Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2005 13:29
Aydın Müze Müdürü Emin Yener, ”Panionion Kurtarma Kazıları”nda ortaya çıkarılan tapınağın, İon Birliği'nin kültü olması nedeniyle tarihçiler tarafından büyük ilgi göreceğini söyledi.
Yener, Kuşadası İlçesi Davutlar Beldesi Ağaçlı Köyü'ndeki Panionion Kurtarma Kazılarını yürüten Prof. Dr. Hans Lohmann ve Dil Bilimci Prof. Dr. Helga Schwenk ile Aydın Valisi Mustafa Malay'ı ziyaret ederek, kazılar hakkında bilgi verdi.
Kurtarma kazılarının Aydın Müze Müdürlüğü başkanlığında, Prof. Dr. Hans Lohmann'ın bilimsel sorumluluğunda, 9 Ağustos-27 Eylül tarihleri arasında yapıldığını belirten Yener, ödeneğin Bochum Üniversitesi'ne bağlı bir vakıf tarafından sağlandığını söyledi.
Kazılarda ortaya çıkarılan Arkaik döneme ait tapınağın, geçen yılki yüzey araştırmalarında keşfedilen ve Karia halkına ait olan bir yerleşim yerinin sınırları içinde bulunduğunu ifade eden Yener, ”Tapınak, muhtemelen 20 yıl önce iş makineleri ile yapılan kaçak kazılar sonucu tahrip edilmiş, geçen kış mevsiminde antik kentte yeni kaçak kazıların yapıldığı tespit edilmiştir” dedi.
“TÜMÜNÜN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASI LAZIM”
Kazı buluntularına göre, MÖ 570'li yıllarda inşa edilen tapınağın, kısa bir süre sonra yangınla tahrip olduğunu ifade eden Yener, şöyle konuştu: “Daha sonra onarım gören tapınağın, sütun parçalarının bazıları tam bitirilememiştir. Kazılarda bulunan 46 envanterlik eser ve 31 kasa etütlük malzemenin birçoğu, tapınağın dolgu toprağından çıkarıldı. Tarihi değerinin büyüklüğü henüz tam olarak kavranamasa da bu kalıntı bilim için büyük bir şanstır. Tapınağın, İon Birliği'nin kültü olması nedeni ile tarihçiler tarafından büyük ilgi göreceği kesindir. Kaçak kazıların verdiği tahribe rağmen binanın kalıntıları çok iyi korunmuştur.”
Bu kültür mirasının korunmasının önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Yener, “Tapınağın denizden 780 metre yükseklikte bulunması ve çok kötü bir yolla ulaşılabilmesi bile kaçak kazıları önleyememiş. Korumak için en iyi yöntem binanın tam olarak gün yüzüne çıkarılmasıdır” diye konuştu.
ASLAN KABARTMALARI YURTDIŞINA KAÇIRILMIŞ
Yener, Prof. Dr. Lohmann'ın kazılarda ortaya çıkarılan 3 aslan kabartmasının, yasadışı yollarla İsviçre'ye kaçırıldığını, daha sonra New York'taki Metropolitan Müzesi'ne verildiğini belirlediğini söyledi.
Lohmann ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili girişimleri olduğunu belirten Yener, bu eserlerin Türkiye'den kaçırıldığının ispatlanabilmesi durumunda geri alınabileceğini sözlerine ekledi.