Güncelleme Tarihi:
16 Mayıs’a kadar sürecek festival programında yer alan filmler, Amerikalı film eleştirmenleri tarafından da çok beğenildi. Boston Phoenix Gazetesi festivaldeki filmleri “İlahi Çılgınlık” başlığıyla verirken, önemli film eleştirmenlerinden Peter Keough da filmlerin önemli bir bölümünü derin ve düşündürücü bularak festivale tam sayfa yer ayırdı. Boston Globe gazetesi ise, Boston Türk Film Festivali programını “Bağımsız Sinema Tercihi” olarak duyurdu.
“Boston Türk Film Festivali Türk Sineması’nda Mükemmellik Ödülü” Türk sinemasına katkılarından dolayı bu yıl Yeşim Ustaoğlu’na verilecek. Ödül töreninden sonra “Pandora’nın Kutusu”nun gösterimi yapılacak ve ardından Yeşim Ustaoğlu seyircilerle söyleşi yapacak.
Bu yılki festivalde yönetmen Reha Erdem’in Kosmos, Özgür Doğan ve Orhan Eskiköy’ün İki Dil Bir Bavul, İnan Temelkuran’ın Bornova Bornova, Mahmut Fazıl Coşkun’un Uzak İhtimal, Ezel Akay’ın Yedi Kocalı Hürmüz, Murat Saraçoğlu’nun Deli Deli Olma, Taylan Biraderlerin Vavien filmlerinin Kuzey Amerika ilk gösterimleri ve Çağan Irmak’ın Karanlıktakiler filminin ABD ilk gösterimi yapılacak.
Festival’de ayrıca Atalay Taşdiken’in Kız Kardeşim?Mommo, Ustalara Saygı Bölümü’nde Yılmaz Güney’in Seyyit Han ve Atıf Yılmaz’ın Ah Güzel İstanbul filmleri de gösterilecek.
2009 Aralık ayında 14. Boston Türk Festivali Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda En İyi Film ödüllerini alan Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin Ata, Can Diker’in Karanlığın Gözleri, L. Rezan Yeşilbaş’ın Hüküm ve Alkım Ün’ün Karsardahan adlı filmleri de programda yer alıyor.
Festivalin kurucusu ve direktörü Erkut Gömülü, yaptığı açıklamada, 2001 yılında başlayan ve her yıl biraz daha büyüyen festival ile çağdaş Türk sinemasının seçkin örneklerini ve yönetmenlerini ABD'li sinemaseverlere tanıtmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi. Geçmiş yıllarda Boston’da sınırlı sayıda Türk filmi izlenirken festivaller ve yarışmalarla ile birlikte bu sayının son 12 aylık dönemde 80’e ulaştığını ve seyircilerin büyük bir kısmının da Amerikalılar’dan oluştuğunu belirtti.
Festival’in devamlı bir seyirci kitlesi oluşturabilmesinin festivalin sürekliliği ve başarısı açısından önemli bir etken olduğunu söyledi. Festival film programının ardına son beş yıldır bir de müzik programının eklendiğini belirten Gömülü, böylelikle her iki programın birlikte bir sinerji yarattığını belirtti.
Erkut Gömülü, Boston Türk Film Festivali'nin ABD'de bir güzel sanatlar müzesiyle işbirliği yapılarak başlatılmış ilk Türk Film Festivali olmasının yanısıra, daha da önemlisi, bu işbirliğinin süreklilik taşıyor olmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, festivalin ana sponsorları olarak başta Türk Kültür Vakfı’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve New York Kültür ve Turizm Ataşeliği’ne ve Türk Hava Yolları’na teşekkür ettiklerini söyledi.