğraşı kabul etme cezaları da verilebilecek. Bu çerçevede yaramaz çocuklara ‘atari salonlarına gitme yasağı’ bile konulabilecek. Tedbirler arasında mahkemece gözetilecek yerde ikamet, belirli bir aile nezdinde veya bir yuva ve kurumda yaşamı sürdürmek, belirli kişilerle ilişkiden kaçınmak, suçun sebebiyet verdiği zararı gidermek de yer alıyor.
TEDBİRE UYMAZSA HAPİS Çocuk suçlular mahkemenin verdiği yükümleri, uyarıya rağmen yerine getirmezlerse 1 yılı aşmamak kaydıyla, çocuklara ve küçüklere özgü hapis cezasına mahkûm edilebilecekler. Çocuğun çalışmanın amacını anlayabilecek yetenekte olması halinde bu hapis cezası kamu yararına bir hizmeti ücretsiz olarak yerine getirmesine de çevrilebilecek. Ancak suçlu çocuğun yapacağı hizmet kişilik özelliklerine göre belirlenecek ve hapis cezası süresini aşamayacak, 7 günden de az olamayacak.
Öğretmen isteyen çocuklara destek
DOĞRUYOL Partisi Genel İdare kurulu üyesi ve İstanbul Milletvekili Celal Adan başkanlığında bir grup DYP'li, okullarının öğretmen açığının kapatılması amacıyla düzenlenen yürüyüşe katıldıkları için haklarında dava açılan Gazi Mahallesi Atatürk Çiftliği İlköğretim Okulu'nun 12-14 yaşlarındaki 6 öğrencisine destek ziyaretinde bulundu.
BURS VERİLECEK
Adan, okul idaresinin haklarında soruşturma bile açmadığı öğrencilerin Türkiye'nin aksayan sistemi ile yargı karşısına çıkarılmalarının anlamlı olduğunu belirterek, ‘‘Öğrenmek istiyorum diyen ve bu iddiaayla Türkiye'nin geleceğini kucaklamak isteyen çocuklarımızı destekliyoruz’’ dedi.
Adan, bir işadamının bu çocuklar için burs sağlayağını da belirtti. Adan ve beraberindekiler, yanlarında getirdikleri hediyeleri öğrencilere verdi.
10 ay hapis
DEVLET eski Bakanı ve Bahattin Şeker, askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçundan yargılandığı Eskişehir Askeri Mahkemesi'nce 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dünkü duruşmaya Şeker katılmadı. Eski DYP Bilecik Milletvekili Şeker'i Ankara Barosu'nda görevli avukatları Enis Tunga ve Üstün Günsoy temsil etti. Hákim Yarbay Zeki Üçok, Şeker'in ‘Askerlikten kurtulmak için hile yaptığını’ bildirerek, suçlu bulunduğunu açıkladı. Mahkeme, Şeker'i önce 1 yıl hapse çarptırdı, ardından 10 aya indirdi. Şeker'in avukatları verilen cezanın ertelenmesi ya da paraya çevrilmesi talebinde bulundular. Ancak mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Şeker'in avukatları karara itiraz ederek Askeri Yargıtay'a başvuracaklar. Askeri Yargıtay da cezayı onarsa Şeker, infaz yasasına göre 4 ay cezaevinde yatacak.
14 Eylül 1988 ve 11 Kasım 1988 arasında Burdur'da 2 aylık bedelli askerlik yapan Şeker'in, kendisini Ürdün'de işçi olarak çalışır gösterdiği, ancak bu dönemde Bilecik'in Bozüyük İlçesi'nde Taşıyıcılar Kooperatifi'nin ve Bozüyükspor'un toplantılarına katılıp imza attığı belirtilmişti.