ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2007 19:20
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK), yıllar itibariyle pancar üretimindeki girdi maliyetlerinin artmasına karşın, pancarda yüzde 10 düzeyindeki kota ve fiyat indiriminin 10 milyon çiftçinin belini büktüğünü açıkladı. PANKOBİRLİK, pancar bedellerinin nisan ayı itibariyle dağıtılmaya başlanacağına işaret ederek, olumsuzlukların giderilerek yeni bir fiyat belirlemesi istedi.
PANKOBİRLİK'ten yapılan açıklamada, pancar ekimine karşı IMF reçetesiyle hükümetlerin kota ve taban fiyat uygulamalarının pancar çiftçisinin belini büktüğü vurgulandı. Açıklamada, pancar çiftçisinin çözümü meydanlarda aramak istemediği, ancak tabandan gelen sese mutlaka kulak verilmesi gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, üretim girdi fiyatlarında ve enflasyon artışlarının ve bunlara rağmen şeker pancarı fiyatında geçen yıl indirime gidilmesinin 10 milyon kişiyi mağdur ettiği vurgulandı. Açıklamada, "Çiftçinin beklentisi, pancar bedellerinin ödenmesinden önce bu olumsuzluğun giderilmesi" denildi.
Nişasta bazlı şeker arzının kontrol altına alınamayışı ve kaçak şeker girişiyle pancar kotası nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığı kaydedilen açıklamada, üreticilerin şeker pancarı fiyatında indirime gidilmesiyle bir kez daha yıkıldığı belirtildi. Açıklamada, şeker pancarının, şeker sanayi üretimi ve yan sanayiyle birlikte yaklaşık 10 milyon kişinin geçim kaynağı olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, 2002 yılından 2006 yılına kadar geçen dönemde
şeker pancarı üretimindeki ana girdilerinde fiyatların gübrede yüzde 124.69, motorinde yüzde 125.80 artığı ve TÜFE'nin ise yüzde 56.65 oranında artmış olmasına rağmen şeker pancarı fiyatının kilogram başına 9.9 YKr'den, 8 YKr'ye düşürüldüğü anlatıldı. Açıklamada, "Yani şeker pancarı fiyatı yüzde 10.11 oranında indirilmiştir. Son şeker kanunu çıktığından bu yana gerek Bakanlar Kurulu Kararıyla Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) kotalarının sürekli olarak yüzde 50 oranında artırmış, piyasaya çeşitli yollardan kota fazlası NBŞ sürülmesi engellenememiştir. Kaçak şeker girişi de bir türlü engellenemeyince şeker stoku bahane edilerek pancar kotası düşürülmüş bu faktörlerle kan kaybına uğrayan pancar üreticileri, son fiyat indirimi darbesiyle daha da mağdur duruma düşmüşler, kendi topraklarında tutunamaz hale gelmişlerdir" denildi.
Konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'la bir kaç kez görüşüldüğü belirtilen açıklamada, görüşmelerden bir sonuç alınamadığı vurgulandı.
Açıklamada, pancar bedellerinin nisan ayı olduğuna işaret edilerek, bu tarihten önce olumsuzlukların giderilerek çiftçinin beklentilerinin karşılanmasının mümkün olduğu ifade edildi.